1 € na dan: Statistika in koliko mi sta mi prinesla vrt in gozd
Projekt 1 € na dan je končan. Kot projekt seveda. Že sama definicija projekta med drugim pravi, da ima projekt začetek in konec.
Seveda, pa človek po takem projektu nikoli ni več tak kot prej. Veliko sem se naučil, veliko naravnanosti spremenil, kar sem predstavil že v prejšnjem prispevku. Ta spoznanja in naravnanosti bom upošteval v svojem življenju.
Statistika po koncu projekta (po 61 dneh)
- Poprečna poraba: 1,00 € na dan
- Skupna poraba: 61,10€
- Poprečne kalorije: 2.944 kCal na dan (+ 3,7 % glede na izračunan zahtevani vnos energije = 2.839 kCal)
- Beljakovine: 66,2 g na dan (+10,3 % glede na moje zaheve = 0,8 g na kg idelane teže = 60g)
- Teža na koncu: 85,8 kg (-4,0 kg)
- Aktivnost: Vsaj 3x tedensko tek 6 – 8 km, kolesarjenje približno 10 km v poprečju na dan
- Dobrodelnost: 660,91 € = 1.321,8 kg riža od tega prispevki drugih: 112 € = 224 kg riža (vsem velika zahvala!)
Koliko sta mi v resnici prinesla vrt in gozd?
Rad bi vam predstavil še nekaj glede malega, na pol praznega vrta.
Vso hrano, ki sem jo dobil na vrtu, v gozdu sem seveda prav tako skrbno beležil in izračunal stroške, na podlagi cen na Ljubljanski tržnici ali Mercatorju (upošteval nižjo ceno).
- Solata endivija: 6,2 kg; 7,98 €
- Por: 1,1 kg; 1,49 €
- Stročji fižol: 2,4 kg; 8,27 €
- Jabolka: 29,1 kg; 17,49 €
- Jabolčni kis: 10,1 l; 12,14 €
- Grozdje: 8,6 kg; 11,04 €
- Kostanj: 9,5 kg; 23,80 €
- Korenje: 0,2 kg; 0,31 €
- Paprika: 0,5 kg; 1,07 €
- Radič: 1,8 kg; 2,71 €
- Regrat: 0,3 kg; 0,42 € (ga računal kot radič)
Skupaj sta mi vrt in gozd prinesla: 86,72 € ali 1,42 € na dan
Samo vrt mi je prinesel (brez kostanja): 62,92 ali 1,03 € na dan
Večinoma sem torej z vrta dobival jabolka (29,1 kg), grozdje (8,6 kg), solato (8,3 kg), stročji fižol (2,4 kg) in seveda jabolčni kis (10,1 l), ostalo je v precej nizkih količinah.
Glavna zaloga zastonj energije pa je bil seveda kostanj, ki sem ga pojedel 9,5 kg, kar znese kar skoraj 24 €. 10 kg kostanja sva na primer skupaj z ženo nabrala v eni uri.
Zanimiva statistika, ki potrjuje, da se vrt vsekakor splača.
Opozoril pa bi še na kakovost pridelkov z vrta. Prepričan sem namreč, da zelenjava velikih trgovcev po kakovosti veliko zaostaja za doma pridelano hrano. Tista s tržnice ji je najbrž veliko bliže, še najbližje pa ji je zelenjava s kakšnih eko kmetij. In če bi upoštevali cene z eko kmetij, bi se vrt vsekakor še veliko bolj splačal.
Skupaj torej 147,82 EUR v 61-ih dneh, oz. povprečno vrednostno gledano 2,42 EUR na dan za hrano. Torej sem bil tudi jaz sorazmerno blizu z oceno, ki sem jo podal.
Sicer pa – čestitke k uspešno zaključenemu projektu tudi z moje strani.
Čestitke in vse dobro!
Danes sem na RTV straneh prebral članek o možnosti zelo poceni prehranjevanja.
Poiskal sem vaš blog in odprlo se mi je novo obzorje. Vesel sem, da še živijo pametni in pošteni ljudje, ki še niso obupali in se želijo izpostaviti v dobro vse družbe.
Čestitke in podpora, dragi Aleš, vaš zgled naj potegne čimveč ljudi!
Pogosto sem bral različne bloge in tudi kaj objavil na portalu RTV, a dobil sem vtis, da se igram v tujem vrtu, kjer me lahko obvladujejo in tudi odženejo, če jim kaj ni všeč. Vaš zgled lastnega portala mi je zelo všeč. A nisem vedel za vas, dokler se ni pojavila novica, ki me je potegnila, kako preživeti z enim evrom na dan.
Še več takih novic si želim!
Hm iz gozda bi se dalo dobit še kaj. Recimo lešniki v tem jesenskem času se še najdejo. Pa recimo za čaj bi se dalo dobit tudi iz gozda in travnikov, ker tega je polno samo poznat je treba in posušit (recimo kot primer šipek). Pa gobe bi prav gotovo morale biti tudi vključene. Aja pa kostanj bi lahko tudi še drugače uporabili recimo kostanjeva moka.
Drugače pa vsaka čast, s projektom ste prikazali, da se da živeti tudi kako drugače kot po liniji najmanjšega odpora.
Kot zanimivost naslednje:
http://market-ticker.org/akcs-www?singlepost=2284836
Celo v ZDA vedno več ljudi živi bolj varčno kot prej, kar se že pozna v predprazničnih nakupih.
Aleš, tudi moje čestitke. Res si to izpeljal enkratno. Da bi se le še več takih pojavilo v bodoče.
Koliko bi pa ovrednotil svoje zadovoljstvo ob tem? To sprašujem zaradi sebe, ker zelo uživam z vrtom, povrtninami in sadjem.
Lep pzdrav!
Domači zelenjavni vrt in divja narava sta pomemben vir zdravih živil in odličen prostor za dušo in telo…!
Čestitam za tale projekt – tako za samo izpeljavo in namen, kot tudi za popis vseh živil in cen. Pove veliko (dobrega) o človeku, ki se ga je lotil…!
Pohvale za projekt. Sicer nisem vsega podrobno prebrala, se mi pa porajajo vprašanja.
Kaj pa človek, ki nima vrta? Ker ljudje, ki živijo na pragu revščine pač največkrat nimajo vrta.
Pa čas, ki ga mora človek porabiti, da vse to obdela, nabere in pripravi? Tudi to ni zanemarljivo. Včasih je tudi čas velik problem.
Bilo je obdobje kostanjev, gob in veliko tega kar nudi narava. Že zdaj vsega tega ni več na razpolago. In kaj zdaj?
Ne bom več težila….
@Suzy: Hvala za pohvale. Se strinjam, da nima vsak človek vrta, zato pa vsak ne more postapati na natančno tak način kot jaz. In tega tudi ne vsiljujem nikomur. Vsekakor pa vsakdo lahko – če želi – naredi razmislek o svojih navadah in se po svoje odloča.
S projektom sem želel pokazati na svojo pot, upajoč, da bom komu navdih in ne “copy-paste”.
Seveda, da pozimi ni več na razpolago toliko vsega kot jeseni (kostanja ni – pa bi ga lahko nekaj shranil, gob itak nisem jedel niti jeseni, kr jih ne maram), v zamrzovalniku imamo lahko zmrznjeno zelenjavo, …. Pač vsak po svojih močeh.
Vse dobro vam želim.