V vsaki planinski koči jo imajo – joto

Jota. Imajo jo (skoraj) v vsaki planinski koči. Je torej zelo priljubljena jed. Mi je pa še nikoli nismo pripravili. Ne vem zakaj.

Kot (skoraj) vedno sem recept napisal za večjo količino. Da jo lahko jeste nekaj dni in da jo lahko še pospravite v zamrzovalno skrinjo. Takoj, ko se ohladi seveda.

Brez dobrega ni dobrega

Tole je izrek od mojega starejšega sina. Velja seveda generalno. Torej, če ne daš v jed dobrih sestavin, celotna jed ne more biti dobra.

V tem receptu sem uporabil: odlično kislo zelje z bližnje kmetije, odlično prekajeno meso z Ljubljanske tržnice, odličen domač visoki fižol, domač krompir, svinjsko mast z ocvirki s kmetije.

Sestavine (za 24 obrokov)

  • 3 kg kislega zelja (3,00 €)
  • 10 lovorovih listov (zanemarljivo)
  • 1 kg dobrega prekajenega mesa (ni ga več lahko dobiti – dobrega) (12,00 €)
  • 0,5 kg fižola (5,00 €)
  • 1,8 kg krompirja (1,08 €)
  • 300 g čebule (6 srednje velikih čebul) (0,36 €)
  • 160 g sončničnega olja (14 žlic) (0,32 €)
  • 4 žlice svinjske masti z ocvirki (2,00 €)
  • 2 žlici moke (zanemarljivo)
  • 6 žličk rdeče paprike (0,50 €)
  • 6 žlic paradižnikove mezge (zanemarljivo)
  • sol (zanemarljivo)

Skupaj: 24,26 € ali 1,01 € na obrok

Priprava

En večer prej namoči fižol, da nabrekne. To vodo zlij stran.

V lonec dodaj fižol, sol, vodo in ga skuhaj do mehkega.

Prekajeno meso zavri v vodi in vri 5 minut. To vodo zlij stran. Dodaj novo vročo vodo in vri, da se meso omehča. Meso nareži na kocke.

H kislemu zelju dodaj lovorove liste in ga skuhaj do mehkega v minimalni količini vode. Vodo odlij in jo prihrani za morebitno dopolnjevanje na koncu.

Olupi krompir, ga nareži na kocke, dodaj sol in ga skuhaj do mehkega. Vodo odlij in jo prihrani za morebitno dopolnjevanje na koncu.

Čebulo olupi in nareži na rezine, ter jo rahlo popraži na sončničnem olju. Ne pretirano. na koncu dodaj še svinjsko mast z ocvirki.

K zelju dodaj kuhan krompir, kuhan fižol, kuhano prekajeno meso, prepraženo čebulo.

Dodaj moko, rdečo papriko in paradižnikovo mezgo. Premešaj in naj še rahlo zavre.

Poskusi joto in po potrebi postopno dodaj še nekaj soli.

Še tole: Če je jed pregosta, dodaj a) če je prekisla – malo krompirjeve vode ali b) če je premalo kisla – malo zeljne vode.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja