Ko si star, te vrhovi mikajo manj kot daljave (FOTO + sled poti)

Ko je človek že malo v letih, ga vrhovi mikajo manj kot daljave. Preprosto gre človek raje (in lažje) v daljavo kot v višino. Vsaj zame to velja. Tako sem namerno izpustil prav vse vrhove, razen enega – Kremanta – v pogorju Ratitovca. Ker se mu nisem mogel izogniti. 

Planina Kuk; v ozadju hribi nad Voglom in Komno.

Vožnja do izhodišča in nazaj do doma

Od doma sem se peš odpravil že zelo zgodaj – ob 3:30 zjutraj – ker sem moral pešačiti 5 km do železniške postaje. Žene nisem hotel buditi, avtobusi pa ob tej uri še ne vozijo.

Z vlakom, ki gre iz Ljubljane ob 4:42, sem se pripeljal do Podmelca v Baški grapi (pri Mostu na Soči, pri Tolminu). Ob 7:30 sem že začel hoditi proti Ljubinju.

Domov sem se vrnil z avtobusom iz Škofje Loke. Sem moral na koncu skoraj teči, da sem ga ujel …

Cerkev sv. Ožbolta v znameniti vasi Stržišče. Spredaj dom duhovnih vaj.

Stržišče – vasica, kjer je deloval legendarni duhovnik Vinko Kobal

V vasi Stržišče je imel znamenite duhovne vaje za mlade znameniti primorski duhovnik Vinko Kobal, preganjan zaradi tega od oblasti. A je – pokončen mož – vztrajal in omogočil mnogim mladim iskanje poti v življenje. Škoda, ker takrat nisem bil toliko “pri sebi”, da bi kdaj šel na duhovne vaje k njemu. Bog ve kako bi se sukala moja pot. Več o Vinku Kobalu

Vinko Kobal je pokopan v vasi Stržišče, prav pri cerkvi. Na nagrobniku je zapisano: “Bil je mladim prijatelj in učitelj. In Gospod vsejal je seme …”

Nagrobni kamen na grobu Vinka Kobala

Nekaj video utrinkov iz dela in življena Vinka Kobala, vzgojitelja in prijatelja mladih. Posnetki so nastali na poletnih in zimskih tednih duhovnosti v Stržišču ter šoli za animatorje v Godoviču.

Tri dni na poti

Poti ne bom podrobno opisoval – dodajam kar sled in glavne podatke. Namerno sem izpustil vse vrhove. Že tako in tako je bilo dovolj višine.

1. dan: Podmelec – Stržišče: 33 km, 1700 m višine

2. dan: Stržišče – Dražgoše: 39 km, 1710 m višine

3. dan: Dražgoše – Škofja Loka: 23 km, 650 m višine

Skupaj: 95 km, 4060 m višine

Glavne točke poti: Podmelec – Ljubinj – pod Kobiljo glavo – planina Kuk – pod Žabiškim Kukom – planina v Prodih – pod Rodico – Stržišče – Bača nad Podbrdom – Vrh Bače – Soriška planina – Ratitovec – planina Klom – Dražgoše – sv. Mohor – Čepulje – Križna gora – Škofja Loka

Spanje: Preprosto na podlogi in v spalni vreči

Preden se odpravite na treking dolg 190 km (kako se pripraviti na tako pot)

Pogled na Črno prst z vzpona na Slatnik nad Soriško planino

OPOZORILO! Pot ni zahtevna, le na enem mestu je možne nekaj izpostavljenosti. Namreč v Hudi stopnji pod Rodico (glej spodnjo sliko – pot označena s pikami) vsako leto plaz potrga jeklenice in “zabriše” pot. Skrbni markacisti PD Tolmin pot vsako leto obnovijo. Letos je pot popolnoma varno prehodna. Hvala dragi markacisti!

Predlagam, da se pred potjo na PD Tolmin pozanimate glede prehodnosti poti v Hudi stopnji. Umika ni. Lahko se le vrnete do planine Razor, se vzpnete na vrhove (Vogel – Šija – Rodica – Črna prst) in se spustite do Vrha Bače.

Celotna pot

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)

Pot je izjemno slikovita, konec junija polna cvetja, samotna (le okoli Soriške planine in Ratitovca sem srečal nekaj ljudi), izjemno primerna za biti v tišini, v premišljevanju, v drži hvaležnosti in v molitvi.

Kapelica pod Koblarjevim hribom med Dražgošami in Zabrekvami

Brez teh dveh orodij ne grem na pot …

Galerija

Galerija cvetja

Na poti je konec junija, v začetku julija polno cvetja. Med potjo sem se spraševal, od kod meni to, da mi Stvarnik nudi take lepote. Hvaležen – za to da lahko grem, da lahko opazujem, da zmorem in se odločim in da grem. Ali kot pravi pesnik Janez Menart v pesmi ‘Vzpon’: ”… in sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da slast je v tem, da grem.” 

ZAHVALA: Pod fotografijami rož so imena, ki jih je določil moj dober prijatelj, odličen fotograf in poznavalec gorskega cvetja, Matjaž Maležič. Hvala.

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov
 1. Jernej
  Jernej says:

  Vaša galerija slik iz pohodniške poti je čudovita. Z vsako fotografijo uspešno ujeli lepoto slovenske pokrajine, kar je pravi navdih. Vaša strast in zavezanost raziskovanju narave skozi objektiv je res impresivna. Odlično!

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Dragi Jernej, hvala za pohvalo. Res je, da so mi uspele fotografije, a le zato, ker sem bil tam kjer je lepo in ker je Bog položil lepoto v naravo. Jaz pri tem nimam nobenih zaslug. Je pa res, da sem bil “tam”, da sem opazil lepoto, da sem imel fotoaparat s seboj. Blagoslovljen božič in obilo lepega, dobrega in resničnega v novem letu.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja