Drzni Rogatec zraven lepotice Lepenatke

Na robu Kamniško-Savinjskih Alp se od gorskega prelaza Črnivec (902 m) med dolino Podvolovjek in Novo Štifto potegne greben z nekaj izrazitimi vrhovi, ki goli gledajo iz obsežnih gozdov. Začne se z Vrhom Kašne planine (1435 m) in nadaljuje s Kašnim vrhom (1290 m), Kunšperškim vrhom (1340 m), Lepenatko (1425 m) in se konča z najvišjim in tudi najbolj atraktivnim – Rogatcem (1557 m).

Lahko s Črnivca po grebenu …

Enkrat smo s hčerama že prehodil skoraj celotno pot: od Črnivca do Lepenatke, se spustili dol do Gornjega Gradu in se na štop vrnili na Črnivec. V zimskih razmerah smo izpustili Rogatec, ki je z južne strani – s sedla Kal (1285 m) – precej izpostavljen.

Najbrž se gora prav zaradi pogleda s sedla Kal, kjer lahko občudujemo njegov zašiljen rog imenuje – Rogatec. Pot plezalno sicer ni pretirano zahtevna, je pa možnost zdrsa v snegu, ledu, mokrem …

Od Črnivca do Rogatca je kake 4 ure hoje.

… a tokrat le na Rogatec in Lepenatko

V tem zapisu pa predlagam drugačno, krožno pot le na Rogatec in Lepenatko (mimogrede, ali ste vedeli, da imata vrhova obliko spečega meniha, če ju pogledaš iz doline?), ki pa prav tako izpusti plezalni del na Rogatec. Namerno. Sam se namreč prav nerad izpostavljam, še manj pa izpostavljanje priporočam drugim.

Seveda pa turo lahko izvedete tudi drugače. Tako na primer, da samo obrnete smer. Če ste pa vešči plezanja, se lahko povzpnete na Rogatec tudi po plezalni poti, ki pa je ne priporočam brez varovanja za otroke ali pa ko drsi (mokro, sneg, led). Če imate majhne otroke, pa Rogatec preprosto izpustite.

Na vrhu Rogatca stoji velik križ z zvoncem. Z njega je lep razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, predvsem na skrajno-vzhodno lepotico osrednjega dela Kamniško-Savinjskih Alp Ojstrico (2350 m), na Solčavsko z Olševo (1929 m) in Raduho (2062 m), na Golte (1587 m) nad dolino Savinje, ter proti jugi na obsežnost gozdov planotaste Menine planine. Tudi dimnik Šoštanjske termoelektrarne je opaziti v daljavi.

Dolžina in višina: 5.00 ur zmerne hoje (9 km – merjeno z GPS-om); okoli 1000 m višinske razlike 

Izhodišče: Do Gornjega Gradu: iz Ljubljane preko Črnivca: 49 km, iz Celja: 50 km. Malo pred Gornjim Gradom (iz smeri Črnivca) zapeljete v dolino Kanolščice proti zaselku Lenart. Avto lahko pustite na majhnem parkirišču pod kmetijo Knebovšek (označba – tam sem ga pustil jaz) ali pa se odpeljete še do ovinka pred cerkvico Sv. Lenarta. Tako prihranite dobro uro hoda v eno smer.

Pot: Cerkev Sv. Lenarta – kmetija Gornji Špeh (0.45*) – od tod se vzpnemo na Rogatec, ki ga lahko tudi spustimo (zaradi nekaj izpostavljenosti na poti ne priporočam malim otrokom!) (1.45) – nazaj po isti poti do kmetije Gornji Špeh (2.45) – sedlo Kal (3.15) – Lepenatka (3.45)** – Sveti Lenart (5.00).
*Vsi časi se štejejo od izhodišča.
**Vrh Lepenatke je pravzaprav en velik pašnik, zato so poti bolj slabo vidne in oznak niso imeli kam narisati. Pa vendar je v dobri vidljivosti orientacijsko nezahtevna. Z Lepenatke se torej spustite proti vzhodu, proti Ugovškemu vrhu. Pot je zaradi pašnikov bolj slabo vidna – držite se levo ob gozdu. Pri lovski preži pred Ugovškim vrhom zavijte na cesto, ki se spusti proti Svetemu Lenartu. Dvakrat uberete markirano bližnjico. 

GPS zapis poti: Knebovšek – sv. Lenart – Zgornji Špeh (in nazaj) – sedlo Kal – Lepenatka – Knebovšek

Primernost: Vzpon je primeren za vse ob suhem vremenu. Proti vrhu Rogatca je potrebne nekaj previdnosti. V mokrem in ledenem vzpona na Rogatec ne priporočam – nevarnost zdrsa. Takrat pač Rogatec izpustite.

Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe; 1:50.000

Foto: Aleš Čerin

Besedilo je bilo najprej objavljeno na spletnem portalu Časnik.si.

1 odgovori
  1. Natti
    Natti says:

    Smo šli kmalu za teboj proti vrhu Kašne planine od Črnivca, pa nam je srednji otrok po cesti prekorajžno odšel naprej…brez mobitela, pijače, anoraka,…Bilo je še sredi dneva in je srečal ljudi s telefonom, ki so nas poklicali, da smo ga v eni uri “izsledili”. . Malo pa nam je bilo vseeno tesno pri srcu. Fajn se je prej zmeniti in pogledati zemljevid, ker na vseh križiščih ni opozorilnih tablic. Markacije so.

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja