Jurčičeva pot: Pot, ki jo človek z veseljem priporoča (FOTO)

Za jesenske, pomladne in (za tiste, ki se ne bojite gaziti po snegu) tudi zimske vikende je Jurčičeva pot od Višnje gore, preko Polževega, do Muljave pravi blagoslov. Predlagam tudi druge variante tod okoli.

Dvanajst kilometrov udobne poti, brez velikih vzponov, se vije po “kucljih” dolenjske pokrajine, mimo kmečkih hiš in razvalin gradov – polne znamenitosti iz našega otroštva, ki si jih zlahka predstavljamo kot okolje Jurčičevih junakov.

Pot je tudi dovolj razgledna, da nam pogled zvabi po Dolenjski vse tja do Kuma. Lepo je označena z ličnimi, prepoznavnimi tablami in tudi markacijami.

Na kratko

Dolžina in višina: 12 km (do Muljave), 2.45 ure počasne hoje; okoli 300 m višinske razlike

Pot: Višnja gora (avto pustite kar na parkirišču pred železniško postajo) – razvaline gradu Višnjegorskih (Weichselburg) – Pristava – Zavrtače – Polževo – cerkev Svetega Duha – Male Vrhe – Leščevje – Oslica – Muljava. Pot lahko podaljšate do vasi Krka (16 km)

OPOMBA: Ko sva se s sinom na koncu poti znašla v Muljavi, sva imela avto seveda v Višnji gori. Pa sva se namenila pešačiti proti Višnji gori po cesti. Mraz je pritisnil, mokri čevlji so naju hladili, pa sva poklicala (“snela sva ga s kljuke”, kot se temu reče po domače) prijatelja Boštjana iz Ivančne Gorice, da naju je zategnil nazaj do Višnje gore. Hvala Boštjan. To so pravi prijatelji!

Primernost: Primerno za vse, še posebej za družine otroci, ki lahko hodijo počasi hodijo kake tri ure. Pot je zaradi ruševin gradov, vasi in kmetij, gozdov, … lahko zelo atraktivna. Še posebej, če se starši potrudijo in med potjo pripovedujejo Jurčičeve zgodbe (npr. Kozlovska sodba v Višnji goriJurij KozjakDeseti brat). Še več Jurčičevih del na Wikivir.

Zemljevid celotne Jurčičeve poti

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)

Variante

Rabite seveda dva avta ali koga, ki te prepelje iz Muljave nazaj do Višnje Gore. Ali pa greš pot še v obratni smeri. Ali pa le do lepega razgledišča do cerkve Svetega Duha. Ali pa s pomočjo aplikacije poiščeš drugačne kolovoze in narediš krožno pot (predlagam dve varianti). Naloži si GPX poti.

Višnja Gora – Sveti Duh – Kriška vas – Višnja Gora (12 km)

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)

Višnja Gora – Sveti Duh – Višnja Gora; maks. gozdnih poti (14 km)

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)

Zanimivosti na poti

Zadnjič, po sneženju, sva Jurčičevo pot prehodila s sinom. Pot je bila v tem času tudi kar precej zasnežena (10 – 15 cm snega) in preko poti je precej podrtega drevja, ki je padlo preko poti zaradi teže snega na še vedno olistenelem drevju. Ponekje je bilo potrebnega nekaj plezanja preko podrtih dreves.
V Višnji Gori obiščite Hišo Kranjske čebele – doživljajsko hišo Kranjske sivke, naše avtohtone čebele. Več

Z otroci lahko prehodite tudi samo pol poti. Na primer od Višnje gore do Polževega. Med potjo lahko opazujete polže na verigah, ki so zaščitni znak znamenite Višnje gore. Pot pelje mimo ruševin gradu Višnjegorskih (Weichselburg).

Ali pa prehodite samo drugo polovico od Muljave (avto pustite kar pri Jurčičevi domačiji) do razgledne cerkve Svetega Duha nad Polževim. Tu naj med potjo “kraljuje” Josip Jurčič s svojimi za otroke zanimivimi deli. Pot vodi celo mimo gradu Roje ali Rojinje. Razvaline najdete vzhodno od vasi Male Vrhe in ležijo v gozdu le nekaj 10 m od poti. Ta grad je bil prizorišče Jurčičeve povesti Grad Rojinje, v Desetem bratu pa se je imenoval Podlesek.

Po Jurčičevi pot (do Polževega) gre v dolžini 6 km tudi Gozdna učna pot po poteh višnjanskega polža, ki pokaže obilo drevesnih vrst in gozdnih sestojev. Tudi zanimivo – za odrasle in otroke.

Jurčičeva pot je res nekaj kar človek z veseljem priporoča.

Foto: Aleš Čerin

4 odgovorov
 1. ana kos
  ana kos says:

  To bi bilo pa zanimivo tudi za nas, za mojo družino! Morda pa kdaj …
  So pa tam lahko tudi medvedi, kaj? Njih pa ne bi rada srečala. No, če smo vsi, smo dovolj glasni, da se nas bi medved ustrašil! :-)))

  Odgovori
 2. Vesna
  Vesna says:

  Pozdravljeni!

  Zdaj boste na tej poti videli marsikaj novega, me drugim tudi Hišo Kranjske čebelice v Višnji Gori, obnovljeno čudovito cerkev na Vrheh ( Polževem) Sv. Duha in še kaj se bo našlo na poti proti Muljavi ali celo Krke.

  Dobrodošli! Vesna iz Leščevja (Kravjeka)

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Pozdravljeni! Hvala za tako lepe informacije. Pri cerkvi Sv. Duha sva z ženo že bila ob drugi priliki. Lepo je tu pri vas. Za Hišo Kranjske čebele pa še nisem slišal. In lepo stran imajo. Vse dobro gospa Vesna iz Leščevja.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja