Tzatziki: Kumare na grški način
V teh poletnih dneh je na našem vrtu polno kumar, ki neverjetno dobro delajo. Komaj jih sproti porabimo – pojemo ali shranimo v zamrzovalno skrinjo.
Z ženo sva bila pred nekaj leti v Grčiji in tam smo jedli tzatziki, nekakšno grško omakco ali – bolje – solato s kumarami, prelito z jogurtom. Mi jo imamo za solato. Jogurt naj bi v originalu iz kozjega ali ovčjega mleka, jaz uporabim kar doma narejenega iz kravjega mleka. Tudi kupljen bo dober.
Recept
– 0,5 kg kumar
– 3 velike žlice oljčnega olja
– 1 strok česna
– sol
– 8 majhnih kobulic koprca (samo zgornji deli cveta)
– 0,5 l zgoščenega* jogurta.
Priprava
Kumare operi in olupi, ter jih naribaj. Dodaj sol, oljčno olje, česen in koprc. Premešaj. Dodaj zgoščen*, najbolje doma narejen jogurt. Premešaj. Serviraj ohlajeno.
*Jogurt zgostim tako, da z zajemalko vanj (ko je še trd) naredim “luknjo” v kateri se nabere “voda”, ki jo odstranim (pomeni popijem!). To nekajkrat ponovim in jogurt premešam.
Foto: Aleš Čerin
Pusti komentar
Se želite pridružiti pogovoru?Vabljeni ste, da prispevate!