Segedin golaž v velikem loncu
Mi jemo segedin golaž le pozimi. Če komu pride prav tale recept za večjo količino. Rabite pa precej veliko posodo (kakih 10 litrov).
Sestavine
- 4 kg kislega zelja (kupi pri kmetu za ca. 1 €/kg) (= 4 €)
- 2 kg svinjskega mesa (= 13 €)
- 200 g sončničnega olja (pol manj manj, če je meso mastno) (=0,40 €)
- 0,6 kg čebule (= 0,40 €)
- 4 lovorovi listi (zanemarljivo)
- 1 žlica celega popra (0,30 €)
- sol (glede na slanost zelja) (zanemarljivo)
- 4 žlice moke (=0,04 €)
- 3 žlice rdeče paprike (=0,50€)
- 5 strokov česna (=0,50 €)
Cena: 19,4 €/6,8 kg segedin golaža (=ca 20 obrokov) ali 0,97 € na obrok
Priprava
- Kislemu zelju dodaj toliko vode, da je površina pokrita z vodo. Dodaj lovorove liste in cel poper ter kuhaj, da se zelje zmehča (vre naj kakih 20 minut). Vodo odlij in jo shrani.
- Meso nareži na kocke, olupi čebulo, jo nareži na rezine in oboje popraži na olju, da postane meso mehko. Dodaj rdečo papriko, moko in dobro premešaj.
- Meso vmešaj v zelje in dodaj še toliko vode, da dobiš pravo gostoto.
OPOMBA: Ta količina segedin golaža je za več obrokov. Kar ostane, shrani v skrinji za takrat, ko ni časa ali pa se vam ne da kuhati.
Foto: Aleš Čerin
Pusti komentar
Se želite pridružiti pogovoru?Vabljeni ste, da prispevate!