Recept za rižev narastek: Tale je zelo okusen in hranilen

Rižev narastek je pri nas hrana za v petek. In tale recept je res odličen. Mnogo okusa – po vaniliji, po rumu. In za nameček kar znatna količina rozin. 

Sestavine

  • 375 g riža (recimo Scotti Sant’Andrea)
  • 1,5 l mleka
  • 150 g sladkorja
  • 3/4 žličke soli
  • 170 g rozin
  • 2 žlici ruma
  • 5 jajc
  • 3 x vanilin sladkor
  • 120 g masla

Priprava

Rozine preberemo in večkrat dobro operemo s toplo vodo. Prelijemo jih z rumom in jih pustimo, da se prepojijo z njim.

V posodi z debelim dnom zavremo mleko. Dodamo sol in sladkor. Zavremo in riž kuhamo na nizkem ognju. Občasno premešamo, da riž vpije vse mleko in se zmehča.

Ločimo beljake in rumenjake.

V rahlo ohlajen riž vmešamo maslo, rumenjake, dodamo vanilin sladkor ter rozine z rumom. Premešamo.

Beljak stepemo v sneg in ga na rahlo vmešamo v maso.

V pekač damo peki papir ali črno folijo proti sprijemanju ali ga namastimo z maslom. Maso vlijemo v pekač in pečemo 45 minut na 160° C.

Proti koncu peke po potrebi pokrijemo z alu-folijo, da se povrhu preveč ne zapeče.

Vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in serviramo na krožnike. Lahko še posujemo s sladkorjem v prahu in po okusu s cimetom.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja