1 € na dan: Se ne splača sindrom

Med projektom 1 € na dan sem opazil, da kupujem precej manj procesirane hrane, da kupujem osnovna živila, namesto prehrambenih izdelkov. Kupujem pač moko, riž, sladkor, olje, krompir, mleko, jajca, meso, … namesto pripravljenih sladkarij, salam, konzerv, že pripravljene zamrznjene hrane.

Na zalogo!

Ljudje pravijo: “Mož ima čas, njemu je lahko.” Res je, da priprava hrane iz osnovnih živil zahteva več časa, res je, da je treba hrano tudi znati pripraviti, res pa je tudi, da smo ljudje misleča bitja in si delo lahko olajšamo.

Lahko kaj pripravimo “na zalogo” (že dalj časa si pripravljam segedin na zalogo, tudi kislo repo) in namesto proizvajalcev sami zamrznemo. Če nimamo na razpolago tako velike posode, plinskega gorilnika, si lahko pripravimo vsaj 5 obrokov (predvčerajšnim sem se lotil ričeta in ga pripravil za 5 x), lahko na vrtu poberemo jabolka, ki bi sicer zgnila (ali pa prosimo kakšnega kmeta – še vedno ležijo na tleh ali pa so celo še po drevesih) in jih posušimo za zimo. Možnosti je precej, samo lotiti se je treba.

“Saj se ne splača” sindrom in primer jabolčnega zavitka

Opazil sem, da mnogo ljudi kupuje hrano, ki bi jo brez velikega truda lahko pripravili sami doma. Še bolje je, če osnov kuhanja, pečenja, … naučite vaše otroke.

Samo kot primer vzemimo vlečeno testo in jabolčni zavitek. Pripraviti vlečeno testo ni nobena posebna “kunšt” in sploh ni časovno potratno. Pa poglejmo kaj pravi izračun in primerjajmo cene:

Recept*:
35 dag moke (0,102 €)
2 žlici olja (0,028 €)
1 jajce (0,13 €)
1 žlica kisa (0,012 €)
1,5 dcl mlačne vode
sol

Skupaj: 0,27 € za 580 g testa ali 0,47 € /kg

Čas priprave: 10 min (testo počiva 1 uro, kar ne štejem k pripravi)

Cena testa v trgovini (M): 1,90 € za 500 g ali 3,80 €/kg, ker je 8x več kot domače testo.

Torej za 10 minut dela smo “prišparali” 1,49 € ali drugače povedano naše delo je bilo vredno 8,94 € na uro. Samo za primerjavo: če bi imeli plačo s tako urno postavko, bi na mesec zaslužili 1.573 €, kar je za mnoge že spodobna plača. Kot stranski učinek: nobene odvečne embalaže nismo odvrgli v smeti.

Sedaj pa samo še naribate 2 kg jabolk, malo posladkate, dodate nekaj cimeta, zavijete, spečete v pečici in krasen jabolčni zavitek diši na vaši mizi. Mene v projektu 1 € na dan pride jabolčni zavitek 29 centov na kg.

Pa poglejte cene v trgovini: 3,27 € za 600 g ali 5,45 €/kg, kar je astronomskih 19 x več kot domač zavitek (če imate svoja jabolka). Če nimate svojih jabolk, pa pride okoli 7 x. Zanimivi izračuni, kajne?

*Vir: www.kulinarika.net

7 odgovorov
 1. Maja
  Maja says:

  Zelo zanimivo, ljudje smo se navadili da vse lahko dobimo v trgovini, da imamo na voljo vse v vsaki sekundi.Poslednično s tem je tudi veliko embalaže in smeti.

  Seveda pa jedi, živila, ki jih naredimo sami in ki nam ne vzemejo toliko časa so veliko boljše. Ne samo, da prihranimo kakšen evro, tudi nekaj naredimo za sebe, saj izdelki ki jih pripravimo doma (kruh, testenine, vlečeno testo, mlinci,jogurt,itd..) so veliko bolj zdravi saj ne vsebujejo raznih aditivov. Za okus ali priokus dodajamo rajši začimbe in dišavnice, ki so veliko bolj zdrave.

  Pa tud na pripravo in kuhanje je potrebno gledat z drugačnega zornega kota. Ne vzet to kot nekaj obveznega nekaj tečnega in ne nujno potrebnega, čimprej naredimo pa bo. Ne, za dobro in okusno pripravljen obrok si je potrebno vzet čas – ne veliko tudi v pol ure lahko pripravimo zelo okusno kosilo.

  Mnoge stvari se dajo pripravit tudi v naprej kot je povedal Aleš, pripraviš ko imaš malenkost več časa.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Maja: hvala za vaš komentar. Se v celoti strinjam z njim, posebej z delom, kjer pravite, da je treba pripravo jedi gledati tudi drugače in ne vedno kot nekakšen nebodigatreba, ali kot pravite “nekaj tečnega”.

   Odgovori
 2. agneza
  agneza says:

  Aleš, hvala za vse vzpodbude k preprostosti, za ves čas ki si ga daroval v ta namen in za pogum da si s to idejo sploh prišel v javnost. Imam veliko družino in tudi majhni prihranki postanejo- ko jih pomnožim s številom članov kar veliki. Zelo prav mi pridejo ideje, ki si jih napisal.Nekaj smo jih že izvedli (sirup iz bele kave,čokoladni sirup, segedin golaž). Kmalu pride na vrsto še 100-litrski sod za pijačo. Žal pa mi je, da se kljub tvoji vzpodbudi nihče še ni oglasil, da bi podelil z drugimi kakšne svoje ideje za prihranek,Toliko za prvič Še 1x hvala in lep pozdrav.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Agneza: To sem pa vesel. Da vam pridejo zapisane ideje prav. Da prihranite, kar vam pride pri veliki družini, še kako prav.

   Me prav veseli, da ste se oglasili. Še kdaj kaj napišite.

   Odgovori
 3. mojca
  mojca says:

  @agneza
  Ena od idej bi bila nakup kaminske peči na drva. Zagotovljen prihranek, ker je razkorak pri ceni plina, kurilnega olja napram drvom že kar enormen. Izračun prepuščam kar g.Čerinu, ki je v teh vodah bolj doma.
  Morda prilepim sem gor recept za bezgov sirup. Ob priliki.

  Medtem se mi doma že kisajo jabolka. Želja bi bila tudi tisti 100-litrski sod s čajem, a moram najprej izgotoviti prostor zanj. Pa še kurjenje pod sodom v stanovanju ni izvedljivo. Mogoče 30-litrski na balkonu, premičen?

  Kuhanje na zalogo pa ne pride v poštev – ni skrinje še manj pa prostora zanjo. Baje je skrinja tudi zelo velik porabnik elektrike, tako da je prihranek vprašljiv.

  Odgovori
 4. mojca
  mojca says:

  -“Saj se ne splača” sindrom in primer jabolčnega zavitka-
  Na ta zapis rečem lahko le wauw! Podobno pomislim ob ceni krofov. Domnevam, da pridejo v trgovini nekje 5x dražji, kot doma pečeni.

  Odgovori
 5. Turdus
  Turdus says:

  Znanstveno natančno!
  Kolikor vem, so poleg zlatarskih najnatančnejše tehtnice lekarniške . . . seveda med do pred 50 leti znanimi poklici . . .
  Naj mi bo odpuščeno, staremu konzervativnežu, ki se izogiba konzervam . . .

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja