Sirovi štruklji: pol s pehtranom, pol pa brez (FOTO)

Danes je spet petek v postu in pri nas je spet na mizi malo bolj postna jed, ki pa ni tako preprosta za pripravo kot je šmorn.

Priporočam, da štruklje naredite na zalogo. Tako za kake štirikrat. Sam sem jih danes v dvojni količini. Pol s pehtranom, pol pa brez.

Sestavine za 4 osebe in cena

Vlečeno testo

  • 300 g moke (0,80 €/kg = 0,24 €)
  • 20 g olja = 2 velike žlice (2,53 €/l = 0,05 €)
  • 1 jajce (0,13 €/kom = 0,13 €)
  • 150 ml vode
  • ščepec soli (zanemarljivo)

Nadev

  • 175 g skute (4,39 €/kg = 0,79 €)
  • 50 g sladkorja (1,09 €/kg = 0,05 €)
  • 2 jajca (0,13 €/kom = 0,26 €)
  • 70 g pšeničnega zdroba (1,86 €/kg = 0,13 €)
  • 125 g kisle smetane (2,39 €/kg = 0,30 €)
  • 60 g rozin (6,44 €/kg = 0,39 €)
  • Nekaj vejic pehtrana (ne vem koliko bi to stalo)

Zabela

  • 100 g masla (5,12 €/kg = 0,51 €)
  • 100 g sladkorja (1,09 €/kg = 0,11 €)
  • 50 g drobtin (1,47 €/kg = 0,07 €)

Skupaj: 2,83 € ali 0,71 € na osebo

Priprava

Vlečeno testo

V skledo presej moko, dodaj sol, naredi luknjico in vanjo ubij jajce, ter dodaj vodo in olje (nekaj olja pusti, da pred počivanjem namažeš testo, da se ne izsuši). Mešaj z lesenim nožem, da dobiš gladko testo. Potem pomokaj in gneti še z rokami. Namaži testo z oljem in ga pusti počivati pol ure. Ta čas pripravi namaz.

OPOMBA: Vlečeno testo lahko napraviš za večkratno uporabo, ker lahko nekaj časa premazan z oljem stoji v hladilniku.

Namaz

V posodo natehtaj pšenični zdrob, skuto, kislo smetano, sladkor in oba rumenjaka. Dobro premešaj. Iz beljakov stepi sneg in ga nežno vmešaj v namaz.

Pehtran sesekljaj v majhne delčke. OPOMBA: Pehtran lahko svež hraniš v zamrzovalni skrinji.

Kuhanje

Testo po pol ure razdeli v dva hlebčka in na dobro pomokani deski razvaljaj in na tanko razvleci testo. Pazi, da se ti ne delajo luknje. Če se naredijo, ni panike in jih nekako “zaflikaj”.

Namaži testo s polovico namaza, potresi z dobro opranimi rozinami (polovica), potresi s pehtranom (če ga imaš) in zvij. Zvitek prenesi na moker in dobro ožet, ter z drobtinami potresen prtiček. Zvij prtiček in ga poveži z belo nitko. Enako ponovi z drugim hlebčkom. Kuhaj pol ure. Ta čas pripravi zabelo: raztali maslo, dodaj sladkor in drobtine.

Ko so štruklji kuhani, jih odstrani iz vode in zreži na okoli 1 cm debele rezine. Prelij z zabelo v večih plasteh.

Zraven štrukljev se dobro poda tudi kisla smetana. Zraven pa jaz najraje pijem navaden jogurt.

Na zalogo!

Sam pripravim štrukljev za kake štirikrat (štirikratna količina vsega) in jih kuhane pospravim v vrečke in zmrznem. Ko se odtajajo jih popražim na maslu z drobtinami in sladkorjem.

OPOMBA: Slike so za dvojno količino, polovico s pehtranom, polovico pa brez.

 

1 odgovori
  1. lpm
    lpm says:

    Aleš, sama sem imela pri štrukljih (pa tudi kruhovih “knedlih”) vedno težave “s prtičkom”.Pa vroče, pa sluzasto, pa se je prekmalu razvil…Sedaj “štrukelj” (tudi kruhov, ki ga potem samo razrežem) položim na prozorno folijo za živila in na vsakem koncu naredim vozel. Ko se že deset minut kuha, folijo malo prešpikam. Ko vzamem iz vode, folijo samo prerežem-elegantno!! Res pa je, da pa ni tako ekološko kot s prtičkom…(:-

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja