Šmorn!

Redko nam pride tale hrana na mizo. Kar ne lotimo se ga. V postnem času so pri nas petki pač postni – pomeni brez mesa in s PREPROSTIMI jedmi. Pa sem danes pripravil šmorn ali cesarski praženec, kar se mnogo lepše sliši. Pa še precej hitro je pripravljen.

Recept sem našel kar na avstrijski strani, od kjer ta jed tudi prihaja in ga malo priredil po svoje.

Sestavine za 4 osebe in cena

  • 3 jajca (0,13 €/kom = 0,39 €)ž
  • 500 ml mleka (0,60 €/l = 0,30 €)
  • 10 – 60 g sladkorja (1,16 € /kg = 0,06 €) – odvisno od sladkosnednosti
  • 1 vanilin sladkor (zanemarljivo)
  • 1 ščepec soli (zanemarljivo)
  • 350 g moke (0,80 €/kg = 0,28 €)
  • 1 pest rozin (=30 g; 6,44 €/kg = 0,19 €)
  • 1 šilce mineralne vode – ni nujno potrebno (z mehurčki) (zanemarljivo)
  • 30 g masla (lahko tudi margarine, a ne priporočam) (5,12 €/kg = 0,15 €)
  • sladkor v prahu za potresanje (ca. 50 g; 4,85 €/kg = 0,24 €)

Skupaj: 1,61 € ali 0,40 € na osebo

Priprava

Rumenjake loči od beljakov. V mleko vmešaj rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in sol ter v mešalni skledi močno stepaj s stepalno metlico. Med mešanjem dodajaj moko, dokler masa ne postane gosto tekoča. Če želiš, lahko primešaš rozine (mimogrede: rozine mu dobro denejo!).

Previdno dodaj šilce mineralne vode, zaradi česar bo cesarski praženec veliko bolj rahel. OPOMBA: Meni je bil zelo rahel tudi brez mineralne vode.

Beljak stepi v sneg in ga pazljivo vmešaj v maso. Maslo stopi v ponvi in dodaj maso.

Peci na srednji vročini, dokler se spodnja stran ne zapeče. S kuhalnico ali lopatko za palačinke maso obrni in malo zapeči še na drugi strani.

Raztrgaj praženec z dvema kuhalnicama. Naj se še malo popeče. Praženec pazljivo obračaj – pri tem ga ne mečkaj in tlači! – dokler ni pečen.

Postrezi ga potresenega s sladkorjem v prahu ali z marmelado.

Zraven šmorna se dobro poda kompot. Mi smo imeli kar jabolčnega.

Foto: Aleš Čerin

14 odgovorov
  1. Podplat
    Podplat says:

    Jaz mu dodam banano v maso, pa malo pred koncem posujem s sladkorjem da malo pokaramelizira. Pri nas ga jemo skupaj z marmelado in kislo smetano.

    Odgovori
  2. s. Aleša
    s. Aleša says:

    Če se zavzemate za preprostost – vedno sem ga delala kar se da enostavno: zmešaš mleko, jajca in ščepec soli, nato počasi dodajaš moko. Vržeš na olje in malo raztrgaš s kuhalnico, pa je zadeva že za na krožnik.

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      Sestra, tudi to je šmorn seveda. In to res zelo preprost. Če pa se rumenjak loči od beljaka in se puhast beljak posebej vmeša, se dobi pač malo bolj puhast šmorn.

      Če se mu doda rozine, ki so itak napisane kot opcija, pa tudi ni preveč komplicirano. Sam želim, da so preproste jedi s čimmanj kompliciranja tudi dobre, kot se le da. V skladu z ono Einsteinovo: “Stvari morajo biti tako preproste kot se le da, vendar ne bolj preproste.”

      Vse dobro.

      Odgovori
  3. Martina
    Martina says:

    pri nas v maso dodamo narbana jabolka, ob serviranju posujemo s kristalnim sladkorjem; to odlično pripravi moj mož 🙂

    Odgovori
    • Martina
      Martina says:

      pri nas v maso dodamo naribana jabolka, ob serviranju posujemo s kristalnim sladkorjem; to odlično pripravi moj mož 🙂

      Odgovori
  4. Nika
    Nika says:

    Danes sem naredila šmorn po tem receptu, a se mi zdi, da je preveč moke…Šmorna je prišlo čisto preveč, imel pa je preveč okusa po moki..naslednjič bom dala manj moke..Drugače ga pa mi domadelamo brez rozin, jemo pa ga tako, da si zravn na krožnik damo stepeno sladko smetano in jagodno marmelado, potem pa pomakamo šmorn not, njamsi.

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja