E6: Sedaj je čas za načrtovanje trekinga

Mi smo E6 že prehodili. Fantastična pot, ki vodi popotnika od severa do juga Slovenije. Začne se na mejnem prehodu Radlje nad Dravsko dolino, konča pa v Strunjanu. Vmes pa 350 km čudovitih poti skozi gozdove, mimo osamljenih kmetij in vasi.

Sedaj načrtujemo E7: od mejnega prehoda Robič na zahodu Slovenije do Hodoša na meji z Madžarsko (okoli 600 km).

Povabilo in vzpodbuda

Sem že precej pisal o naših doživetjih na poti. Tule so naša doživetja iz leta 2007 (Radelj-Lipa nad Vranskim), leta 2008 (Lipa – Županova jama pri Grosupljah) in leta 2009 (Županova jama – Strunjan).

Sedaj pa bi vas rad povabil in navdušil, da se poti lotite še sami. Zagotavljam vam nepozabne treking počitnice, ki je jih ne da primerjati z lenobnostjo poležavanja na plaži, z dragimi potovanji v eksotične kraje in kratkimi izleti v visoke gore.

To je pot v daljavo, to je preživljanje v naravi, srečevanje z domačini, to so pogovori med popotniki. To je pot vase, kjer je dovolj časa , da greš v “praznino svoje glave” in premisliš. Marsikaj.

S seboj vzemite svoje otroke (naj bodo stari vsaj kakih 8 let), ki vam bodo hvaležni, da ste z njimi preživeli ČAS. Čas, ki je danes dobrina, čas, ki ni hitenje, čas, ki je vzgoja, čas, ki je tak kot je življenje samo – nasmejan, razigran, vesel, pa tudi težak, trpeč in včasih solzen. Čas na poti je doživljanje.

Praktično

1. Izberite si pravo družbo: Zase in za svoje otroke. To je izjemno pomembno, ker boste na poti skupaj po 24 ur na dan. Mi smo bili krasna kombinacija: midva s sestro in najini otroci (torej bratranci in sestrična).

2. Pripravite načrt: Pot razkosajte na primerne dolžine. Priporočam, da hodite vsaj po tri dni skupaj. Če so etape prekratke, ni pravega občutka poti. Tudi otroci tako pravijo. Za nas je bila najlepša zadnja etapa, ki je trajala 6 dni. Vsak dan prehodite od 20-30 km.

3. Prenočišča: Našli jih boste sproti na poti, pa tudi v odličnem vodniku Daria Cortese: Evropska pešpot E6 so dobro opisana. Mi nismo nič komplicirali. Spali smo na vseh mogočih krajih: na senikih, travnikih, pod cerkvenimi napušči, v gradu, v planinskih ter ob planinskih kočah in tudi v kmečkem turizmu.

4. Tehnično (o hoji, opremi, hrani in pijači, orientaciji, …): O tem sem zelo obširno pisal v prispevku E6: Preden se odpravite na treking dolg 190 km. Priporočam, da si preberete obširen članek, ki vam bo v veliko pomoč pri odločitvi.

5. Knjižice: Obstajajo knjižice v katere zbirate štampiljke. Dobite jih na planinskem društvu. Mi smo sicer štempljali, otroci imajo to radi. Marsikje štemplja nismo dobili in smo tam samo posneli fotko in šli naprej. Organizatorji ne komplicirajo.

Sem napisal tudi spodbuden članek za nov spletni časopis Časnik: Peš na večdnevno popotovanje

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov
  1. Katja Anžič
    Katja Anžič says:

    Ja, Aleš, že vsa leta spremljam vaše podvige. V meni ves čas tli velika želja, da gremo tudi mi na pot… S temle člankom si me spet “zakuril” in samo upam, da bomo končno naredili korak!

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja