1 € na dan: Dokumentiranje in njegov pomen

Projekt 1 € na dan se bliža koncu. Še 7 dni. Projekt mi je po skoraj dveh mesecih “zlezel pod kožo”. Občutek imam, da bom z njim po koncu kar nadaljeval. Jasno, da mi projekt vzame nekaj časa. Predvsem za nabavo sestavin, za pripravo hrane, za tehtanje, odmerjanje, pa tudi za dokumentacijsko podporo (zapise in izračune: kaj, koliko stane, vrednost, kalorije, beljakovine, recepti, excelova tabela). To zadnje je na prvi pogled odvečno, nepotrebno in nesmiselno.

Šele ko je človek soočen z realnimi dejstvi, lahko začne spreminjati svoja stališča

Po drugi strani  pa menim, da sem se šele s tehtanjem, z zapisovanjem, računanjem in številčnim predočanjem realnih podatkov začel zavedati koliko pojem, koliko je to vredno, koliko kalorij in beljakovin zaužijem. To me vodi do spoznanj o zdravi in uravnoteženi prehrani. Sedaj sem dobil dober občutek za hranilno vrednost hrane, za odnose med sestavinami, za ceno kalorij, beljakovin.

Dobil sem tudi občutek koliko je vredna doma pridelana hrana (ekonomsko in kakovostno), kar me vodi do spremembe odnosa do vrta, ki ga vedno bolj cenim. Za vsa ta spoznanja je bilo vredno nameniti čas teh dveh mesecev. Za vse večne čase sem spremenil odnos do zelo osnovne človekove potrebe – hrane.

Priporočam dokumentiranje

Dokumentiranje prehranjevanja (morda na nivoju družine in seveda samo za nekaj časa) bi priporočal prav vsem, ki jih zdravo in uravnoteženo prehranjevanje zanima. Tako boste deležni sadov, ki sem jih bil sam. Opazil sem tudi, da v projektu 1 € na dan ni nekontroliranega “žretja”, ki prispeva k odvečni teži. Sedaj točno vem, kako bi shujšal, četudi to ni namen projekta.

Tule najdete mojo predlogo za zapisovanje. Če vam pride kaj prav …

Statistika po 54 dneh

 • Poprečna poraba: 1,01 € na dan
 • Poprečne kalorije: 2.949 kCal na dan (+ 3,9 % glede na izračunan zahtevani vnos energije = 2.839 kCal)
 • Beljakovine: 67,4 g na dan (+12 % glede na moje zaheve = 0,8 g na kg idelane teže)
 • Teža: 85,8 kg (-4,0 kg)
 • Aktivnost: Vsaj 3x tedensko tečem od 6-8 km, kolesarjenje po poslovnih in drugih opravkih.
 • Dobrodelnost: 485,75 € = 972 kg riža, prispevki drugih: 42 € = 84 kg riža (bloger Don Marko M, neznani darovalec, Katja Anžič)

Foto: Davide Guglielmo, SXC

6 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Lojze: Ja, pri zapisovanju se menda sprožijo v možganih drugačni procesti kto le pri premišljevanju. Vsekakor se nam zapisano močneje vtisne – kamorkoli že. In to je po mojem podlaga za drugačen odločitve.

  Vse dobro.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja