Na dan državnosti na Slivnico: domoljubno in lepo (FOTO)

Odrasli skavti so del mojega življenja. Dolga leta sem bil zelo aktiven pri ustanavljanju in delovanju Zveze bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov. Sedaj sem se malo skavtsko “upokojil”, a sem seveda dejaven v lokalni skupini.

Vsako leto naša lokalna skavtska skupina – imenovana bratovščina (izhaja iz skavtskega zakona: “Skavt je prijatelj vsakomur in vsem skavtom brat.”) na Dan državnosti odpravi na pohod na kakšen hrib, ki jih v naši domovini ne manjka. Ta dan je v naši zavesti ljubezen do domovine, ki je tudi zapisana v skavtskem zakonu: “Skavt je zvest Bogu in domovini.” (vsi zakoni in obljuba). Prav vedno – ponavadi nekje na vrhu – ob 12. uri zapojemo Zdravljico.

Letos smo se odpravili na Slivnico nad Cerknico. Lepa pot, sedaj konec junija, “na debelo” posuta s cvetjem. Priporočam vsem.

Na kratko

 • Dolžina in višina: 3,5 ure zmerne hoje; okoli 539 m višinske razlike
 • Pot: Avto pustite na parkirišču kmalu po centru Cerknice. Kmalu za tem ko prečkate Cerkniščico, zavijte levo in kmalu spet levo na lepo urejeno parkirišče.

  Cerknica parkirišče

  Od parkirišča se začnete skozi borov gozd vzpenjati proti Slivnici. Pot je široka in udobna. Do Doma na Slivnici je 1:40 hoje. Od doma pojdite proti vzhodu na vzletišče za jadralne padalce, od koder je lep razgled na Snežnik in preko Nanosa do Julijcev.

 • Primernost: Tura je primerna za vse – tudi za družine z malimi otroci. Pot je široka, zložna.
 • Zemljevid: Notranjski Kras; 1:50.000
 • Možnosti: Proti vzhodu se lahko spustite do Coprniške jame – manjši kraški udor, v katerega se spustite kakih 10 m po železni lestvi. Previdnost!
 • Geocaching: Na poti lahko lahko najdete dva zaklada: Cosumap 2 in Coprniški brlog.

Foto: Aleš Čerin

Poimenovanje cvetja: Matjaž Maležič – Hvala! Tule so še Matjaževe fotografije.

4 odgovorov
 1. Igor Đukanović
  Igor Đukanović says:

  Lepo. 🙂

  Lepi domači kraji prijateljice mojega očeta. Tudi sam bi se z veseljem pridružil takšnemu izletu.

  A ne morem iz svoje kritične kože. Razumite zato mojo naslednjo pripombo kot “peer review” (tako v znanosti rečemo (praviloma za avtorja članka skritim) recenzentom, ki pomagajo izbrusiti članek).

  Zmotilo me je, da ste omenili avtomobile. A vas ni bilo dovolj za majhen avtobus? Bi se imeli še toliko lepše že na poti tja in nazaj. Bi si kaj povedali in kakšno zapeli.

  Sam že nekaj let nimam avtomobila in sem si naredil izračun, da se mi pravzaprav sploh ne izplača. Res je. V hribe se šlepam na prijatelje, ki imajo avte. A sem si izračunal, da bi jim komot uslugo vrnil. Enkrat bi si za 60 evrov rental kombi za devet oseb. Skoraj toliko itak privarčuješ, ker kombi porabi manj dizla kot dva avta bencina. Lepše se bomo imeli. In za popravila in vzdrževanje mi ne bo treba skrbeti.

  No, na koncu se zatakne pri tistih nekaj evrih več, ki jih je nujno treba privarčevati, ker vsi že imajo registrirane avtomobile.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Igor, vsekakor je pomislek o avtomobilih vreden premisleka. In prav to bomo – sposodili si dva kombija – ko v začetku julija odhajamo na poletni tabor v Assisi. Tudi sicer se nismo pripeljali vsak par s svojim avtom, pač pa smo se nekje zbrali in se nabasali v minimalno število avtov.

   Se strinjam, da je pametno izračunati koliko avto stane. Jaz sem tudi izračunal (in tudi pisal o tem izračunu: http://www.edusatis.si/preprostost/dva-dni-na-teden-delamo-samo-za-avto) in potem smo se znebili drugega družinskega avtomobila.

   Vse dobro.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja