Preprosta in učinkovita navodila za uporabo papirnate brisače

Postali smo družba stranmetanja, o katerem sem pisal že tule in tule. Polno stranmetalcev – stvari, ki jih po uporabi kar zavržeš – smo ljudje tako potiho in počasi uvedli v naša življenja. Plastika, pa tudi papir sta se tako pocenila, da imamo sedaj možnost poceni uporabiti in po uporabi zavreči veliko stvari, ki smo jih včasih ponovno uporabili: kozarce, krožnike, žlice, nože, vilice, robčke, brisače, servete, plastenke, tetrapake, v hotelih celo copate, … Vsi ti stranmetalci seveda končajo na smetiščih, le redko se reciklirajo.

Joe Smith je na TED predavanju naučil ljudi uporabiti eno samo papirnato brisačo z dvema “čudežnima besedama”: stresi in prepogni. Mož je tudi praktično pokazal, kako se da s prav vsako papirnato brisačko – ob pravilni uporabi – osušiti roke do konca.

Joe pravi, da če bi lahko zmanjšali uporabo papirnatih brisač za samo na osebo na dan bi to za ZDA pomenilo 571.230.000 funtov kar je 259.650.000 kg ali skoraj 260.000 ton manj papirja. Podobna številka bi bila seveda za Evropo.

Poglejte si tale kratki filmček, pa vam bo vse jasno. Človek si za vedno zapomni “čudežni” besedi in kar začne uporabljati. Sam sem preizkusil in deluje.

Zakaj pa drevo na fotografiji? Gotovo ga znate povezati s tonami papirja …

Foto: Aleš Čerin

5 odgovorov
 1. Jure
  Jure says:

  Zelo uporaben in koristen prispevek. A morda z računsko napako, ki osupne: 1 pound = 0.45359237 kilograms (vir:Google), torej 571.230.000 je 259.105.570 kg oz. skoraj 260 ton.
  Če si predstavljamo kontejnar paprija, kjer smo zbirali v šoli papir in je vseboval cca 2,5 tone, si lahko vizualno predstavljajmo 100 takih kontjejanrjev na kupu. Osupljivo.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Jure, hvala za pohvalo in za opozorilo. Res je bila napaka, a vseeno velja, da gre za skoraj 260.000 (dvestošestdesettisoč!) ton brezveze porabljenih brisačk in ne samo 260 ton. Predstavljajte si torej še tisočkrat več 🙂

   Odgovori
 2. Jurij M. Srpanski
  Jurij M. Srpanski says:

  Avtomate in podajalnike papirnatih brisač v javnih ustanovah praviloma polnijo prodajalci, dostavljači le teh; več ko jih uspe naphati v tisto škatlo, večji je dnevni iztržek na tem mestu. S tem pa ti tudi onemogoči, da bi iz škatle dobil le eno brisačo. Vse je v marketingu…!

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja