Kamniški vrh: Tek na prvo stopnico Kamniških (FOTO)

Kamniški vrh mi ostaja v krasnem spominu predvsem iz mojih jadralno-padalskih dni, ko je na nebu nad Kamniškim vrhom mrgolelo pisanih letečih “cunj”. Tu sem se učil leteti. Pa tudi drugače ga rad obiščem. Tudi po brezpotjih iz grape Korošaških slapov.

Štiri stopnice

Kamniški vrh se mi zdi, kot da je skupaj z vasmi nad Cerkljami (Stiška vas, Ambrož, Apno, Šenturška gora) in Veliko planino prva stopnica Kamniških Alp. Druga stopnica nad Kamniškim vrhom so Krvavec, Zvoh, Vrh Korena, Košutna, Kompotela, Mokrica. Tretja stopnica sta Kalški greben in Kalška gora, četrta pa “veljaki” kot so Grintovec, Kočna, Skuta, Brana, Planjava, Ojstrica. Tako to gre v Kamniških.

Kamniški vrh sestavljata dva vrhova: Planjava (1243 m) in Kamniški vrh (1259 m). Z obeh vrhov je proti jugu lep razgled na Kamnik, do Ljubljane in na “kuclje” vse tja do Nanosa in Snežnika. Na sever pa seveda na kamniške “veljake”. Da sem si pot malo podaljšal sem se vzpel preko planine Osredek (1110 m). Oglejte si pot

Na kratko

 • Dolžina in višina: Dve uri in pol (2.30) zmernega teka ali zelo hitre hoje (ali okoli 4 ure normalne hoje); okoli 742 m višinske razlike
 • Pot: Avto pustite pod vasjo Klemenčevo (pri mostu, kjer se zavije do zaselka Slevo) – lahko se peljete tudi do Sleva in še malo naprej do kamnoloma, kjer pustite avto. Po markirani poti se vzpnite preko travnatih planjav do podnožja vrhov in na križišču pod Glavo zavijte levo proti planini Osredek (1.00*). Po pobočjih Planjave je na nekaterih mestih potrebno malo pazljivosti, da vam ne zdrsne.
  Na vzhodni strani planine poiščite stezo, ki vas popelje na Planjavo (1.30). Ko nad planino dosežete greben se od markirane poti kmalu na desno odcepi stezica, ki obrede vse vršičke do Planjave. Priporočam zaradi razgleda, četudi je malo bolj naporno. S Planjave se spustite na sedlce, čemur sledi krajši vzpon na Kamniški vrh (1.45).
  Spust s Kamniškega vrha na vzhodno ramo je precej strm. POZORNOST! Od vzhodne rame prečite desno po pobočju nazaj do Glave in se spustite v Slevo in naprej v dolino (2.30).
 • Primernost: Do Glave primerno za vso družino, tudi majhne otroke (že to je lep planinski sprehod). Od tu naprej za hodce, ki nimajo vrtoglavice in radi “grizejo kolena”. V snegu in ledu ture ne priporočam, zaradi možnosti zdrsa po strmih pobočjih.
 • Zemljevid: Kamniške Alpe; 1:50.000
 • Endomondo: ogled poti
*Vsi časi se štejejo od izhodišča.

Pot na Kamniški vrh preko planine Osredek in Planjave

4 odgovorov
 1. MarjanS
  MarjanS says:

  Hvala za zemljevid in krasne slike. Ta prispevek me je navdihnil za ponoven obisk Kamniškega vrha. Najverjetneje tam nisem bil že deset let.

  Zagotovo je to eden najprivlačnejših ciljev sredogorja.

  Odlično pa srečno 2012!

  Odgovori
 2. Matjaž Maležič
  Matjaž Maležič says:

  Aleš, sva ga poleti 2010 obiskala z Nado, le v obratni smeri. In pa povzpela sva se po levi strani “Rože” na vrhu pa do Kamniškega vrha. Nato pa nazaj po grebenu in do Planjave in planine Osredek in nato navzdol. Krasna nezahtevna tura.

  Tudi pot levo ob roži ni prezahtevna. Botanično je Kamniški vrh izredno zanimiv. Kolegica Alenka Mihorič ima tudi spletno stran “Rože Kamniškega vrha”.
  Tudi sam sem kar pridno raziskoval in našel Kar precej zanimivega: https://picasaweb.google.com/117393767671602590895/KamniskiVrh

  Odgovori
 3. babica
  babica says:

  Hvala Matjaž, link sem spravila, da si bom z njim krajšala samotne ure.
  Izkoristite čas ko vam je še dano uživati planinske lepote. Jaz najbolj obžalujem, da je bilo tega časa v življenju premalo. Bila sem istočasno delavka, kmetica, mama in še kaj. Za vsak dan, ki sem ga preživela v planinah sem imela občutek, da sem ga ukradla nekje drugod. Sedaj je časa dovolj, vendar ostajajo samo slike in spomini.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja