Škandal z melaminom prodaja drage analitske inštrumente

Proizvajalci analitske opreme, ki se jo uporablja tudi za analizo sledov strupov v hrani (HPLC – tekočinska kromatografija visoke ločljivosti in UPLC – tekočinska kromatografija ultravisoke ločljivosti), se bo v naslednjih letih kljub gospodarski krizi dobro prodajala. Letni porast prodaje bo okoli 5,4 %. Zanimivo kajne?

In kateri so tisti incidenti s hrano, ki obetajo dobro prodajo dragih analitskih inštrumentov: predvsem melamin v mlečnih izdelkih (preko mleka tudi v drugih izdelkih npr. sladkarijah). Melamin povzroča resne poškodbe ledvic in pri kroničnem uživanju raka na mehurju.

Zakaj pa se je uporabljal melamin za dodajanje mlečnim izdelkom? Zaradi POHLEPA; tokrat  kitajskih proizvajalcev mleka.

Melamin zaradi svoje kemijske strukture vsebuje veliko dušika (N) podobno kot beljakovine v mleku in tako ob meritvah (meri se vsebnost celokupnega dušika) navidezno zvišuje vrednost beljakovin v mleku.

Glede na vsebnost celokupnega dušika so kmetje plačani pri odkupu mleka. Logika je ekonomsko preprosta: več dušika (N) = več denarja. Pa naj ta dušik bo že od kjerkoli – magari iz cenenega strupa.

Pazite kaj jeste, četudi v tem globaliziranem svetu, kjer je vse premešano, sploh ne moremo več vedeti, kaj sploh jemo. Še en adut več za svoj lastni vrtiček.

Aleš Čerin

5 odgovorov
 1. ana od srca
  ana od srca says:

  Žalostno je, če kdo namerno naredi nekaj slabega. Polno čudnih stvari se tako dogaja. Imam nek osnutek o kmetovanju danes – videla sem, kako so telička hranili po flaški – in povedali so, da zato, ker je ceneje kupiti mleko v prahu in s tem hraniti telička kot telička futrati pri mami kravi!!!! Grozno, a ne?

  Vse dobro in lepe praznike! 🙂

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] In ZAKAJ se bo prodalo več HPLC in UPLC sistemov? Več na mojem osebnem blogu PREPROSTOST. […]

 2. […] In ZAKAJ se bo prodalo veš HPLC in UPLC sistemov? Več na mojem osebnem blogu PREPROSTOST. […]

 3. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Ekonomska kriza ne more premagati škandalov s hrano http://tinyurl.com/cpjyp7

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja