S kolesom v Poljansko in naprej v Selško dolino (FOTO)

Tile prvomajski prazniki so bili pa dobro športno izkoriščeni: tek, štihanje na vrtu, hribi z ženo, na koncu pa še nekaj sredogorskega kolesarjenja. Sem si privoščil kolesarsko turo, ki je kar malo presegla moje zmožnosti, tako da sem komaj zmogel. Priporočam, da turo izvedete pomladi, ko je pokrajina v polnem cvetju.

Pot: Ljubljana/Štepanja vas – Dobrova – Horjul – Šentjošt – Smrečje – Žirovski vrh – Žiri – Poljane – Javorje – Četena ravan – Stari vrh – Rovt – Golica nad Selci v Selški dolini (+kolo na avto in domov 🙂

Tale tura je lepa, a precej naporna zaradi dveh 500 m vzponov:

 • Ljubljana – Horjul – Šentjošt – Smrečje – Goli vrh: 500 m in
 • Poljane – Javorje – Četena ravan (Stari vrh): 500 m.

Pa še veter mi je celo pot pihal v prsa. Sicer pa kolesarju veter itak vedno piha “v gobec” kot je rekel nek kolesarski trener.

Med potjo me je na Smrečju počakal skavtski prijatelj Jože, mi omogočil še vzpon na Goli vrh in mi pokazal nekaj njegovih brezpotnih specialnosti (spust z Golega vrha do njegovega doma na Žirovskem vrhu – poslastica!).

Za tole pot sem porabil sedem ur (z enoinpolurnim oddihom pri prijateljih na Žirovskem vrhu). Jesenkoti, hvala za odlično kosilo.

Foto: Aleš Čerin

17 odgovorov
 1. milena
  milena says:

  Hmja..če ste že bili v bližini Žirov, bi vam bilo v veliko zadovoljstvo, če bi šli tudi po naši kolesarski poti, ali pa bi jo ubrali le preko Rupnikove linije.
  Na našem koncu je kolesarsko označenih poti obilo in zelo so živahne ter razgibane. Ter polne tudi vidnih doživetij.
  Prisrčen pozdrav.
  mm

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Milena: Ja, vem za Rupnikovo linijo. Sva se s prijateljem peljala mimo (na Golem vrhu), pa sem bil že precej utrujen in še dolga pot me je čakala.

   Drugič bom kolo naložil na streho in se odpeljal do Žirov in delal kroge v vašem koncu. Prijatelj mi bo gotovo pokazal prelepe kotičke, ki sem jih tokrat bolj prečkal.

   Hvala za dober predlog. Lep dan vam želim.

   Odgovori
 2. ana od srca
  ana od srca says:

  Lepo, lepo!
  Ti dve dolini sta nam zelo domači, Selška še bolj kot Poljanska!
  No, kdaj drugič se pa po Selški povzpni na Petrovo Brdo in potem dol v Baško grapo in ka nam na Most na Soči! Naš v. je to pot prekolesaril že pri kakšnih 10 letih in kakšno leto kasneje je celo sam prevozil vso pot v drugi smeri!

  Vse dobro vsem!

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Ana od srca: Ja, poznam tudi Baško grapo. Še čaka. Se oglasim tudi pri vas če boste takrat dol. Vem, da imata tam hišo.

   Lepa dolina, malo nevarna sicer za kolesarje, ker je tako ozka. Me pa mikajo tudi gorske vasi na vašem koncu. Rut, Stržišče, … pa gor na Rodico, … Sama lepota!

   Odgovori
 3. urška
  urška says:

  Aleš, od sile si, ni kaj. Tale tura je bila zelo zahtevna in res čestitke. Si prava trma v pozitivnem smislu.
  Zdaj čakamo, da se oglasite v kompletu.

  Lep dan vsem!

  Odgovori
 4. Alenka
  Alenka says:

  Fuuuul lepo. :)) Je naša dolina (Selška) lepa,ne? :))) V bistvu se je pot zaključila zelo blizu mojega doma. :)))

  Lp.

  Odgovori
   • Alenka
    Alenka says:

    Jaz sem pa iz hribov=Sveti Lenart,ki je recimo temu sosednji hribček od Starega vrha z luškano cerkvico(iz Rovt v Selški dolini se spusti cesta nižje do Lenarta).

    Lp. 🙂

   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Alenka: Seveda vem kje je Sveti Lenart. Nad Lušo. Res lepa cerkvica, lepo izpostavljena. Notri sicer še nisem bil. Ja, v Rovtu, sem jaz zavil priti Golici.

    Res si doma v lepih krajih. Meni zelo ljubih.

   • Alenka
    Alenka says:

    Ja, Lenart nad Lušo. 🙂 Včasih se je naša vasica imenovala tako, zadnjih nekaj let pa je tudi uradno Sveti Lenart.

    Od kje pa je žena doma?

 5. P.J.
  P.J. says:

  Joj, kako mi vzbuja skomine in spomine takle foto-pis. Zaobljubil sem se 4-im mesecem “popolne vzdržnosti” in trem letom vzdržnosti od motocikla, a v srcu še vedno tli plamenček…

  Hvala.

  Odgovori
   • P.J.
    P.J. says:

    Da. Zavezal sem se, da se bom v celoti posvetil obema princeskama, tako da mi ostane samo “popoldansko športanje”. Kar me omeji na predvsem tiste tri že dobro poznane: do Rakovega škocjana, do razglednega stolpa na Planini nad Vrhniko in spust v Idrijo, vzpon čez Ledine, spust v Žiri in še en vzpon proti Rovtam, nato pa še spust …

    Kaki izleti na Krk, Plitvice, Pohorje, itd. pa za letos najbrž odpadejo. Glede motocikla pa tako – kljub ne veliko letom, poznam vrednost življenja. Uvrščam se v t.i. “potovalce”, kjer panorama in doživetje povsem prevladata nad kakimi “adrenalinskimi užitki”. Včasih sem tudi jaz pripravljal moto foto-poto-pise.

   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    Lepa zaveza razmišljujočega človeka. Tudi ture, ki jih opisuješ niso od muh. Ja, večdnevne odpadejo (no tudi moja je bila enodnevna).

    Sicer pa imam jaz raje popotništvo (hojo). Kar se dobro vidi iz mojega navduševanja za evropske pešpoti. Se mi zdi, da se tako veliko bolj povežeš s sopotniki, z ljudmi in kraji na poti, pa tudi sam s seboj.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Kaj je bil prejšnji teden lep! Kolo: http://bit.ly/az1chU in http://bit.ly/dzKUUa, pa hribi http://bit.ly/aML88Q Še štihati je bilo fino!

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja