Pipistrelova nagrada, pokvarjeni podjetniki in nov predmet v šolah

Včeraj nas je, zanimivo prav v Svetovnem tednu podjetništva, v katerega smo vključeni tudi blogerji, presenetila novica, da je podjetje Pipistrel med več kot 15 tisoč prijavljenimi podjetji, dobilo evropsko poslovno priznanje European Business Awards za najbolj inovativno podjetje v Evropi. Saj si sploh ne moremo misliti kako pomembna je ta nagrada. Kako pomembno bi jo bilo “tržiti” v medijskem prostoru po celotni Sloveniji. Pa je že poniknila v sivino dnevno-politične gnojnice.

Ivo Boscarol, ustanovitelj, solastnik in direktor podjetja bi moral (vem, da si ob vseh obveznostih vzame čas tudi za to) hoditi po šolah in faksih in predavati kako se da uspeti, kljub:

 • precej nespodbudnem poslovnemu okolju (Pipistrel prav zaradi tega seli del proizvodnje v sosednjo Italijo),
 • tehnološko izjemno zahtevni panogi, za katero se zdi, da je že “vse izumljeno”, za katero se zdi, da Slovenci (zaradi svoje majhnosti, seveda) ne moremo konkurirati v svetu.

Od navdušenega zmajarja do najbolj inovativnega podjetja

Ivo Boscarol je bil njega dni “samo navdušen zmajar”, ki si je svojega zmaja izdelal sam. Vsi vemo, da je zmajarstvo precej nevaren šport in slab zmaj, bi bil lahko usoden za testnega pilota – njega samega.

Kakovost njegovega zmaja so opazili drugi zmajariji in pri njem začeli naročati zmaje, pa potem motorne zmaje, … Razvoj je šel v smeri ultra lahkih letal, ki so pobirala priznanja NASE in sedaj še nagrada za najbolj inovativno evropsko podjetje. To je zgodba, ki bi “prodajala” paradigmo podjetništva, ki bi navdihovala, ki bi budila podjetniško naravnanost v mladih.

Pokvarjeni podjetniki

Ta zgodba je tako drugačna od v družbi zelo razširjene paradigme o pokvarjenih podjetnikih, ki posle dobijo samo, če so blizu političnih korit (ko jih dobijo s prsti v državni vreči, pa “eskejpnejo” v kakšen Dubaj), ki goljufajo, kjer le morejo, ki kradejo državo, tako da ne plačujejo davkov in če so “naši” niti ne socialnih prispevkov, ki izkoriščajo svoje zaposelne. Za vse te anomalije ni kriv podjetniški duh, pač pa nedelovanje pravne države.

Nov obvezni predmet v srednje šole

Ivo Boscarol bi po mojem mnenju (in mož ima po moje tudi talent za to) pripraviti zasnovo za podjetniški predmet, ki bi moral biti obvezen v vseh srednjih šolah. Učitelji tega predmeta pa bi morali biti podjetniki, ki so “pokonci spravili” vsaj eno podjetje. Potem si lahko čez nekaj let obetamo razvoj Slovenije. Še prej pa mora narod zbrati dovolj moči, da spremeni politični sistem do te mere, da do podjetniških goljufij ne bo prihajalo, če pa že, da so ustrezno kaznovane.

Foto: Wikipedija, spletna stran podjetja Pipistrel

4 odgovorov
 1. P.J.
  P.J. says:

  Ivo Boscarol je svetal primer, ki nam je lahko vsem za zgled. Je dokaz “garažne zgodbe”, ki govori o tem, da lahko človek iz ljubezni do nečesa in volje do dela iz “garaže” še vedno lahko naredi posel.

  Želim si več takšnih, kot je Ivo v naši deželici. Želim si, da bi mi uspelo vsaj delček tega, kar je uspelo njemu – seveda na “svojem garažnem področju”. In želim si, da bi družba bila bolj naklonjena “Ivom”, kakor “instant poslovnežem”.

  Se strinjam, da bi takšni ljudje lahko predavali mladini v šolah. Še več… Edino takšni ljudje bi morali zasedati položaje vodij sanacij podjetij, ki umirajo na obroke. In mladi bi si morali šteti v čast, da lahko sodelujejo s takšnim človekom. Sam bi v zameno, da bi ga lahko v mladih letih “dve uri na dan” opazoval pri njegovem delu, bil pripravljen pri njem delati preostalih “6 ur” brezplačno – le za “malico in nekaj žepnine za preživetje”.

  Odgovori
  • Roberto
   Roberto says:

   Pozdravljeni,

   Neizmerno sem vesel za G. Boscarola, on je ziv dokaz da so slovenci zelo uspesni, samo ce znajo vztrajat, in danes samo biti realen in biti vztrajen steje, tile tako samooklicani menedzerji, si eno malo napiflano pisce ki so prisli do polozajev preko vez in poznanstev, zame osebno to niso bili in nikoli ne bodo pravi bussines meni kot jim pravimo pri nam VZDA. G. Boscarol, ce bom v bodoce naletel kje na vas med vasim zasebnim ali poslovnim obiskom kjerkoli v ZDA, mi bo v cast vas seznanit z ljudmi ki vam bodo z veseljem pomagali pri uresnicevanju vasih poslovnih ciljev. S trdo voljo naprej Ivo.

   Odgovori
 2. Tadeja
  Tadeja says:

  Poklon pred tem človekom! Neprecenljivo bi bilo, če bi postal podjetniški predmet obvezen v šolah. Bi se kar vpisala v tako šolop :o)

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja