Uničevalci Pohorja (FOTO)

Pohorje je lepota narave. Pohorje je poezija gozdov, širokih travnatih grebenov, pobočij, slapov in potokov. Poti so speljane skozi gozdove, travnike, včasih tudi preko občutljivih tal višinskih močvirnatih barij.

Pohorje je lepo

Pretekli vikend sva z ženo preživela na Pohorju. Nastanjena pod Veliko Kopo sva v treh dneh imela tri krasne sredogorske ture. Prvo samo na kratko po gozdnih poteh v okolici Velike Kope.

Drugo, ko sva imela ves dan na razpolago, sva se odpravila po razglednem slemenu Pohorja do Ribniške koče in naprej proti Lovrenškim jezerom.

Tretji dan, pa sva se odpravila od Velike Kope do Kremžarjevega vrha in nazaj.

Pohorja ne morem prehvaliti, ker sem po duši bolj ljubitelj sredogorja, kot visokogorja. Raje imam zelenilo gozdov, kot sivino skal. Vse je bilo čudovito, razen …

Motorizirani uničevalci

… motoriziranih uničevalcev Pohorja, ki sva jih srečevala v nedeljo in opazovala sledi njihovega divjanja (globoke vdrtine na občutljivih tleh pohorskih poti) vse dni pohajanja po Pohorju.

V nedeljo se je skupina 5 mladeničev – po govorici sodeč so bili kar domačini s Koroške – na močnih kros motorjih podila po gozdnih poteh, tudi po ozkih stezah in ne boste verjeli tudi kar preko travnikov v brezpotja gozda.

Neznosna glasnost motorjabrutalnost obnašanja, ignoriranje vsakršne skrbi za naravo in njene potrebe, so bile lastnosti, ki bi jim jih pripisal takole glede na kratko srečanje z njimi. Ko sem se jim izogibal na ozki poti s Kremžarjevega vrha, ko sem šel mimo njih in za nekaj trenutkov poslušal njihov pogovor, ko sem jih kasneje še enkrat srečal na strminah Velike Kope.

Kaj storiti, ko jih srečaš?

Sam nisem vedel kaj naj naredim. Pozneje sem premišljeval, da bi jih morda moral prijaviti policiji. Bi policija ukrepala?

Na strani Ministrstva za okolje sem prebral, da je v naravnem okolju prepovedana vsaka vožnja, ki je hitrejša od hoje pešca, da je “vsaka vožnja izven utrjene poti oz. kolovoza v nasprotju z uredbo, razen, ko ne gre za naravno okolje.”

Foto: Aleš Čerin

67 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Ja, kaj narediti in kaj narediti ob drugih kršitvah. To je ključno vprašanje. Prepogosto ne naredimo nič. verjetno tudi za to, ker ustrezni organi ne bi naredili nič.
  In to je tista žalost. Sam imam rahlo negativno izkušnjo, ko sem med vožnjo po avtocesti na nasprotnem voznem pasu opazil goreče vozilo. Poklical sem 112 in tam me je skoraj nahrulil, da že tako ali tako vedo. Lahko pa bi bil prvi. In verjetno, če bi ti bil poklical, bi te tudi malo čudno “pogledali”.
  In prav pri takšnih prijavah bi moral dobiti nek pozitivni odziv, ker je že tako ali tako to težko narediti. Vsaj pozitiven odziv, verjento pa lahko ustrezni organi naredijo tudi kaj učinkovitega.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Danilo: Priznam, da na koncu tudi sam nisem naredil nič. Najprej sploh nisem vedel kaj naj naredim. Pozneje, ko so že izginili v daljave, sem pa pomislil ali je še smiselno klicati policijo. Mladeniče bi bilo namreč tudi fizično zelo težko ujeti, ker v nekaj minutah izginejo na čisto drugi hrib – kar po brezpotjih čez travnike in gozdove.

   Sedaj bi jih pač prijavil, pa naj policija počne karkoli.

   Odgovori
   • Bruno Fras
    Bruno Fras says:

    Aleš in drugi,
    treba je v takih primerih obvestiti policijo. Policija občasno obišče tudi določena območja na Pohorju – prav zaradi takih pojavov, ki so prekrški, v določenih primerih pa tudi kaznivo dejanje. Če policijo obveščamo, ji pomagamo, da lahko storilce hitreje odkrije in ustrezno ukrepa. So še drugi razlogi, a jih na tem mestu ne bi omenjal.
    Bruno

   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Bruno: Hvala za spodbudo. Saj sem pomislil na to, vendar prepozno … Motoristi so že zdavnaj odbrzeli na oddaljene hribe in sem si mislil, da jih policisti tudi teoretično ne morejo najti.

 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Kaj menite o tem? Nekako sovpada z mojo izkušnjo na Pohorju.

  Planinec je porezal borovje v okolici Lovrenških jezer v dobri veri, da dela dobro. Ko je videl, da je naredil napako, se je javil sam, priznal napako in se močno pokesal.

  Sedaj ga bodo ovadili in morda celo dokončno izključili iz Planinske zveze. Meni se zdi pretirano. Človeka, ki se je javil sam bodo preganjali, motoristov, ki delajo še večjo škodo (tudi v okolici Lovrenških jezer) pa ne bodo lovili.

  Preberite si več na portalu Gore-ljudje.net in komentirajte.

  Odgovori
  • Primoz
   Primoz says:

   No ti pametnjakovic ker druga ti tak nemorm rect samo motoristi so zmer0 na sceni pa najslabs pa oni onasnazujejo pa unicujejo, pa ste se kdaj uprasal kaksno skodo pa naredi traktor v gozdu pa ko se vlece drevje iz gozdu ko so po 20-30 cm globoke brazde itd. pa ko se ne cisti za seboj veliko vec skode naredis kot pa motor ko samo povrsne korenine malo okraspa in se tako al tako nazaj zacelijo. In se tisto drugo ko neves kaj bi naredo ko jih srecas, do zdej se vsazga ko sm srecu je pazil name se malo prebremzal jaz sem se pa samo umaknil da se lahko pelje mimo in tojeto, ljudje morte razumet da, ima vsak clovek nekaj ko ga veseli in da se lahko malo sprosti in seveda uziva, zato ne nabijat u tri…pm…pa raj prej postudirite kaj use druga tut skodi gozdu in nasmu planetu ne sam na motoriste kle slabo luc delat, pa ce bos ti prjazn do njih bojo oni tud do tebe lepa beseda lepo mesto najde za drugo pa vete kak je… Lp usem pa lep dan se naprej pa brez zamere ucas se je treba tud v drugo luc postavit. 😃

   Odgovori
 3. P.J.
  P.J. says:

  Uf. Kar zmrazi me. Včasih sem bil tudi sam motorist. Delal sem po več kot 20 kilometerskih tisočakov na sezono. Videl mnogo “matere Evrope”, zahvaljujoč dvem kolesom.

  Žal sem kot “član bratovščine” tudi sam ugotavljal, da objestnost kar nekako sodi v ta segment voznikov in je nekako splošno sprejeta – celo odobravana.

  Ena izmed teh objestnosti je tudi ta, ki jo opisuješ. Tudi sam sem kdaj skrenil z glavne poti. Rad imam cerkve in cerkvice in kaka je res težko dostopna, a vedno sem se držal “kozje stezice”, ki je vodila do nje, pa čeprav je pogosto bil travnik ob njej primernejši za vožnjo. In vedno sem vozil “kot po jajcih”, zavedajoč se, da me tam pa res nihče ne pričakuje.

  Druga je tista bolj znana in večkrat videna objestnost na cesti. Večkrat sem bil v življenski nevarnosti povzročeni od “bratov po kolesih”, kakor od “avtomobilistov”. Ne vem, ali je motocikel postal sredstvo za izživljanje frustracij, ali kaj. Sam sem ljubezen do potovalnega motociklizma “podedoval” po očetu.. In še kot otrok, ko me je še kdaj peljal naokoli (in sicer kršil s tem predpise) je to počel z vso odgovornostjo in previdnostjo in ju prenašala tudi name.

  Aleš, opisana objestnost ne spada v okvire sprejemljivega. Kot “motorist” bi ti mirne duše dal prav, če bi jih ovadil. Vse ima vendar svoje meje.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @P.J.: Hvala za tole osebno izkušnjo. Sam “bratovščine” motoristov ne poznam, sem pa v bežnem srečanju ko sem šel mimo njih (so se ustavili in enega čakali) razbral, da so res precej objestni.

   Odgovori
  • Mk
   Mk says:

   Če si bil tudi sam dirkač dobro veš da so tudi med cestnimi dirkači bekateri zelo objestni. Pa jih prihaviš? Če nek krosist ne dela škode ampak se le vozi po poteh ga NE RABITE PRIJAVLJAT

   Odgovori
   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    Dragi Mk! Hvala za vaš odziv na prispevek o uničevalcih Pohorja. Nisem dirkač, res ne in verjamem, da so tudi nekateri cestni taki. Ne prijavljam in nisem prijavil niti teh fantov na Pohorju. Ni mi pa všeč, da divjajo kar povprek po travnikih in občutljivih pohorskih stezah, ki so polne kolesnic. Ti fantje so delali škodo. Lahko vidite na fotki.

 4. ana od srca
  ana od srca says:

  Pohorje je čudovito (kot je tako sploh v naravi) – in vredno spoštovanja!
  Brezobzirne ljudi je verjetno potrebno opozoriti – morda je to dovolj … Nekateri nimajo v sebi obzirnosti, toda za silo lepega vedenja je zmožen normalen človek!

  Odgovori
 5. Marjeta
  Marjeta says:

  Tudi mene je ista zadeva na Pohorju lani zjezila. Zanima me, kakšna je slovenska praksa glede podobnih prijav: a bi kaj bolj zaleglo, če motoriste fotografiram z mobilcem in še to pošljem policiji?? Ali bi to vsaj prestrašilo motoriste?? (Stvar se še kar obnese, kadar kak avtomobilski voznik – na cesti – vozi tik za mano in mi blenda; lepo dvignem bitel (ki je kar zajetnih dimenzij) in kao fotkam voznika za mano… po pravilu takoj vzpostavi zdravo varnostno razdaljo…).
  Slišala pa sem, da je to – popiljanje fotografij policiji – redna praksa nekje na zahodu ali severu Evrope.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Marjeta: Ali imava midva prav iste poti? Zanimivo, kajne?

   Ja ne vem kaj je za narediti. jaz jih bom vsekakor prijavil policiji naslednjič ko jih srečam. Drugače fantje izgledajo taki, da bi ti lahko tudi kaj naredili, če bi jim težil … Pravim izgledajo, ker se nisem spustil z njimi v pogovor.

   Odgovori
   • Marjeta
    Marjeta says:

    Slišala sem že tudi, da v naše gozdove z motorji ali vozili 4 x 4 prihajajo Italijani in Avstrijci, ker jih doma uspešno preganjajo, pri nas pa je zaenkrat vse še bolj “po domače”. Verjamem pa, da bo večja količina prijav – pa večje zavedanje o škodi za okolje – sčasoma tudi pri nas naredilo red.
    Zadnji vikend v avgustu grem spet na Pohorju, mobilec bo pripravljen.

    Iste poti: mene npr. slovenska prečna pešpot še čaka… so mi pa tvoji podvigi v nenehno inspiracijo. Tudi to, da pohajaš/tečeš skupaj z najstniki. No, nam to še ni uspelo… Imamo pa doma te dneve “domači kino”, kjer familjarno gledamo filmske klasike. Tudi to je nekaj 🙂

    BTW, na letošnji balkanski poti sem se čisto navdušila nad Durmitorjem: prelepa pokrajina gora in jezer, dovolj označene poti, srečaš pa v glavnem le samega sebe…. se bom še zagotovo vrnila!

   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Marjeta: Ja, tudi sam sem slišal, da jih je polno Avstrijcev in tudi Italijanov po naših gozdovih. Pač tam kjer lahko.

    E6 vam res priporočam, mi se pa letos (že to soboto) odpravljamo na Loško planinsko pot. Morda jo zmoremo v enem kosu, je pa kar dolga (200 km in 7800 m vzponov) – 9 dni. Če ne bo šlo, pa v dveh. Ne pretiravamo.

    Durmitor: Joj, moram pogledati kje sploh točno je. Mislim, da na meji med Srbijo in Črno goro. Zanimivo. Bom razmislil, a načrtov je veliko.

    Vse dobro.

 6. knedl
  knedl says:

  Zivijo! Pa vi ste navadne budale! Kaj pa vam je, kaj pa mislite da so motoristi? Zakaj bi vam kdo kaj naredil? Sploh pa ne vem zakaj vas moti, da se vozijo mimo. Nekje se pa morajo voziti, saj ni nobenih poligonov za tovrstno vožnjo. Mislim da vi kao “ljubitelji pohorja” bolj unicujete naravo s svojimi smetmi, ki jih v veliki večini puščate za sabo!!
  Dejte se mal umirit pa puste motoriste na miru ali pa preživljajte proste dni v stanovanjih ali hišah, tam vas ne bo nihče motil!

  Odgovori
 7. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Knedl: Iz vsebine vašega odgovora – še bolj iz načina in tona – sklepam, na kaj bi lahko naletel, če bi se z motoristi zapletel v kak dialog …

  Drugače, pa so (ste?) motoristi s takimi vožnjami v neskladju z zakonom.

  Odgovori
  • MOTOMAN74
   MOTOMAN74 says:

   sam sm motorist in tudi sam se vozim po takih gozdovih ne po pohorju ker nism od tam toda aleš zakaj bi vi pričakovali da vas bodo motoristi napadli (nahrulili) poglejte če jih pozdravite vas bodo pozdravili nazaj če bost začeli nanje tulit bodo tulili nazaj je pa tudi res da slovenija nima poligona za tovrstnjo vožnjo .

   HVALA

   Odgovori
 8. štumpfl
  štumpfl says:

  Gospod Aleš,mislim da delate cev halo čisto po nepotrebnem in ker ne poznate razmer na pohorju.Sem lastnik 120he gozda,na območju pohorja,tudi zemlje kjer ste posneli sliko! V preteklih 20letih,koliko imam izkušenj,z raznimi motoristi,planinci,turisti,piknikarji,gozdarji,lovci,policisti,….Iz izkušenj vam povem,da pravti fantje,katere ste poslikali,naredijo veliko dobrega v mojem gozdu.Ze pred približno 5-timi leti so me obiskali z prošnjo,če bi dovoliv da bi se vozili v mojem gozdu in kje?V zameno so mi ponudili,da mi pridejo 2x na leto,pomagat v gozd.Strinjal sem se in jim odstopil stare neprevozne ceste,razne zaraščene struge,…Oni so mi pa v zameno,res pridno priskočili na pomoč(celo večkrat),že trikrat ujeli storilce ki so odvrgli večjo količino odpadkov,opazili tatu ki je kradel drobnico,pa tudi ko so mi kradli drva,…V mojem gozdu ne naredijo nobene škode,zato mislim da se vsi vi na splošno, malo preveč obremenjujete z nečim,kar sploh ni vaše!Da vam ne povem,koliko odpadkov mi pripeljejo in odvržejo navadni ljudje,kje se vzijo lovci z njihovimi terenci,pa piknikarji ki polovico odpadko “pozabijo očistit”,pa tudi sprehajalci ob potki kakšno smet “pozabite”,…Govoril sem s temi fanti,pravijo da se vas spomnejo.Sli ste trdno poleg njih,in noben vam prav nič ni rekel ali storil.Vi pa že opisujete,kako so objesni,in podobno.Vse to sem moral napisat,ker ste slikali prav fante ki jih dobro poznam.Js osebno sem mnenja,ne ocenjujte ljudi katere ne poznate.Ker lahko navaden sprehajalec,ki vas prav lepo pozdravi,naredi za sabo pravo škodo.To so moje izkušnje iz drugače prelepega pohorja.LP

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Dragi Štumpfl, hvala za prijazen odziv. Prav vesel sem, da ste se zavzeli za motoriste. Če je to vse res kar pravite, so fantje naredili dobro gesto, pa vendar se mi poraja dvom. Zakaj?

   1. Ker tako velikega območja, kjer sem opazil te fante prav gotovo ne obvladujete vi, ker se razteza v dolžini več deset kilometrov.

   2. Zato, ker tudi vi, če bi bili lastnik gozda, ne bi smeli (tudi za nadomestilo ne) pustiti divjanja v naravi – nimate teh pravic, tudi če je gozd vaš.

   3. Če bi bili v resnici kmet, bi kot kmet gotovo ne dovolili divjanja motoristov kar preko travnikov (kot vidite na sliki to niso zaraščene grape ali opuščene ceste).

   4. Sklepam torej, da ste en od teh motoristov, njihov kolega ali simpatizer.

   Nikoli pa nisem trdil, da pohodniki ne pustimo nobene smeti. Prav tako se je treba boriti proti tej nesnagi.

   Vse dobro vam želim, predvsem, da bi se vam kaj ne zgodilo na vaših poteh in še enkrat hvala za prijazno pismo.

   Odgovori
   • Rok
    Rok says:

    kaksno pravico pa imate vi slikat motoriste pa objavlat njihove fotografije (ce se ze pogovarjako gdo kaj sme in gdo kaj nesme) gozd se pa itak obnavlja naredite vi vec skode ko odvrzete kaksno steklenico al pa kaksno vrecko traja 10let da se razgradi

   • Eddie
    Eddie says:

    Aleš… Kot vidim tudi ti le kuješ neko zamero do motoristov… Sploh pa so sledi motokros motorjev v primerjavi z bagerji, traktorji, živino, ljudmi, ki odmetavajo odpadke v naravi in drugimi delavskimi stroji, ki se uporabljajo na teh območjih zanemarljivi. Tako de nehaj ga srat s takimi neumnosti in se loti kaj bolj pametnega počet, ne pa da drugim greniš življenje! Lp

 9. ana od srca
  ana od srca says:

  Rok, kolikor so meni pojasnili, ko se enkrat nekje sliko naše družine objavilo – k nekemu članku v reviji – da se sme objaviti, če je bilo slikano v javnosti! Na javnem mestu.

  Odgovori
 10. izzy
  izzy says:

  Lep pozdrav!
  Ne razumem ljudi da imajo tolk proti motoristom, v bistvu je to njim enako kot pohodnikom sproscanje in rekreacija,…
  Pa pustmo zdj to mn sam ni jasno kako skodo bi naj povzrocili z motorji mn se zdi da to sam pohodnikom ni vsec ker pac na pohorju iscejo svoj mir in tisino!
  Js nebi obsojal ne enih ne drugih ampak sprijaznit se bo treba,da so na pohorju eni in drugi,in ce smo natancni glih tk kot motoristi tudi pohodniki segajo v neokrnjeno naravo,kar se pa zadeva odpadkov jih mislim da vlk vec pustijo za sabo pohodniki.
  Zakljucil bi pa z vrasanju,ki se glasi.
  Kdo ste vi pohodniki da si lastite pohorje?
  prosim za odgovor pa lep pozdrav iz Slovenj Gradca

  Odgovori
 11. Pechovski
  Pechovski says:

  Pozdravljeni.
  Sem motorist off road in tudi pohodnik. In ker sem vse tole prebral, me ima, da nekaj napišem na to temo.
  Kar se tiče voženj z motornimi vozili v naravnem okolju, so le-te po zakonu omejene na utrjene ceste, seveda tudi gozdne ceste, ki jih lahko uporablja vsak. Seveda je pa vožnja po teh cestah za nas dokaj dolgočasna, zato se pač podajamo v gozdne vlake, na katerih izvajamo bolj konkretne spuste ali vzpone, premagujemo ovire kot so hlodi, skale, kamenje, se matramo in švicamo, ko moramo kje ročno vleči naše mopede čez ovire ali pod ovirami itd. In vse to je nenormalno fajn. V tujini (A, D, I, CRO…) je to šport, ki ga prenašajo televizije (Avstrijci imajo npr. eno najbolj znanih dirk na svetu – Erzbergrodeo, ali pa Romuni – Romaniacs itd.). Tudi v Sloveniji poteka državno enduro prvenstvo, ki pa se večinoma odvija na tleh sosednjih Hrvaške in Avstrije. Tako, da so vse te vožnje v bistvu športno rekreacijska dejanja, ki pa seveda na območjih kot je Pohorje moti veliko ljudi. Vendar zakaj?
  Zato, ker je vedno več planincev, kvaziplanincev, ki se na Pohorje pripeljejo z svojim avtom in potem prehodijo 5km in so potem največje face. In seveda, Pohorje je njihovo. Seveda jih pri tem njihovem eno ali dvodnevnem dejanju ne sme nič zmotiti, niti motorist, traktorist, motorna žaga ali kaj drugega. Potem se veselo vrnejo v svoje domače mesto in cel teden gledajo trume vozil, ki pa jih zanimivo, nič ne motijo. Seveda se tudi povečuje število off road voznikov, ki dodatno prispevajo k frekventnejšim srečanjem z pohodniki in “ljubitelji narave”.
  Seveda je treba povedati tudi sledeče:
  V Sloveniji ni niti enega legalnega enduro poligona, kjer bi se dalo voziti in trenirati, obenem smo mi vsi ob nakupu vozila državi plačali DDV, motorji so registrirani (vsaj moj), plačana cestnina in vse kar je treba, voziti se pa praktično nimamo kje.
  Seveda je tudi med nami motoristi nekaj objestnežev, tako kot povsod, to da smo pa nek bav-bav, je pa res lovska. Sam sem star slabih 40, imam družino, kar vredu službo in neznasko uživam v terenskih vožnjah z motorjem. Res pa je, da se maksimalno izogibam planinskim potem in obljudenim območjem. Morda to prinesejo leta. V devetdesetih letih in še prej teh težav nismo imeli, v bistvu smo bili face, ko smo koga srečali, sedaj smo se pa pač začeli skrivati in se vozimo tam, kjer stopi samo kakšna medvedja šapa, zato, da imamo mir.
  V Sloveniji bi bilo dovolj prostora za vse, vendar le pod pogojem, da ena določena interesna skupina ne bi zahtevala vsega teritorija zase.
  Tako kot se rad z motorjem vozim in mi to predstavlja neko sprostitev, tako tudi rad peš zavijem na kakšne bližnje hribe, kjer pa me raznorazni ljudje ne motijo in ne pametujem nekomu o nekem okoljevarstvu, ker je bistveni problem kar se okolja tiče popolnoma drugje. Naprimer v gradnji TEŠ 6, tisoče kamionov dnevno skozi Slovenijo, zaviranje gradnje elektrarn, ki se napajajo iz obnovljivih virov itd.
  Zato peace bruders in bo vse vredu.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Pechovski: Pohorja si pohodniki ne lastimo. In nihče si teritorija ne lasti le zase. Sprejet zakonocaja pravi: “vsaka vožnja izven utrjene poti oz. kolovoza v nasprotju z uredbo, razen, ko ne gre za naravno okolje.”, ki se jo morate motoristi in drugi držati. In fantje, ki sva jih srečala niti niso vozili po vlakah, pač pa direktno po nepokošenem trvavniku. Dobro si poglejte fotografije.

   Lepo vas pozdravljam in vam želim, da si kros motorositi izborite svojo stezo. Samo verjetno se je težje boriti za stezo, kot pa se vsesti na motor in kršiti zakonodajo.

   Res imate nekaj neotesancev, ki vam kvarijo podobo. Poglejte si samo spodnji komentar.

   Odgovori
   • Husqvarna wr300
    Husqvarna wr300 says:

    Nemorem vrjet… prvo pometajte pred svojim pragom pol pa se sikirite ka delamo mi z krosi… iz razloga bi vam pokazal kaj sploh zmore ta motor… in pol vi napadate nas ko se dobesedno furamo pod stangasom… bi rad videl vaso reakcijo ce bi se vozil grdo (potem pojdi gledat travnike pa tvoje potke) sej vredu se bomo fural z cestnimi gumami pol pa kr lopato u roke pa sirit potke itd

 12. još
  još says:

  res je, kar je rekel Pechovski.
  Aleš, motiš se, če bereš samo zakone in se jih držiš kot pijanc plota.
  za nabiranje gob je tudi določena kvota na gobarja, pa me zanima koliko gob si letos nabral? si upošteval kvoto?
  če smo iskreni, bi ti mi, enduraši (ne krosisti), tudi lahko poklicali policijo in naravovarstnike, ker si odnesel preveč gob domov.
  da ne govorimo o smeteh, ki jih puščajo planinci…
  nima smisla debatirat v nedogled s steno.
  hočem povedat, da je (kot že zgoraj omenjeno) dovolj prostora za vse, ki so se pripravljeni prilagoditi tudi drugim.

  lep pozdrav vse ljubiteljem gora in upam, da se vidimo kdaj na kakšni koči ob pivu in lepi besedi.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @još: Hvala za prijazen komentar. Mi očitate preveč nabranih gob. Letos sem jih nabral v celem letu okoli pol kilograma. Sploh jih nimam rad.

   Drugače pa še vedno trdim, da vaši kolegi, ki sva jih srečala (glejte fotografije) še kako kršijo zakon. Z brezobzirno vožnjo čez “drn in strn”. Kot višek se mi je zdel spust preko nepokošenega travnika direktno v gozd. Prav brutalno je izgledalo, verjemite.

   Seveda pa ljudi ne delim na enduraše in na pohodnike, pač pa na ljudi, ki imajo spoštljiv odnos do narave in na tiste, ki ga nimajo. Verjamem, da je tudi med pohodniki precej nespoštljivih.

   Vse dobro vam želim.

   Odgovori
   • Pac nekdo
    Pac nekdo says:

    Kaj te pa moti voznja cez travnik saj ni tvoj u zivlenju pa sigurno tud kvadrata nis pokosil tak de sam na nakladaj pa tisto kot motor skoplje je se boljse za rastline je bolj zrahlana prst zakonodajo pa raj pust pr mir kr jih dolocajo taki blokovci kot si ti k sam neki pametujejo k nimajo druzga dela pejt raj garat za da bos usak cent si zapovnu kk si ga prgarav pol pa nevem ce bos se mev cas in voljo za take pizdarije pisat

 13. zlatko
  zlatko says:

  Aleš! Če, bi malo bolje poznal tiste konce in se spoznal na kmetovanje, bi vedel, da tistega travnika spol ne kosijo že nekaj let tako, da ne vem v čem je problem, da so se fantje peljali čez travnik… Tudi, če bi ta travnik kosili si s to travno sploh ne morajo kaj pomagati, saj krave takšne trave sploh ne jejo saj je zelo slaba!!!

  LP

  Odgovori
 14. Igor
  Igor says:

  Takšne oblike športa niso spoštljive do narave, proizvajajo hrup in uničujejo podrast, vse zaradi mesenega uživaštva. Bizarno. Dandanes si lahko vsak butelj privošči motorizirano pošast in pojav je množičen – stvari so ušle iz rok.
  Zagovarjam drakonske kazni – vsaj 50000 EUR za vožnjo z motokrosi in štirikolesniki v naravi izven makadamskih in asfaltnih površin! Naj se policiji splača to preganjati, pa bo mir.

  Odgovori
 15. albin
  albin says:

  na začetku lep pozdrav vsem natej strani.sem ljubitelj narave ter voznik 4 x4 motorja.ali kdo pogleda kakšno škodo naredijo stroji za podiranje in vleko v enem delovnem dnevu. delajo pod zaščito: države: samo za gospodarjenje z gozdovi.za primer okolica šumika ,peska klopnega vrha. za takšno uničenje motoristi potrebujemo minimalo eno letoin kje so tu naravo varstveniki?pa poglejmo še pohodnike ki začitene rastline trgajo in jih spravljajo v nahrbtnike, doma pa odvržejo ,ker so suhe. v vsaki skupini so dobri in slabi člani ! Brez zamere in lep pozdrav Albin

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Albin: Se strinjam, da tudi drugi delajo škodo, pa vendar to ne pomeni, da jo lahko tudi motoristi. Jaz sem na poti naletel na motoriste. Verjetmite, da bom ob priliki odreagiral tudi na druge. Brez razlike.

   Odgovori
 16. bavkec
  bavkec says:

  OPOZORILO!!!
  Vsi pohodniki spoštujte motoriste,ste že na slabem glasu mam prijatelja,ki mu je eden od pohodnikov vrgo palico,in vrjemite on je njega videl v obraz in nebo se glih lepo končalo, če bo kje naletev na njega!! lp

  Odgovori
 17. Janko
  Janko says:

  Vsi nasprotniki endurašev ste navadni be…ki!! Ko čitam te poste mi je kar slabo. Aleš zamisli se nad svojimi dejanji ! Poklicite policijo prvo kot prvo bom užival ko me bodo lovil če me slučajno ujamejo kar bo malo verjetno pa jim dal tistih 25€ že zarad tega ker je tako dober da me dohiti 😀 Ti novejši enduro motorji imajo vsi EURO 3 motorje kar večina vaših avtov nima

  Odgovori
  • Povodny
   Povodny says:

   Prebiram tele neotesane izjave motoristov in mi gre kar malce na bruhanje. Sicer poznm nekaj kulturnih ljudi, ki vozijo motorje in spoštujejo okolico, vendar izgleda, da je kultura pri motoristih v povprečju na precej nizkem nivoju.
   Vsekakor je potrebno na zadevo pogledati s stališča onesnaževanja. Okolje onesnažujete z izpuhi in hrupom. Nekako se mi zdi prav, da je onesnaževalec odgovoren za onesnaževanje in ga je dolžan preprečiti. Torej, dragi egoisti na dveh kolesih. Zapeljite si motorje v vaše dnevne sobe in si tam nabijajte ta hrup in smrad v glavo.
   Veliko večino normalnih ljudi in živali, pa ta vaša objestnost moti.
   Zakoni so a to, da se jih spoštuje. Da je na svetu nek red. Tudi mene vsakič prime, da bi ustrelil bedaka, ki ropota po naravi, ali mu nastavil pletenico, pa tega ne naredim, ker je v nasprotju z zakoni in vsemi moralnimi normami.
   Seveda policisti v naši državi postajajo zgolj inkasanti z radarji. Takšnih prekrškov in kaznivih dejanj se jim ne ljubi preganjati. Pa bi s helikopterjem zelo hitro lahko izsledili te neotesance.
   Tudi sam se pridružujem Alešu in ostalim pri fotografiranju in prijavljanju, neotesanih omejencev.

   Odgovori
   • gregoryfoc
    gregoryfoc says:

    Oprosti, Povodny! Enako si tudi ti lahko zapelješ svoj avto v spalnico! Ti z avtomobilom okolje onesnažuješ precej bolj kot nekdo z motorjem. Če se voziš izrecno po mestih, pa to ne pomeni, da si EKO!!! Tvojega značaja pa ne bi komentiral, glede na to, da ti po glavi hodijo misli po pobijanju ljudi. Kdo je sedaj tukaj agresiven in objesten?
    Motoristi imamo pač slab renome že odkar obstajamo. Enako kot potetoirani ljudje, ljudje s frizuro na cirkular, nenazadnje tudi pedri, itd. To so vsi vandali in nasilneži, drogeraši in kriminalci???!!!
    Če je človek zatežen in zaplankan, ga pač moti vse, kar mu ni všeč! Drugim pod nos moli zakone, ki jih kršijo, sam pa jih na tretjem področju krši veliko bolj. Dvomim, da imate vsi vi, ki ste tako prizadeti, umetne novoletne jelke, ali vsaj legalno pridobljene, nikoli ne prekoračite predpisane hitrosti na cestah, …

    Na cestah vsak dan vidim norce, ki resno ogrožajo ljudi. A njih pa ne prijavljate policiji??!! Imate dvojna merila, ste nestrpni do drugačnih, v oporo pa vam je samo nek slab zakon, ki pa ga pišejo skorumpirani ljudje z lastnimi interesi. Neskončna debata, brez smisla!

    Najbolje, da to tako občutljivo Pohorje zapremo in ga gledamo samo z zraka. Aja, ne. Helikopter, letalo, balon, zmaj, …, vsi onesnažujejo okolje. Torej le zapremo in ga niti ne gledamo več.

 18. Janko
  Janko says:

  Bravo povodny, a ti pa prides peš na pohorje ? Bom slikal en krat koliko avtov je v gobarski sezoni več kot na nogometni tekmi. Sem že napisal ti več zraka onesnažiš ko se samo pripeljes na vrh kot pa en motorist ki porabi en tank za cel dan vožnje… Ti novi motorji imajo minimalne izpuste. Proti traktorjem, raznim vlačilcem, številnim gobarjem smo motoristi pri onasnaževanju bližje kolesarjem vi pa letalom…. Mi smo egoisti a ti bi nas ustrelil. Se en be..k ki je ljubosumen ker vidi kak se imajo drugi lepo. Glede divjadi so ponekod že tako navajene da niti ne trznejo, včasih se zdi da kar ploskajo 😀 Če bi bil lovec bi vedel da smo z mesti omejili živali in da jih zdaj zato streljajo da jih ni preveč ker nimajo dovolj prostora tako da mi motoristi jim nismo nič v škodo. Te že vidim si potencialni morilec ki bo zvezal bodečo žico samo zato ker ti v glavi vreje. Tudi mene so že napadli od jabolke, kamenja, palice in to na navadni makedamski cesti na kateri sem bil z reg. motorjem in izpitom. Ne vprašajte kaj so dobili za zahvalo … Malo pameti v glavo vam priporočam, peace

  Odgovori
  • Povodny
   Povodny says:

   Janko, vsaj brati bi se lahko naučil, da ne bi pisal takšnih bedarij. Zamisli si, kako se normalni ljudje počutimo, ko takšni polpismeni egoisti ropotate in smradite po naravi. Še nekajkrat si počasi preberi moj sestavek in mogoče ga boš razumel in spoznal, da ne bom nikogar ustrlil ali mu nastavil pletenice, saj sem kulturen človek, ne pa egoističen polpismen egoist na motorju. Le fotografiral vas bom in prijavljal policiji.
   Ja, peš pridem na Pohorje. 😉
   Ali ima tvoj motor katalizator?
   Ko se boš potolkel in postal invalid še telesno, bo šlo za rehabilitacijo in zdravljenje tudi iz mojega žepa. Tudi to se mi ne zdi prav.

   Odgovori
   • gregoryfoc
    gregoryfoc says:

    Pa zakaj meniš, da smo motoristi egoisti? To si v svojih parih vrsticah brezhibno lektoriranega besedila poudaril kar trikrat. Verjetno zato, ker si mnenja da ima 5 motoristov Pohorje, po katerem lazi na tisoče ljudi, samo zase?
    Tista tvoja o rehabilitaciji pa spet kaže na tvojo omejenost.

  • Bojan
   Bojan says:

   Pozdravljeni vsi!

   Naj najprej omenim, da sem pohodnik, motorist in gobar.

   Glede “neprimernih” komentarjev; ker ste določeno skupino ljudi – motoristi vnaprej določili za kršitelje, ljudi brez kulture in podobno, je naravno pričakovati, da bodo le-ti odgovarjali jezno in prizadeto. Smiselno bi bilo najprej najti vzroke zakaj se takšne stvari dogajajo, zakaj ljudje to počno ipd.

   Če bi g. Aleš Čerin to storil, bi bilo njegovo mnenje precej drugačno. Namesto da se trudi vse “kršitelje” kaznovati, bi se trudil najti skupni dialog in rešitev, da bi bil volk sit in koza cela. Da podkrepim svoj komentar, bom omenil še nekaj ostalih dejstev…

   Sam izviram iz planinskih krajev, kjer je narava dokaj neokrnjena. Srečam ogromno motoristov in malo planincev, ter pristne gobarje. Narava je čista. Edina stvar ki moti to idilo je občasen hrup motorjev, pa še tega hitro zaduši narava sama. Smeti ni. Ljudje se ne pritožujejo nad motoristi saj razumejo, da tudi ti na svoj poseben način tako pridejo v stik z naravo – enako kakor pohodniki ali gobarji.

   Ko sem se prvič odločil, da bom poskusil svojo gobarsko srečo na Pohorju, sem bil izredno razočaran, saj sem po celotnem terenu opažal objestnost vikend gobarjev, kateri so trgali gobe iz objestnosti, jih pohodili ker jih niso poznali ipd. Obrnil sem se in odšel domov.

   Ko sem se odločal za razne pohode preko Pohorja, sem bil ponovno zelo razočaran nad nekulturo ostalih pohodnikov. Kupi smeti povsod – vrečke od sendvičev, alu folije, plastenke, pločevinke,… In pa ogromno kričanja, škodovanja naravi iz objestnosti ipd.

   Torej, v vsaki interesni skupini se najdejo “kršitelji”, “objestneži” in tisti, ki svojemu interesu pristopijo s pozitivnim vidikom.

   Vsem tem je skupno, da želijo uživati v istem okolju vsak na svoj način in vsak s svojim načinom dejansko posega v okolje.

   Če bi se te interesne skupine združile, bi se lahko večina problemov nevtralizirala skozi dogovarjanje in spoštovanje.

   Žal pa je taka zgodba pri nas skoraj nemogoča, saj smo – ste vsi enaki. Vsakemu, s katerim se kot posameznik ne strinjate, raje mečete polena pod noge. Tako bo motorist še vedno dobival kamenje in palice pod kolesa, tako bo pohodnik še vedno “osmrajen” in “slušno prizadet”, tako bo gobar še vedno namesto gob našel paprikaš…

   lp!

   Odgovori
   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    Dragi Bojan. Hvala za tole razmišljanje. Zelo razumno in stvarno. In dejansko res, da v vsaki skupini najdeš objestne ljudi. Sam sem takrat na Pohorju naletel na skupino motoristov, ki so pravzaprav bili vsi kršitelji. Zakona namreč. Zakon pravi, da se ne smejo voziti po planinskih poteh, še manj preko nepokošenih travnikov in čez “drn in strn” po brezpotjih gozdov. To sem pravzaprav opisal v prispevku. Takole: “V nedeljo se je skupina 5 mladeničev – po govorici sodeč so bili kar domačini s Koroške – na močnih kros motorjih podila po gozdnih poteh, tudi po ozkih stezah in ne boste verjeli tudi kar preko travnikov v brezpotja gozda. Neznosna glasnost motorja, brtualnost obnašanja, ignoriranje vsakršne skrbi za naravo in njene potrebe, so bile lastnosti, ki bi jim jih pripisal takole glede na kratko srečanje z njimi. Ko sem se jim izogibal na ozki poti s Kremžarjevega vrha, ko sem šel mimo njih in za nekaj trenutkov poslušal njihov pogovor, ko sem jih kasneje še enkrat srečal na strminah Velike Kope.”

    Nikakor ne gre za posploševanje in generaliziranje na kar vse motoriste. Je pa res, da je poseg motoristov v naravo že zaradi narave transporta precej večji kot na primer pri pohodnikih in kolesarjih. Motor gotovo naredi več škode in hrupa kot človek v gojzarjih, kajne? Zato bi morali biti motoristi še toliko bolj uvidevni, pa pri mladeničih, ki sem jih srečal tega pač nisem zaznal.

    Vse dobro vam želim.

   • 2 stroke
    2 stroke says:

    aleš sramota mene bi blo sram, to je šport, trening, adrenalin. vesel bodi da se fantje vozjo da se športajo ne pa drogirajo svaki dan. res problem tista rajsa 10cm. nevem k da bi bil fouš k ti nimaš motorja da delaš zdraho? kao ropota onesnažuje lej gobarje svinarji zivi zmotorjm nenardis tok skode k pa gobar use vrecke folije flase zmece po gmajni in to tm gnije 10 let.. motor pa 1 minuto ropota pa mal zemlo ukol ubrne in to je to. ce te tok mot nared nek teren za enduro/cross pa se bojo tam vozil najlazi je pizdit pa se prerekat.

    peace

 19. Jernej
  Jernej says:

  Pa folk kva je z vami. Sam sm voznik kross motorja, in zanima me samo nekaj. Vas ki vas tako “skrbi”za naravo. Prej pa samo za informacijo. Motorne zage imajo veliko visje decibele kot dvo taktni krossi ki so glasnejso od stiri taktnih. In tudi dejstvo da gozdarji samo s potegom ene smreke do traktorja unicijo pol hektarja podrasti , kje je se potem izvoz lesa iz gozda, in da iz usakega delovnega traktorja izteka olje, kar ce je traktor v uporabi in obremenjen nemoremo prepreciti razn z menjavo tesnil usak tedn, to vas ucitno nemoti. Motijo vas ljudje ki v krossu najdejo zabavo, sprostitev in druzenje. kaj pa potem ce na poti ostane 15cm siroka sled, te ostane vedno ampak samo takrat ko res mocno pritiskas na plin, saj gre cez njo nekaj pohodnikov in je spet utrjena. kar pa je v teh casih ko veliko njudi hodi v hribe sorazmirno hitro. Ja vem da je za pohodnike neprijetno se srecati z motorjem ki ste ze na dalec culi kako pritiska na plin. Neboste verjeli ampak tut mi motokrosisti smo ljudje in znamo bit uvidevni do ljudi. ko jas koga srecam, se ne peljem naprej ampak se ostavim in pocakam da gredo mimo, ce smo ze na oskem predelu. drugace pa opocasnim na minimum tudi ce je pot siroka ker vem da ni prijetno odihavat prah ki se dviguje za motorjem. Res je da, tako kot v katerem koli hobiiu, obstajajo izjeme tako receno “idijoti” ki pa se res ne ozirajo na druge ampak to je majnsina. Kar se pa gozdnih zivali tice. Seveda jih plasimo, tako kot gozdarji, kolesarji in tudi popotniki. Ce jih nebi plasili usi od nastetih bi se pasel in hodile po potkah tak da… Mocno priporocam da nehate s tem sovraznim oznacevanjem motokrosistov in endurasov ker ima vsak clovek pravico do svojega hobija. Kar se tice policajev. Ja vi kr poklicte, pa predno oni pridejo do kraja smo mi, tako ko so ze nekateri povedali na drugem hribu. In ja samo za informacijo. Policajem se ne ljubi vec ukvarjat z tem ker je za njih brezupno. Pridejo samo zato ker jim je to obveza, tako da prihranite ji brezvezne intervencije in porabo goriva, saj to kot davkoplacevalci placujete vi sami. Moj predlog za resitev tega problema pa je vec motokross prog po sloveniji. Ne pa da se tam ki so ble dougo casa ljudje tezijo in jih morjo zapret. potem pa ni cudno da se divjanje prestavi tja ko se lahko. v naravo. Lp.

  Odgovori
 20. Primož Vipotnik
  Primož Vipotnik says:

  Lep pozdrav vsem skupaj. Pohorje kot celota ni zaščiteno kot naravni rezervat kot naprimer TNP, torej se smatra kot vsaka druga planina le da je nekoliko več turizma na pohorju. Kar se tiče motoristov jim vožnje ne morete preprečiti, edino če ste lastnik zemljišča kar pa dvomim. Kadar pokličete policijo da ste na pohorju videli motoriste ki divjajo po planini gor in dol zakonsko motijo posest, in vi kot planinec jo motite ravno tako. Vglavnem ko jih slišite se raje umaknite da vas ne nesejo sabo kot pa jim delat probleme ker nekega lepega dne vam jih bodo naredili vam

  Odgovori
 21. mito
  mito says:

  sam se vozim po trnovskem gozdu že 10let, brez večjih težav, škoda ki jo ustvarjam ni omembe vredna.
  dvakrat letno gremo prijatelji (5 motoristov) v italijo- toscana, ali avstrijo ali hrvaško na 3dnevno vožnjo po brezpotjih, brez nobenih težav.
  malo več strpnosti pa bo za vse dovolj prostora.

  Odgovori
 22. Gregor
  Gregor says:

  Ko ste hodili po gozdu (razvidno iz zadnje vaše fotografije) ste hodili po potki, ki jo je naredil kdo? Vi ali motoriste?

  Če je ta potka nastala zaradi:
  1. VAS/SPREHAJALCEV, ste krivi za poseg v naravo na občutljiva pohorska tla ravno vi,
  2. MOTORISTOV, ki so ravno tako krivi kot sprehajalci oz. če so ravno motoristi naredili to potko so vam vsaj omogočili, da se ne prebijate čez šavje in ostale prepletke itd.

  Pomislite kolikor goriva, nesnage, okolju neprijaznega je bilo potrebnega, da so vam dostavili čevlje, očala, obleke, fotoaparat pa se o tem nič ne pritožujete?

  Never ending story!

  P.s. na vse izlete odslej peš (avtobus je imel do Balkana zagotovo 30l/100km).

  Odgovori
 23. mito
  mito says:

  ze pred leti je bilo govora o vinjetah. se pravi, vožnja dovoljena kjerkoli, razen na zavarovanih območjih, vsak ki si želi voziti po gozdu pa mora imeti registrirano vozilo in pa kupiti vinjeto (100,200,300eur) in se mu na motor,hrbet, čelado prilepi eno veliko številko.

  Odgovori
 24. Alex B
  Alex B says:

  Ce bi drzava uredila parke za voznjo z enduro motorji, kot jih imajo ogromno sosednje drzave (Avstrija, Madzarska, Hrvaska,…) potem bi jih (nas) bilo manj po gozdovih. Ne samo kritizirat poskusite se tudi postaviti v njihovo vlogo. Glede obnasanja pa je odvisno od cloveka do cloveka in ne s cim se ukvarja.

  Odgovori
  • Andraž
   Andraž says:

   Jaz sem motokrosist ,bilo je veliko prog ,ena prav v sosednji vasi ,vendar ker so se pritoževali zaradi hrupa in ker škodi naravi so jo zaprli ,in zato moram zdaj hodit z motorjem 20km proč po gozdnih poteh ,da pridem do druge kros proge ,sepravi ni prav noben na boljšem niti jaz niti narava in se kdo bi se našel ,če bo šlo tako naprej do bodo zapirali proge bomo usi na slabšem.Proga je lahko bilo kje kje zmeri bo u naravi in zmeri bo śkodljivo okolju.in če use zapirajo ni čudno da se vozimo drugje npr. gozdovih. Lahko zaprejo vse proge,lahko prepovejo vožnjo po gozdovih al po travnikih ,zmeri se bomo nekje vozil.
   In ku ste napisali aleš,da prvo pokličeš policijo je najsabše kar lahko nardiš,prvo se pomeni in mu povej kar misliš in če te bo ignoriral potem lahko tud tako. In mislim da če bi bil motorist bi malo bolj razumel in ne bi kar z prve klical policije ,sploh pa ne za take bedarije

   Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Edusatis pravi:

  Sem napisal zapis o motokros divjakih na Pohorju. http://skrci.me/Pohorje

 2. Aleš Čerin pravi:

  Sem napisal zapis o motokros divjakih na Pohorju. http://skrci.me/Pohorje

 3. Pohorje je čudovito, a kaj ko se po njem podijo mladci na kros motorjih. Tudi čez travnike in po brezpotjih gozdov. http://skrci.me/Pohorje

 4. Aleš Čerin pravi:

  Pohorje je čudovito, a kaj ko se po njem podijo mladci na kros motorjih. Tudi čez travnike in po brezpotjih gozdov. http://skrci.me/Pohorje

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja