Recept za špagetni narastek: Beljakovine!

Za petek priporočam špagetni narastek bogat z beljakovinami. Zaužijemo premalo beljakovin, pa sem pripravil recept, ki je kar bogat z njimi.

Sestavine za dve osebi

  • 200 g špagetov (=2 g beljakovin)
  • 1 mala žlička sončničnega olja
  • 250 g skute (=28 g beljakovin)
  • 2 jajca (velika ali trije majhni; skupaj 120 g) (=14,4 g beljakovin)
  • 150 g kisle smetane
  • 1/2 žličke soli
  • ščepec popra
  • 50 g sira (nareži na kocke 1 cm x 1 cm) (=6,5 g beljakovin)
  • 80 g postaranega sira Tolminca (če je mogoče, ga kupi direkt od kmeta; mi ga kupujemo na kmetiji Gugala v Zatolminu); lahko je tudi drugi trdi sir ali parmezan (naribaj na drobno) (=22 g beljakovin)

SKUPAJ: 73 g beljakovin ali 36,5 g na osebo.

Priprava

Špagete skuhamo v slani vodi do “al dente”. Odcedimo in jim dodamo malo žličko olja, ter premešamo, da se špageti ne sprimejo.

Pripravimo maso za nadev: zmešamo skuto, jajca, kislo smetano, sol, poper, sir in postaran sir Tolminec. Dodamo kuhanim špagetom. Premešamo.

Pekač namastimo z sončničnim oljem. Vse skupaj stresemo na pekač, poravnamo in pečemo 30 minut na 200° C.

Proti koncu peke po potrebi pokrijemo z alu-folijo, da se povrhu preveč ne zapeče.

Vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in serviramo na krožnike.

Zraven ponudimo navadni jogurt (kako se ga naredi).

O beljakovinah

 

 

 

Veliko dobrih informacij sem našel na portalu Prehrana.si (Nacionalni portal o hrani in prehrani): Odrasel človek potrebuje med 0,8 in 1,9 g beljakovin na kilogram telesne mase (npr. 80 kg človek od 64 – 152 g). To je veliko in je težko zagotoviti. Treba se je kar potruditi.

Več informacij:

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja