Peče, peče, peče … čili omaka (NOV RECEPT!)

Sestavine

Verzija 1: Pekoča

  • 120 g pekočih (po možnosti rdečih) feferonov*
  • 30 g čokoladnega habanero čilija*
  • 400 g temno rdeče mesnate paprike*
  • 100 g šalotke (lahko je čebula)
  • 2 stroka česna
  • 12 g soli (dve žlički)
  • 150 ml kisa za vlaganje (9 %)
  • 1 žlička moke
  • 400 g pasiranega paradižnika**

Skupaj: 1212 g

Verzija 2: Zelo pekoča

  • 120 g čokoladnega habanero čilija*
  • 330 g temno rdeče mesnate paprike*
  • 140 g šalotke (lahko je čebula)
  • 2 stroka česna
  • 12 g soli (dve žlički)
  • 110 ml kisa za vlaganje (9 %)
  • 1 žlička moke
  • 500 g pasiranega paradižnika**

Skupaj: 1212 g

* Vsa roba je bila tehtana očiščena. Papriki, feferonom in habanero čilijem sem odstranil peške.
** Dodaj ga na koncu. Če je premočno, ga dodaj še več. 

Priprava

Rdeči feferon na našem vrtu

Pripravi paradižnikovo mezgo: Nareži očiščen paradižnik na kose, zavri (brez vode). Zmiksaj s paličnim mešalnikom in prepasiraj preko kuhinjskega cedila.

Očisti feferone, čili in papriko (vsem odstrani peške), čebulo in česen. Nareži na koščke, dodaj sol in nekaj paradižnikove mezge (ne vse).

Segrej do vrenja. Rahlo naj vre kakih 10 minut. Dodaj žličko moke in naj še rahlo zavre.

OPOZORILO: Dobro zrači in vklopi ventilator. Cela kuhinja bo postala nekoliko dražeča in rahlo vas bo sililo na kašelj.

Ohladi in dodaj kis. Zmiksaj s paličnim mešalnikom. Poskusi, kako pekoče je. Dodaj preostalo paradižnikovo mezgo. Če je treba (če preveč peče), dodaj še več paradižnikove mezge.

Prepasiraj preko kuhinjskega cedila. Nalij v majhne kozarčke in jih zapri.

Pasteriziranje: Zaprte kozarčke zloži v večjo posodo. V posodo nalij vodo skoraj do roba lončkov (ne čez!) in segrevaj, da voda zavre. Pusti vreti 10 minut. Kozarce pusti v posodi čez noč, da se počasi ohladijo. Označi.

Po odprtju hrani v hladilniku.

Čokoladni habanero čili

Tule najdete še en moj recept za pekočo omako. Tudi dober, a tale je meni bolj všeč.

OPOMBA: Moč domače čili omake  je nemogoče predvidevati, ker se v domačih razmerah ne da ugotoviti koliko feferoni in čili pečejo. Mimogrede, pekočnost se meri v Scoville skali, ki pove koliko kapsaicina – substance, ki je odgovorna za “pekočnost”, vsebuje pripravek. V domačih razmerah tega ne morete izmeriti, lahko pa omako razredčite s pasiranim paradižnikom.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja