Šmorn!
Redko nam pride tale hrana na mizo. Kar ne lotimo se ga. V postnem času so pri nas petki pač postni – pomeni brez mesa in s PREPROSTIMI jedmi. Pa sem danes pripravil šmorn ali cesarski praženec, kar se mnogo lepše sliši. Pa še precej hitro je pripravljen.
Recept sem našel kar na avstrijski strani, od kjer ta jed tudi prihaja in ga malo priredil po svoje.
Sestavine za 4 osebe in cena
- 3 jajca (0,13 €/kom = 0,39 €)ž
- 500 ml mleka (0,60 €/l = 0,30 €)
- 10 – 60 g sladkorja (1,16 € /kg = 0,06 €) – odvisno od sladkosnednosti
- 1 vanilin sladkor (zanemarljivo)
- 1 ščepec soli (zanemarljivo)
- 350 g moke (0,80 €/kg = 0,28 €)
- 1 pest rozin (=30 g; 6,44 €/kg = 0,19 €)
- 1 šilce mineralne vode – ni nujno potrebno (z mehurčki) (zanemarljivo)
- 30 g masla (lahko tudi margarine, a ne priporočam) (5,12 €/kg = 0,15 €)
- sladkor v prahu za potresanje (ca. 50 g; 4,85 €/kg = 0,24 €)
Skupaj: 1,61 € ali 0,40 € na osebo
Priprava
Rumenjake loči od beljakov. V mleko vmešaj rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in sol ter v mešalni skledi močno stepaj s stepalno metlico. Med mešanjem dodajaj moko, dokler masa ne postane gosto tekoča. Če želiš, lahko primešaš rozine (mimogrede: rozine mu dobro denejo!).
Previdno dodaj šilce mineralne vode, zaradi česar bo cesarski praženec veliko bolj rahel. OPOMBA: Meni je bil zelo rahel tudi brez mineralne vode.
Beljak stepi v sneg in ga pazljivo vmešaj v maso. Maslo stopi v ponvi in dodaj maso.
Peci na srednji vročini, dokler se spodnja stran ne zapeče. S kuhalnico ali lopatko za palačinke maso obrni in malo zapeči še na drugi strani.
Raztrgaj praženec z dvema kuhalnicama. Naj se še malo popeče. Praženec pazljivo obračaj – pri tem ga ne mečkaj in tlači! – dokler ni pečen.
Postrezi ga potresenega s sladkorjem v prahu ali z marmelado.
Zraven šmorna se dobro poda kompot. Mi smo imeli kar jabolčnega.
Foto: Aleš Čerin
Za nas je šmorn že kar praznična jed. 🙂
Ana, saj je dober kot da je praznična jed, a je po drugi strani relativno poceni. Sem izračunal še ceno v članku in vrednost sestavin za štiri osebe po tem receptu znese 1,56 € ali 0,39 € na osebo. No, tole se mi zdi vseeno precej postno.
Torej praznično postna jed! :-))
Jaz mu dodam banano v maso, pa malo pred koncem posujem s sladkorjem da malo pokaramelizira. Pri nas ga jemo skupaj z marmelado in kislo smetano.
Hu, dobra ideja. Oboje, banana in sladkor za karmelizacijo. Vsaj zame, ker imam rad sladko, marsikdo se bo pa malo namrdnil. Hvala za idejo.
Če se zavzemate za preprostost – vedno sem ga delala kar se da enostavno: zmešaš mleko, jajca in ščepec soli, nato počasi dodajaš moko. Vržeš na olje in malo raztrgaš s kuhalnico, pa je zadeva že za na krožnik.
Sestra, tudi to je šmorn seveda. In to res zelo preprost. Če pa se rumenjak loči od beljaka in se puhast beljak posebej vmeša, se dobi pač malo bolj puhast šmorn.
Če se mu doda rozine, ki so itak napisane kot opcija, pa tudi ni preveč komplicirano. Sam želim, da so preproste jedi s čimmanj kompliciranja tudi dobre, kot se le da. V skladu z ono Einsteinovo: “Stvari morajo biti tako preproste kot se le da, vendar ne bolj preproste.”
Vse dobro.
He, he, vem vem za vse te razne opcije – saj šolske sestre pišejo kuharske knjige 😉 – ampak jaz vseeno ne ljubim puhastih zadev na krožniku … raje imam bolj hrustljave. In tudi rozine kadar me “prime” pojem raje kar tako kakor pa v mešanici s testom. Sto ljudi, sto čudi, ane?
🙂
-aleš – res dobra ideja za bogati šmorn….
pri nas v maso dodamo narbana jabolka, ob serviranju posujemo s kristalnim sladkorjem; to odlično pripravi moj mož 🙂
pri nas v maso dodamo naribana jabolka, ob serviranju posujemo s kristalnim sladkorjem; to odlično pripravi moj mož 🙂
-imaš super mena….-obdrži ga, da ti ga ne bo kakšna lenoba s tabo vred prevzela..
Danes sem naredila šmorn po tem receptu, a se mi zdi, da je preveč moke…Šmorna je prišlo čisto preveč, imel pa je preveč okusa po moki..naslednjič bom dala manj moke..Drugače ga pa mi domadelamo brez rozin, jemo pa ga tako, da si zravn na krožnik damo stepeno sladko smetano in jagodno marmelado, potem pa pomakamo šmorn not, njamsi.