Jogurt poenostavljeno: recept za navadni jogurt, sadni jogurt in finančni izračun

Sem že nekajkrat pisal o jogurtu, pa bom še enkrat. Pač po dolgih letih prakse izdelave jogurta se je nabralo nekaj izkušenj, zato sem se odločil napisati, kako na najbolj preprost način narediti jogurt – navadni in iz njega sadnega.

Spremembe naravnanosti

Termometer za pripravo masla, jogurta ali sira

Termometer za pripravo masla, jogurta ali sira

Če želite v resnici in redno pripravljati svoj jogurt morate najprej spremeniti nekaj naravnanosti. To je odločitev.

  1. Pretežko: Narediti odličen jogurt ni nobena znanost, pač pa zelo osnovna kuhinjska spretnost. Vse kar rabite dodatnega orodja, je kuhinjski termometer, ki se ga nabavi v kakšni kmetijski zadrugi, v lekarni ali pa tule. Segreti in ohladiti mleko pa znate, dodati jogurt in premešati prav tako.
  2. Se ne splača: Po moje ni prav nobene potrebe, da se jogurt kupuje. Razlika v ceni med mlekom in navadnim jogurtom je več kot 70 %, med mlekom in sadnim jogurtom pa 149 %. Za podrobnosti glej spodnjo tabelo.
    OPOMBA: Primerjal sem mleko in jogurte Ljubljanskih mlekarn. Če kupuješ mleko na mlekomatu po 1,00 €, je razlika seveda še večja. In še ne mečeš proč embalaže.
  3. Ni tako okusen: Domači sadni jogurt res ni tako okusen, a obstaja dober razlog za to. Nima namreč dodanih umetnih arom in ogromnih količin sladkorja, pač pa samo sadje in zmerno količino (ali nič) sladkorja. Arome niso koristne za vas in tudi sladkor ne. S kupovanjem aromatiziranih jogurta samo “redite” prehrambno industrijo.

Finančni izračun (19.9.2022)

K spremembi naravnanosti (posebej pod točko 2) precej pomaga finančni izračun.

Cena (€) Cena/l (€) Razlika: Mleko (M):jogurt (€)** Leto* (€) Razlika: Mleko (K):jogurt (€)** Leto* (€)
Jogurt navadni 1 l M 2,18 2,18 0,90 145,80 1,18 191,16
Jogurt sadni 1 l M 2,49 2,49 1,21 196,02 1,49 241,38
Jogurt navadni 180 g M 0,56 3,11 1,83 296,46 2,11 341,82
Jogurt sadni 160 g M 0,49 3,06 1,78 288,36 2,06 333,72
  • Mleko Mercator 3,5 %, 1 l = 1,28 €
  • Mleko kmetija, mlekomat, 1 l = 1,00 €
  • M = Mercator
  • K = kmetija

*izračun na leto: če štiričlanska družina na teden popije 3 litre jogurta, z upoštevanjem 54 tednov.

**Upošteval sem samo jogurte Ljubljanskih mlekarn. Nekateri jogurtu so cenejši (trgovske znamke), nekateri pa tudi bistveno dražji.

Veliko, malo? Ne bom odgovoril. Primerjajte s svojo plačo/pokojnino.

Priprava navadnega jogurta

Sestavine:

  • 4 litri mleka*
  • 1 dl navadnega jogurta** ali eno kroglico jogurtove kulture***

* Najbolje mleko od kmeta. Mi ga ga že dolga leta jemljemo na mlekomatih: kmetija Žabjek, Zapuška 69, Dravlje ali kmetija Čerin v Savljah (Savlje 85) ali v BTC – kmetije Jamšek

** Uporabljamo navadni tekoči jogurt iz Hoferja ali od Ljubljanskih mlekarn. Ta dva dajeta najbolj “kremast” jogurt.

*** Uporabljamo tudi profesionalno jogurtovo kulturo. Najraje imamo tako, ki daje jogurt bolj nežnega okusa in kremaste konsistence, recimo LYOFAST Y 0.82 B, ki jih prodaja podjetje Megal d.o.o..

Priprava:

  • Mleko segrej na 92 °C, da se pasterizira, ter ga ohladi na okoli 45-55 °C.
  • Dodaj jogurt in premešaj.
  • Pokrij in pusti stati čez noč. Čez nekaj ur – recimo po štirih urah – se jogurt zgosti.

OPOMBA: Pred leti smo pustili, da je fermentacija potekala v vroči vodi (v kuhinjskem koritu) ali v pečici segreti na okoli 40 °C, pa smo ugotovili, da to sploh ni potrebno.

Hranjenje: Jogurt potem en dan hranimo (pokrit) kar na kuhinjskem pultu, da lahko fermentacija počasi poteka še naprej. Jogurt tako postane malo bolj kisel. Potem ga hranimo v hladilniku.

Priprava borovničevega, malinovega, jagodovega, višnjevega, …

Sestavine:

  • 4 litri navadnega jogurta (glej zgoraj)
  • 0,4 kg borovnic (lahko tudi več sadja ali pa kakšno drugo sadje: višnje, maline, jagode, slive, …)
  • 0,3 kg sladkorja

Priprava:

  • Vzemi kak liter jogurta, sladkor in sadje. Premešaj s paličnim mešalnikom. Lahko mešaš tudi kako drugače, če želiš večje koščke sadja.
  • Maso zlij v preostalo količino navadnega jogurta (za dobro postrganje uporabi preprostostno lopatko) in premešaj s kuhalnico. Če želiš bolj tekoč jogurt in manjše koščke sadja, premešaj celotno količino s paličnim mešalnikom.

Priprava jabolčnega, hruškovega, slivovega, …

Sestavine:

  • 4 litri navadnega jogurta
  • 1 kg olupljenih jabolk (lahko tudi več jabolk ali pa kakšno drugo sadje: banane, hruške, slive, …)
  • 0,3 kg sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta***

***Se mi zdi, da je cimet primeren samo za jabolka.

Priprava:

  • Jabolka ali hruške olupi in zreži približno na osmine. Slive razkoščiči in daj na polovice.
  • Dodaj sadju malo vode, da se ne prime na dno posode, dodaj sladkor in rahlo poduši. Od časa do časa premešaj. Nežno, da sadje še obdrži obliko.
  • Ohladi, dodaj cimet in premešaj.
  • Maso zlij v preostalo količino navadnega jogurta (za dobro postrganje uporabi preprostostno lopatko) in premešaj s kuhalnico. Če želiš bolj tekoč jogurt in manjše koščke sadja, premešaj celotno količino s paličnim mešalnikom.

Preprosto, kajne? Po Albertu Einsteinu: “… tako preprosto kot se da, vendar ne bolj preprosto.”

Foto: Aleš Čerin

4 odgovorov
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      @MarkoB.: Mleko je treba segreti do 92 °C, da se pasterizira (po domače, da se pobije vse bakterije, ki so prvotno v mleku), ter ga ohladi na okoli 45 °C. Če ga ne pasterizirate, in samo pustite mleko, da se segreje na sobno temperaturo, dobite le kislo mleko in ne jogurt. Kar je lahko tudi v redu.

      Odgovori
  1. AdaM
    AdaM says:

    Sklepam, da lahko doma narejen jogurt uporabiš kot kulturo za naprej? Pa lahko to počneš ‘v nedogled’? Jogurt mi namreč lepo uspe in tudi, če ga potem uporabim naprej, je prvič v redu, naprej pa ne več. Delam kaj narobe ali je to normalno?

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      Lahko uporabite doma narejen jogurt za cepljenje naprej, vendar ne velikokrat, ker se kulture degenerirajo. Pomeni, da pride do veliko mutacij in ni več tak kot je bil na začetku. Nekajkrat bi moralo biti v redu. Jaz v praksi vedno dodam nov jogurt iz trgovine.

      Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja