Recept za rižev narastek: Tale je zelo okusen in hranilen
Rižev narastek je pri nas hrana za v petek. In tale recept je res odličen. Mnogo okusa – po vaniliji, po rumu. In za nameček kar znatna količina rozin.
Sestavine
- 375 g riža (recimo Scotti Sant’Andrea)
- 1,5 l mleka
- 150 g sladkorja
- 3/4 žličke soli
- 170 g rozin
- 2 žlici ruma
- 5 jajc
- 3 x vanilin sladkor
- 120 g masla
Priprava
Rozine preberemo in večkrat dobro operemo s toplo vodo. Prelijemo jih z rumom in jih pustimo, da se prepojijo z njim.
V posodi z debelim dnom zavremo mleko. Dodamo sol in sladkor. Zavremo in riž kuhamo na nizkem ognju. Občasno premešamo, da riž vpije vse mleko in se zmehča.
Ločimo beljake in rumenjake.
V rahlo ohlajen riž vmešamo maslo, rumenjake, dodamo vanilin sladkor ter rozine z rumom. Premešamo.
Beljak stepemo v sneg in ga na rahlo vmešamo v maso.
V pekač damo peki papir ali črno folijo proti sprijemanju ali ga namastimo z maslom. Maso vlijemo v pekač in pečemo 45 minut na 160° C.
Proti koncu peke po potrebi pokrijemo z alu-folijo, da se povrhu preveč ne zapeče.
Vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in serviramo na krožnike. Lahko še posujemo s sladkorjem v prahu in po okusu s cimetom.
Foto: Aleš Čerin
Pusti komentar
Se želite pridružiti pogovoru?Vabljeni ste, da prispevate!