,

Leto 2011: leto premisleka in udejanjanja

Veliko novega, lepega in navdušujočega. Leto 2011 je bil zame leto premisleka o tem kaj je pomembno in potem postopno odlaganje odvečnega. Prav neverjetno se mi zdi, tale blog pišem že skoraj 5 let in se kar ne naveličam. Kar je malo čudno zame.

Preprostost

Na začetku leta sem pisal o prepolovitvenem načelu, ki narekuje, da porabo vsega prepolovimo – pa ne samo enkrat, pa o kalkulatorju stroškov avtomobila, ki ga je razvilo društvo za sonaraven razvoj Focus. Ali ste vedeli, da Slovenci v poprečju delamo dva dni na teden za avto in prevoz? Noro? Noro!

Na zemljevidu Ljubljane sem v center zapičil šestilo in zarisal 5-kilometerski krog in pokazal, da je center Ljubljane peš dostopen v eni uri hoje. Kaj ne znamo več hoditi? Poglejte si tudi zabaven video.

Kot posledica projekta 1€ na dan se kaže tudi moja nova naravnanost na pridelavo lastne hrane. Tako sem aprila zavihal rokave in na vrtu kopal in urejal, tako, da sem za 100 % povečal obdelovalne površine. In celo leto vrtnaril. Prav zadovoljujoče. Celo hvalnico ročnemu delu sem napisal. In od projekta naprej si pečemo ves kruh. Poglejte zakaj. Celo leto sem vestno vrtnaril, vlagal sadje in zelenjavo (nekaj receptov!).

Objavil sem recept za izdelavo domačega detergenta, ki se je med ljudmi lepo prijel. Cena ugodna, ekološki in dobro opere.

Razmišljal sem o konceptu 3R (Reduce = zmanjšati, Reuse = ponovno uporabiti, Recycle = reciklirati) in dodal še enega.

Jeseni sem tehnično in oblikovno preuredil blog PREPROSTOST. Upam, da sem bil uspešen in da vam je všeč. Poglejte nekaj lepih fotk ročic ….

Vodenje, vodenje, … vodim, torej sem

Veliko sem se v tem letu ukvarjal z vodenjem. S prijateljem Matejem Cepinom in izvrstnimi gosti Ivom Boscarolom, Petro Matos in Brankom Cestnikom smo izvedlo trening za voditelje ‘Vodim, torej sem‘. Lušten trening, ljudje zadovoljni. Vodenje je sploh tema, ki jo potrebujemo na vseh področjih. Tudi v družini. O vodenju družine sem pisal tule, o delegiranju v podjetjih in družini tule. Imel sem tudi nekaj predavanj na temo vodenja družine.

Takole praviva z Matejem na spletni strani treninga (mimogrede: trening ponavljava tudi letos in sicer v obdobju od 27. 1. – 17. 3. 2012. Prostih je samo še nekaj mest. Info in  PRIJAVA): “Brez dobrih voditeljev narod ne more dolgoročno obstati, podjetje propade in družina ne uspeva. Poleg kompetentnih voditeljev na najvišjih ravneh, so ključna tudi znanja, naravnanosti in spretnosti voditeljev v neformalnih skupinah, gibanjih, nevladnih organizacijah, šolah, medijih, podjetjih, oddelkih, občinah, krajevnih skupnostih in družinah.” 

V okviru Skavtske akademije, ki jo postavljava skupaj s prijateljem Tonetom Lesnikom, je naš udeleženec Tone Lampret izvedel projekt izdelave dveh sončnih elektrarn za misijon na Madagaskarju in pokazal kako se svoje talent porabi za skupno dobro. V Matkovem kotu smo udeleženci pomagali na kmetiji saditi krompir in se učili.

1 € na dan še odmeva

Projekt še kar odmeva. Veliko me vabijo na predavanja, ki jih opravim brezplačno in dobrodelno. Opravil sem 15 predavanj po celi Sloveniji. Prostovoljno zbran denar sem nakazal za projekt misijonarja Pedra Opeke ‘Obrok riža na dan – vsak dan.’

Na pomladanskem TEDx Ljubljana dogodku sem imel predavanje, ki si ga lahko preberete ali pogledate video. Hvala organizatorjem za izjemno kakovostno organizacijo in za ogromno energije, ki jo vlagajo v uspeh dogodka. Na jesenskem TEDx Ljubljana dogodku je predaval sin Boštjan. Ponosen!

Hribi, romanje, dolga pot, tek, geolov

Z zetom sva se na začetku leta in na koncu leta skupaj odpravila v hribe. Obe turi sta precej zimski: na Plevelnike in Dovško babo, konec leta pa na Veliki Draški vrh in Viševnik. Krasni pogovori.

Spomladi sem se kar peš odpravil iz Selške doline proti Ljubljani. V sedmih urah sem prišel čez hribe in doline do Polhovega Gradca. Si upate?

Izgleda, da je bilo leto 2011 leto zanimivih planinskih tur. Kar eno lepo nedeljsko popoldne sem se odpravil proti Storžiču in na sredi zavil proti Tolstemu vhu in Križki gori, ter se v temi vračal skozi gorenjske vasi do izhodišča.

Sem začel malo bolj intenzivno teči. Pripravljal sem se tako, da sem tekel po hribih (Blegoš), se potem udeležil Teka trojk v Ljubljani – 12 km (družinska ekipa – skupaj s sinovoma)  in jeseni Ljubljanskega maratona – 21 km, kjer sem med dolgo potjo razmišljal o boju, teku in veri: “Dober boj sem izbojeval, tek dokončal, vero ohranil. 2 Tim 4, 7

Z Marinko sva se odpravila na  peš romanje – tako kot nekoč – iz Ljubljane na Kurešček: 28 km, skoraj 11 ur. Opravila sva vse štiri poti:  po pokrajini, do sopotnika, vase, do Boga.

Poleti sem si privoščil štiri dni samote po “pstotah” Idrijskega. Štiri dni sam v gozdovih in grapah. Res blagodejno ter osvežujoče za telo in duha. Vzel sem si čas za razmislek. Torej: intenziven razmislek in potem ukrepanje. Med potjo sem srečal veliko zanimivih, prijaznih ljudi. Dragoceno!

Z Marinko sva obiskala najbolj dolgočasno goro v Karavankahse povzpela na Vrh Bače, ki pravzaprav ni vrh, pač pa sedlo in se sam enkrat za spremembo povzpel na Spodnje Bohinjske z “une strani”.

Konec leta sva se s sinom navdušila nad zanimivo orientacijsko igro Geocaching (Geolov po slovensko). Do konca leta našel 25 zakladov. Sam jo kombiniram s tekom. Preverite zakaj mi je igra zanimiva.

Družbeno dogajanje

Nisem si mogel kaj, da ne bi komentiral finančnega škandala v Mariborski škofiji, fasciniral me je boj malega društva Ekokrog proti ogromni multinacionalki Lafarge.

Septembra sem sodeloval na Socialnem tednu, kjer sodelujem s Socialno akademijo. Letos je bila tema ‘S(l)odelujmo!’. Sam sem bil odgovoren za moderiranje uvodne okrogle mize, za blogovski del in internetno stran ter pripravil predavanje ‘Vzgoja za s(l)odelovanje’.

Spletni magazin z mero Časnik.si, ki sem ga pred kakim letom in pol pomagal ustanoviti, se je med bralci dobro prijel. V decembru 2011 smo dosegli 17.000 unikatnih obiskovalcev. Zanj vsakih 14 dni napišem članek. Kar ni lahko. Pred volitvami sem pisal o tem kako se odločati v samoti volilne škatle, po volitvah pa, da smo Slovenci kar v veliki meri glasovali za “dolce far niente” naravnanost (saj se spomnite filma ‘Do konca in naprej’). Ostali moji prispevki

Smrt pesnika

Konec oktobra se je od nas poslovil pesnik Tone Pavček, ki nam v pesmi Novorojenemu takole sporoča: “Pozdravljen, ki si prišel iz teme in iz gluhe noči vesoljstva, iz dalj neznanih, kjer stotisoči čakajo nestrpno na znak, da lahko pridejo in stopijo v luč. A ti si prišel, ves up in ves luč, še čisto… nič senca in z jokom naznanil vsem, celo nemim: Hočem živeti!”

Modrovanja

Malo sem premišljeval o izgovorih, o disciplini in o novoletnih obljubah. Že Eva v raju se je izgovarjala, pa Mojzes, češ da ne zna govoriti.

Foto: Rok Bezeljak, TEDx Ljubljana, ostalo Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja