,

Čistili smo odtoke – kemija prav povsod?

Zamašili so se nam odtoki v lijakih. “Kupi “XY”* odmaševalec odtokov in zrihtaj” mi pravi žena. Seveda, znana reklama ji priplava na površje zavesti. Spet kemija. Ali mora biti res prav povsod? In vedno? In kam odmaševalec odteče po uporabi? V reke, kam pa!

*Ne želim delati reklame za kakšno blagovno znamko.

Imate tudi vi kakšno eko idejo? Povejte jo!

Drugačen pristop

S sinom (13 let) sva se tako lotila odmaševanja vseh odtokov po hiši (5). Kar tako ročno. Orodja pravzaprav ne potrebuješ. Samo izvijač in staro zobno ščetko.

 1. Postopek: odviješ odtok pod umivalnikom, razstaviš ga na “prafaktorje”, podrgneš malo s ščetko, splakneš z vodo in nazaj sestaviš. Ca. 10 minut dela/na odtok. Brez kemije! Sin se je tega igraje naučil. In pa tega upam, da prav povsod pa res ne rabimo kemije.
 2. Rezultat:
 • Čisti odtoki.
 • Nobenih dodatnih kemijskih izpustov iz gospodinjstva (ni obremenjavanja okolja).
 • Nobenih stroškov :-); privarčevali smo od 6-11€ (odvisno ali uporabiš tekoč odmaščevalec ali v obliki pene).
 • Nobenega obremenjevanja okolja s plastično embalažo odmaševalca + nobene porabe energije potrebne za njegovo proizvodnjo in distribucijo.

Eko izračun

Če 3x letno čistite 5 odtokov (mi jih) in to delate 50 let:

 1. Porabite in zlijete v odtoke okoli 300 litrov zelo koncentrirane kemikalije, ki obremenjuje okolje direktno in indirektno (jo je treba proizvesti in distribuirati – poraba energije);
 2. Zapravite med 900 – 1650 € denarja. In to samo za čiščenje odtokov.

Nasvet

Ne kupujte odmaševalcev za odtoke in se tega dela lotite ročno. Prav nič hitreje ne gre s kemijo. In pa uporabljajte glavo in ne sledite slepo reklamam, ki usmerjajo način našega življenja.

Foto: Daniel Fazio, Unsplash

6 odgovorov
 1. Gala
  Gala says:

  ha ha. Mi pa imamo eno pumpo, ki dela tudi brez kemije. Na vodo in pritisk. Ročno.Malo bolj sofisticirano kot so tisti staromodni odmaševalci. Ravno včeraj sem spucala en odtok. Ker je gazda ravno zdoma in sem morala sama spoprijeti. Pa splakovalnike v WC ju imamo na deževnico in perilo peremo tudi na deževnico. Naša stanodajalka je zelo eko.

  Aleš Gala je moj psevdonim. Boš po meilu videl čigava sem.
  Vidim, da si ful v trendu.

  Odgovori
 2. a
  a says:

  Popolnoma brez kemije najbrž ne bi šlo ves čas, se pa lahko kaj naredi s pazljivostjo pri splakovanju. Npr. odkar pri britju pazim, da kocin ne odplaknem v umivalnik, ampak jih poberem s papirjem in vržem v stranišče, je umivalnik dovolj čistiti 1x letno – prej je bilo treba čistiti 4x, na vsake 3 mesece.
  Zadnje čase sem se tudi navadil mastno posodo pred pomivanjem pobrisati čimbolj do suhega s papirnato brisačo. Manj masti gre v umivalnik, zato se manj maši. Mastna papirnata brisača v smeteh pa verjetno razpade relativno hitro in okolju ne škodi prav zelo. (Lahko pa otroci s kruhom pomažejo ponev 🙂 )

  Odgovori
 3. maja
  maja says:

  Pozdravljeni!

  Tudi moja družina stremi k bolj preprostemu načinu življenja in zdi se nam imenitno, da svoje izkušnje delite s svetom….

  Za čistila in kozmetiko bi dodala, da obstaja mnogo bolj zdravih in cenejših načinov kako poskrbeti zase in svoj dom.

  Npr. mehčalec zamenjamo s kisom (mehko perilo, brez vonja po kisu in brez onesnazevanja), kis nasploh je univerzalna tekocina, s katero lahko umivamo vse od oken do tal pa do nečiste kože 🙂

  iz čebeljega voska in hladno stiskanih olj, etericnih olj in podobnega si lahko sami naredimo kreme, negovalna in cistilna olja, kopalne soli, pilinge in se mnogo drugih reci.

  je ceneje in kar je se bolj pomembno je, da ne vsebuje sestavin, ki skodijo nam in nasem okolju.

  lp,

  maja

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Maja: Hvala za vaš odziv. Se povsem strinjam. Pri čistilih nas industrija prav “obira” in prodaja meglo. Poleg tega smo se pa preveč senzibilizirali s pomenom čistoče, beline, vonja in mehkobe perila … Vse to je zame precej bla, bla, … Mi še nikoli splojh nismo uporabili mehčalca. Do sedaj smo še vsi preživeli trdoto cunj 🙂

   Vse dobro vam želim.

   Odgovori
   • maja
    maja says:

    Tudi pri nas smo še vsi živi 🙂

    Ja, malo hecno je, da želimo brezhibno čist dom in hkrati s preparati za čistočo brezmejno zastrupljamo zemljo, brez katere ne bi imeli kje za pospravljati 🙂

    Tudi vam želimo enako!

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja