Salsa poenostavi zimsko kuhanje

Sedaj je na vrtu veliko zelenjave: bučke, paprika, feferoni – nepekoči, por, korenje, paradižnik (ta je od tašče) in seveda polno dišavnic (zelena – to imam najraje, peteršilj, luštrek, bazilika). Letos je dobra letina. Nikakor ne moremo sproti pojesti.

Z ženo sva naredila omako – mi ji rečemo salsa, ki pride neverjetno prav pozimi in takrat, ko želimo hitro skuhano okusno kosilo. Čas priprave kosila s pomočjo te omake ni daljši kot 25 minut.

Salsa nam služi kot polivka za testenine, kot priloga rižu ali pa jo lahko ješ kar samo. Malo mora seveda peči. Zato pekoči feferoni. Lahko jih tudi spustite.

POMEMBNO! Razmerja olje – čebula – celokupna zelenjava – dišavnice – sladkor – sol morajo ostati enaka. In ni fino, če je preveč bučk 🙂

Vsako leto naredim malo drugačno salso – pač glede na na zelenjavo, ki nam ostaja. In namerno dodam malo drugačno razmerje dišavnic (peteršilj, zelena, luštrek, bazilika). Da se ne “najemo” vedno istega okusa.

Sestavine

  • 0,9 kg sončničnega olja (1,75 €)
  • 2,1 kg čebule (ne predrobne rezine)
  • 0,5 kg pora* (kolobarčki)
  • 1,6 kg paprike* (ne predrobne rezine)
  • 2,3 kg bučk* (kocke)
  • 1,7 kg korenja* (zrezano na kolobarčke ali naribano na rezine)
  • 4,8 kg paradižnika* (zrezan na kocke)
  • 0,3 kg sladkih feferonov* (zrezano na kolobarčke)
  • trije pekoči feferoni (zrezano na kolobarčke) OPOMBA: Če ne maraš rahlo pekoče salse (na meji zaznavnosti), pekoče feferone spusti.
  • 0,26 kg listov zelene (drobno zrezano)
  • 0,08 kg peteršilja (drobno zrezano)
  • 0,025 kg luštreka (drobno zrezano)
  • 0,06 kg bazilike (celi listi)
  • 0,2 kg sladkorja (0,21 €)
  • 0,2 kg soli (0,09 €)

*Uporabi kar se v tem času najde na vrtu.

Čas priprave: 6 ur (2 osebi)

Količina: 15,0 kg (= 20 kozarcev = dvajset kosil)

Strošek (brez zelenjave in plina): 2,05 €

Priprava

Čebulo olupi, nareži na rezine, por nareži na drobne kolobarčke in oboje rahlo prepraži na olju. Nikakor ne sme zarumeneti.

Dodaj na kocke zrezane bučke (če so stare, odstrani peške), paprike, feferone, korenje ter rahlo poduši.

Dodaj na kocke zrezan paradižnik in kuhaj na rahlem ognju kakih 15 minut.

Pred koncem kuhanja dodaj še sladkor, sol in na drobno narezana zelišča (razen bazilike) in naj vre še kaki 2 minuti.

Ko ugasneš ogenj, dodaj še baziliko in dobro premešaj.

Spakiraj v kozarce in pasteriziraj. Lahko pa shraniš tudi v zamrzovalno skrinjo.

Pasteriziranje

Zaprte kozarce zloži v večjo posodo (na dno posode položi cunjo, da se kozarci ne dotikajo dna).

V posodo nalij vodo in segrevaj, da voda zavre. Kozarce pusti v posodi čez noč, da se počasi ohladijo ali pa jih zloži ven in dobro pokrij, da dolgo ohranijo toploto.

Kozarce označi (kaj, mesec in leto).

Primer uporabe salse: Piščanec s salso in rižem

Čas priprave: 25 minut

Količina: za 6 oseb

Strošek: 5,16 € ali 0,86 € na obrok

Piščanec s salso

  • 0,5 kg piščančji file (3,49 €)
  • 50 g (2 žlici) sončničnega olja (0,05 €)
  • ščepec soli
  • 1 kozarec (ca. 700 g) salse (0,10 €)
  • 1 žlička moke
  • 1/2 žličke rdeče paprike (po želji)

Priprava: Piščančji file nareži na kocke in poduši na olju, da se zmehča. Dodaj kozarec salse, premešaj in zavri. Dodaj še žličko moke, da se rahlo zgosti. Po želji lahko dodaš še rdečo suho papriko.

Riž

  • 0,5 kg riža (1,00 €)
  • 50 g (2 žlici masla) (0,52 €)
  • 1 žlička soli
  • 1,2 litra vode

Priprava: Maslo raztopi na majhnem ognju, dodaj riž in sol. Ko riž zastekleni, dodaj vročo vodo (segrej v električnem grelniku). Pusti vreti, da riž “popije” vodo.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja