,

1 € na dan: Zima, 1.400 m vzpona in 9 ur hoje v hribih

Preko sredine projekta 1 € na dan sem. Trenutno stanje je ravno 1,00 €. Ohranjam svoj življenjski slog in del tega sloga so tudi hribi.

9 ur hoje in 1.400 m vzpona v zimskih razmerah

Hribi pa so prav vsi postavljeni pokonci in da zlezeš za kakih 1300 m višje porabiš kar nekaj energije (okoli 2.500 kCal), kar znese skupaj z bazalnim metabolizmom (1830 kCal) okoli 4.300 kCal. Če je zunaj mrzlo tako kot je bilo včeraj v hribih, je poraba energije še nekaj večja.  Torej okoli 4.500 kCal. Kar pa je težko stlačiti v 1 € :), zato sem se včeraj pred turo doma obilno najedel, precej sem imel tudi v hribih (sem vzel arašide, prava energetska bomba) in zvečer doma spet obilna večerja. Skupaj: 4.153 kCal, ker je zneslo seveda 1,41 €. To sem pa danes že “pokompenziral” s samo 0,65 € in 2.551 kCal. Dovolj energije za eno dvourno predavanje.

Zanimivo mi je, sedaj ko računam te kalorije in vrednost hrane, da me ta projekt vodi pravzaprav v porabo hrane glede na energijske potrebe. Kar se mi zdi prav. Zanimivo, kaj?

Opis ture

 • Dolžina in višina: 9 ur hoje; 1.393 m višinske razlike
 • Pot: Preddvor – Sveti Jakob (1.00*) – Javorov vrh (2.30) – Cjanovca (Zaplata) (5.00) – Srednji vrh (5.20) – lovska koča (6.00) – Mače – Preddvor (9.20)
 • Primernost: zimska tura je primerna za izurjene planince, ki nimajo težav z orientacijo. Večjih tehničnih težav ni.
 • Zemljevid: Strožič in Košuta ; 1: 25.000

*Vsi časi se štejejo od izhodišča.

Še to: hvala sinovoma, da sta šla z menoj. Prav prijeten moški izlet smo imeli. Tudi ravno prav zahteven.

 

8 odgovorov
 1. Leon
  Leon says:

  Podobno turo sem prehodil letos spomladi, le da sem jo podaljšal še na Mali Grintovec, Bašeljski vrh in Kališče, pa obrnil okrog. Vsekakor zelo imenitna tura z lepimi razgledi!

  Odgovori
 2. RADO MEHLE
  RADO MEHLE says:

  To pot sem že prehodil, vendar poleti. Pozimi mi še ni uspelo, vendar tura je čudovita- po slikah sodeč pa sanjska. Mogoče se mi še kdaj posreču prehoditi to tudi pozimi. L.P.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja