Preprost pečen krompir

Njega dni (okoli leta 1995) sem večkrat moral službeno v ZDA. Nastanili so me v hotel in vsako jutro sem tam zajtrkoval. Nemalo sem bil presenečen, ko so nam vsako jutro postregli tudi s pečenim krompirjem, takim starim – kar neolupljenim. Mi smo krompir vedno lupili, razen morda tistega prvega, ki ima še nežno kožo.

Leta 2005 sem obiskal skavtskega prijatelja in njegovo ženo na Danskem. Skupaj smo kake tri dni z avtom potovali na Norveško na skavtsko konferenco. Pa je žena skuhala velik lonec krompirja, ga ohladila in tri dni smo ga jedli – kar neolupljenega, kot jabolka. Nihče se ni sekiral, če je postan.

Od takrat pri nas neolupljen krompir ni nobena posebnost več. Pravzaprav ga redkokdaj lupimo. Dobro ga operemo, pa je. Tako večkrat skuhamo lonec krompirja, ga hranimo v hladilniku in ko je kdo lačen ga lahko je kar takega ali ga popeče: krompir – neolupljen seveda – razrežeš na četrtine in ga na vročem olju posoljenega popečeš. Preprosto, hitro narejeno in dobro – podobno pomfriju, le da se ne porabi toliko olja.

Še eno dobro idejo sem dobil na tej strani, ki sem jo danes z rahlim dodatkom uresničil – PREPROST pečen krompir:

Sestavine za 4 osebe

 • 16 srednje debelih krompirjev (okoli 1 kg) (0,50 €)
 • 8 žlic olja (100 ml) (0,26 €)
 • 200 g sira (1 €)
 • sol (zanemarljivo)
 • začimbe (rožmarin, origano, drobnjak, … kar vam je pač všeč) (0,1 €)

Skupaj: 1,86 € ali 0,47 € na osebo

Priprava

Skuhaj krompir. Krompirje zloži na pekač obložen s peki papirjem. Krompirje potlači s kakšnim kuhinjskim pomagalom, da “razpadejo”.

V lončku zmešaj na drobno razrezane začimbe (če so sveže), sol in olje. Na vsak krompir daj po eno čajno žličko te mešanice (vsakič v lončku pomešaj, ker se sol v olju ne topi). Potresi z naribanim sirom.

Peči v pečici na 200°C 20 minut.

Zraven gre fino radič s krompirjem – neolupljenim seveda 🙂

4 odgovorov
 1. Marjeta Novak
  Marjeta Novak says:

  Oj, jaz tudi prakticiram isti prsitop že 20 let – odkar so me večdnevne porabe krompirja naučili pragmatični Nizozemci (stara domača fama, da je postan krompir škodljiv za zdravje, se je kmalu razblinila). Tudi te dni ga imam nekaj kuhanega ( z lupino, seveda) v hladilniku & ga prigriznem pri zajtrku s koščkomm sira, v solati, zamešam v bučno juho …

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Marjeta, ti si tole prinesla iz Nizozemske, jaz pa iz ZDA in Danske. Mi se pa tega mita o postanosti krompirja kar ne moremo znebiti. Zato tale zapis in še en preprost krompirjev recept.

  Odgovori
  • Igor Đukanović
   Igor Đukanović says:

   Enkrat sem slišal Nizozemce govoriti o značaju Slovencev. “Vi se bojite samo dveh stvari: prepiha in postanega krompirja.” 😉

   Odgovori
 3. Igor Đukanović
  Igor Đukanović says:

  Svojčas sem rad kuhal (neolupljen seveda) krompir na pari. V isti lonec gre seveda še vsa zelenjava. A zdaj mi je ljubši recept za pečenje v pečici. Razrežeš na polovice in zložiš v na 150 ogreto pečico. Daš temperaturo na maksimum in si čez 20-30 minut ven pobereš krompirčke. Nesoljene, popolnoma brez maščobe.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja