Jabolčni kis: Kako ga pripraviti

Če imate kaj neškropljenih jabolk, ki redno odpadajo, si zlahka pripravite odličen jabolčni kis, ki ga uporabljate celo leto.

Če nimate svojih jabolk, morda lahko kje prav poceni – najverjetneje zastonj – dobite odpadajoča jabolka. Ko hodim po hribih, je sadja, ki ga nihče ne pobira, veliko okoli kmetij. Povprašajte.

Mi imamo na vrtu 10 jablan, ki jih ne škropimo z ničemer. Seveda vsa jabolka niso do konca zrela, vendar so že dovolj dobra za pripravo kisa. Ni dobro uporabljati popolnoma nezrelih jabolk. Kis ne bo dober. Moč kisu (kislost) daje sladkor v jabolkih in ne kislina.

Priprava

 • Odpadla jabolka poberite, operite in odstranite črvivi ali nagniti del. Jabolk ni treba lupiti in ne odstranjevati peclja, bžine (tista zoprnija okoli pešk) in muhe. Jabolka naj bodo zrela, čimbolj sladka. Iz nezrelih jabolk kis ne bo dober.
 • Narežite jih na tanke rezine in jih stresite v večjo posodo. Mi uporabljamo plastične sode primerne za shranjevanje hrane.

Nekateri dodajajo še nekaj sladkorja, da je kis bolj močan. S tem ni nič narobe, dokler ne nadomeščate zrelosti jabolk s sladkorjem.

 • Narezana jabolka v sodu zalijte z vodo. Ne pretiravajte z vodo – nalijte samo do površine jabolk. Sod pokrijte s krpo, da vanj ne pada mrčes in prah, obenem pa lahko izhaja CO2.
 • Od časa do časa premešajte (z leseno kuhalnico ali pa kar s čistimi rokami), da se vmeša kisik, ki je potreben, da iz alkohola lahko nastane ocetna kislina. Mešajte samo prvih nekaj tednov ali ko dodajate jabolka, potem ni treba več.
 • Na koncu sezone (enkrat oktobra – ne sme zmrzniti!) kis precedite skozi redko cedilo (odcejalnik za solato), potem pa še na fino – s širokim kuhinjskim cedilom.
 • Mi ga hranimo v plastičnih ročkah. Lahko se ga hrani tudi v posodah iz nerjavečega jekla (sodi za sok, vino, mleko, …). Nikakor pa ne v posodah, kjer so bile prej kakšne kemikalije.

OPOMBA: Kis se lahko pripravi tudi iz jabolčnega soka, ki ga preprosto pustimo, da se skisa. Tak kis je precej močnejši in ga je treba pred uporabo redčiti z vodo.

POMEMBNO! Če se vam na površini kisa nabere plast sluzi, ni to nič narobe. To je “mati kisa” (eng: mother of vinegar), ki jo sestavljajo celuloza in ocetno-kislinske bakterije, ki so pravzaprav odgovorne za nastanek ocetne kisline (iz alkohola in kisika). Sluz ne izgleda ravno prijetno za oko, ni pa prav nič nevarna ali škodljiva. Sem že slišal, da nekateri kar zavržejo tak kis, češ, da se jim je pokvaril.

Koliko kisa potrebujemo na družino?

Jabolčni kis mi uporabljamo v gospodinjstvu celo leto. Pripravimo ga okoli 50 litrov in to je dovolj za 6-člansko družino. Prav nikoli ga ne kupimo, razen na morju, ko nam zmanjka domačega. Letos smo ga kupili eno malo plastenko in jo sploh ne moremo porabiti, ker za nas ni dober. Smo pač navajeni domačega …

Jabolčni kis je tudi zdravilen. Verjetno smo tudi zato precej redko bolni.

Finančna in ekološka plat

Mi porabimo okoli 50 litrov jabolčnega kisa na leto, kar bi, če bi ga kupovali, zneslo okoli 64 € letno.

Poleg tega pa ne odvržemo v smeti 50 plastenk in ni ga treba voziti iz oddaljenih krajev (ekološki vpliv transporta).

Foto: Aleš Čerin

31 odgovorov
 1. misler
  misler says:

  Bi hoteli napisati cel recept za pripravo j. kisa iz narezanih jabolk.
  Nekaj ste začeli, pa meni to ni dovolj.
  V naprej hvala in lp, Misler

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @misler. Priprava kisa iz jabolk je tako preprosta kot sem napisal v blogu:

  “Otroci jih vsak dan pobirajo, operejo in narežejo na rezine. Vse to se zaliva z vodo (do površine jabolk) in od časa do časa premeša. To delamo celo sezono. Na koncu se vse skupaj precedi skozi krpo in shrani.”

  To je to. Nič kompliciranja.

  Odgovori
  • barbra
   barbra says:

   Hvala za take nasvete! na vaši strani pa res najdem vse, kar si želim. Takoj grem pripravljat kis. Sem že izkala recepte, a ni bilo nič oprijemljivega. Hvala, hvala, hvala!
   Sicer pa sem bila presenečena nad idejo 1€ na dan. Jo uporabljam. Se še oglasim!

   Odgovori
  • Refika Durakovic
   Refika Durakovic says:

   Mi smo dali jabolke v nerjaveči sod na vrhu je bila sluz,smo procedili v drugi sod in spet je na vrhu sluz a bi bilo dobro v steklenice dati drugač je kis vredu ni tako mocan lahko se kaksna zlicka spije brez vode. Lp.

   Odgovori
 3. ivanka
  ivanka says:

  letos imam precej jabolk in mi je ta recept zelo všečen.
  me pa zanima, ker jabolka niso škropljena , so tudi nekoliko piškava,
  a to obrežete ali se da kar vse skupaj v ta kotel, kjer se kisajo.
  najlepša hvala za odgovor

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Ivanka: Seveda piškava in nagnita jabolka obrežete (če je precej nagnito, ga je treba kar zavreči). Torej samo zdravo, neškropljeno in čisto.

   Veliko uspeha pri izdelavi kisa.

   Odgovori
 4. Božena
  Božena says:

  lep pozdrav!
  tudi jaz ga delam že par let,pa je zmeraj premalo kisel,
  verjetno ga preveč zalijem z vodo?
  Zanima me pa, ali je boljše imeti posodo v dobri kleti – stalna temeperatura, ali v kurilnici – tu se mi pa temperatura menja.
  Ali vi tud pustite jabolka stat in potem zalijete oziroma dodate v posodo?

  Hvala za odgovor.

  Odgovori
 5. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Božena: Za to da je kis premalo kisel sta člahko dva razloga: a) da ga preveč zalijete z vodo (mi ga samo do površine jabolk) b) da so jabolka premalo zrela (vsebujejo premalo sladkorja).

  Za kisanje je potrebna temperatura okoli 20 st. C (tudi pri manj gre, samo bolj počasi). če temperatura niha, ni toliko važno. Ne sme pa kis zmrzniti.

  Mi takoj jabolka zalijemo z vodo. NIkakor jih ni dobro pustiti stati – preveč oksidirajo (porjavijo), kar ni fino.

  Veliko uspeha pri pripravi kisa vam želim.

  Odgovori
 6. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Mojca: Nič hudega, če zgornja plast ni pod vodo. Kdaj pa kraj pomešajte, pa je.

  Mi kisamo od začetka (julij) do konca sezone jabolk (oktober). Vmes kar dodajamo jabolka. Verjetno se kisanje zgodi precej hitreje. V nekaj tednih. Poskusite, če je mešanica kisla in ne več sladka.

  Odgovori
 7. Martin
  Martin says:

  Lep pozdrav
  Mene pa zanima ce mora biti posoda z jabolki zaprta ali odprta ali je posoda lahko na soncu in ko precedim mora biti ta tekocina v zaprti ali odprti posodi

  Odgovori
 8. Tadeja
  Tadeja says:

  Pozdravljeni!
  Berem tole vašo stran – krasna je – polna idej.In pridem do tegale naslova,prenesem idejo o izdelavi kisa v svoje okolje in naletin na vprašanja: Ali ni potrebno jabolka zmlet? Vi sicer navajate,da ne – očitno se naredi kis tudi, če jabolka niso zmleta.Se pravi, prerežete jih na štiri dele očistite in to je to,kajne?

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Tadeja: Ja, dobro je, da so jabolka zrezana na čisto majhne koščke. Tako dajo še več dobrega od sebe. Najbolje je, da iz njih stisne sok … Mi nimamo preše in tudi nikamor ne vozimo. Jabolka zrežemo na kolikor se da tanke rezine. Na štiri dele je premalo.

   Ni pa fino, če bi iz jabolk naredili kašo. Kisa se ne bi dalo precediti.

   Odgovori
 9. Mirjam
  Mirjam says:

  Zanimiva ideja, tale o kisu. Morda se opogumim prihodnje leto. Mi jabolka, ki padejo na tla, predelamo v čežano, ki jo imajo otroci (in mi ta stari :-)) zelo radi. Jabolka narežemo na četrtinke (oz. po želji), odstranimo piškave in gnile dele in jih kuhamo do mehkega, da se lepo speštajo, ko po kuhanih telovadiš s tlačilko za pire. Naprej gre lahko telovadba čez malce redkejše cedilo oz. če ste malo bolj “natančni” čez pasirko (tam je telovadbe veliko in je človek pri večji količini jabolk že kar utrujen). Nafilamo v steklene, čiste kozarce, damo v pečico – zložimo na rešetko, da se ne tiščijo skupaj, pečico nastavimo na 180 stopinj in pod rešetko damo pladenj z vodo. Pustimo, da se “peče” oz. pasterizira 25 minut, potem pustiš v pečici čez noč, da se počasi ohladi. Čežana se ohrani dolgo. Mi jo uporabljamo za hitre otroške kašice (priporočljivo za brezzoba bitja, ki šele osvajajo čarobni svet “prave” hrane) – samo zamešaš s kuhanimi kosmiči. Mi jo imamo za poslastico (s kupčkom smetane) ali za dodatek k cmokom, lahko delaš z njo zavitke, zamešaš v domačo skuto (še pol banane, pa je to okusna polnovredna malica). Sem malo zašla s teme, ampak se mi zdi, da se ne ve, da je čežana super za ozimnico. Je sicer nekaj dela, ampak na ta način se jabolka dobro porabijo. Lepa obrana jabolka imamo za ozimnico (letos smo zelo žalostni – slaba letina), drobna, pobrana jabolka pa skupaj z grozdjem peljemo na Skaručno, kjer nam jih sprešajo in stisnejo v sok (zelo dober! 0,3 € za liter, samo je treba malo pomagat). Leta in leta smo ta sok vlivali v alu sode in skoraj ni sezone, da se nam ne bi vsaj del te “tekoče letine” pokvaril. Tako se zdaj vračamo k dobrim starim steklenicam… Pardon za dolžino, ampak je moralo iz mene! 🙂

  Odgovori
 10. Mirjam
  Mirjam says:

  (popravek)

  … drobna, pobrana jabolka pa skupaj z grozdjem peljemo na Skaručno, kjer nam jih sprešajo in stisnejo v sok

  (prej sem prehitro oddala – … kjer nam jih zmeljejo in stisnejo v sok …)

  Odgovori
 11. pater Maksimilijan
  pater Maksimilijan says:

  Če želite res dober kis, potem ga pustite še vsaj 5 let zoreti v lesenem sodčku ali PVC ročki, da se “uleži”. Steklena ali kovinska embalaža sta neprimerni, ker voda ne more izhlapevati. Pri nas trenutno uporabljamo 12 let star kis, zorjen v hrastovem sodu. In vam zagotovim, da ima angelsko aromo.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Pater Maksimiljan, hvala za tale izjemno koristen komentar. Mi tudi uporabljamo sedajle kakih 5 let star kis (od tašče), ki je bil res v plastični ročki. In je perfekten. Seveda bi bil pa iz hrastovega soda še boljši, a ga žal nimamo.

   Vse dobro.

   Odgovori
 12. Jožek Cipot
  Jožek Cipot says:

  Lp kako dolgo pa pacam te jabolke v vodi da dobim kis se pravi če razumem jabolka narežem in vodo to je vse kar rabim sestavine in osedlino poberem dol ko se naredi ali vse skupaj zmešam hvala že v naprej lp Jožek

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Spoštovani! Ja, jabolka operite, odstranite če je kaj poškodovanega, piškavega, nagnitega, … in narežite na zelo tanke rezine. Zalijte z vodo. Ne pretiravajte z vodo – samo do površine jabolk. Dobro premešajte in pustite stati na toplem. Sedaj obvezno v hiši npr. v kurilnici. Mikroorganizmi rabijo toploto. Nikakor ne sme zmrzniti. Potem precedite in to je to. Srečno.

   Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Pozdravljeni! Lahko ga shranjujete, a le v nerjavečem jeklu. To so tisti sodčki za vino, mleko ali sok. Nikakor ne v kakšnem sodu v katerem je prej bila kakšna kemikalija.

   Vse dobro vam želim.

   Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Pozdravljeni! Pravzaprav ne vem zakaj se potopi, nov pa nastane, če je v kisu še kaj nefermentiranih sladkorjev. Pač počakajte dovolj dolgo, da kvasovke pojedo ves sladkor in da se alkohol, ki pri tem nastane pretvori v kis. TO naredijo bakterije.

   Klobuk ni nič hudega, ne izgleda pa lepo in ne preveč “apetitlih”. Jaz ga odstranim, preden ga stočim v plastenke za uporabo. Če bi še nastal v plastenkah, ga precedite preden ga zlijete na solato 🙂

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja