Dan 9: Hrana se valja okoli
Dobesedno. Tla v gozdovih okoli Ljubljane so kar na gosto posuta z njo. S kostanji namreč, ki so okusen in zelo zdrav vir ogljikovih hidratov ter tudi energetska bomba (kuhan: 170 kCal/100 g).
Včeraj sem šel na 5 kilometerski tek po Golovcu, brez vrečke seveda, pa si nisem mogel kaj, da ne bi nabasal žepa tekaških hlač s kostanjem po katerem sem dobesedno tekel. 0,5 kg sem jih nabral, kar je bila krasna večerja. Še ostalo je …
Pa še o hrani, ki se valja (pravzaprav visi) okoli. Včeraj me kliče tašča, da imata kar dva soseda polno grozdja in da nas vabito, da ga poberem, ker bo drugače zgnilo (noben od njih ne ve za moj projekt). Sem šel in nabral 5 gajbic odličnega, sladkega domačega grozdja. V času pred projektom bi verjetno taka povabila kar ignoriral …
Pa še: Ali veste, da je sedaj čas predvolilnih golažev? Tudi dobesedno. Prav danes naša četrtna skupnost organizira dan četrtne skupnosti. Z bezplačnim golažem. Kaj vem naj grem ali bo to “povabilo v goste”? Po moje bi lahko šel. Gotovo vrli svetniki golaž ne plačujejo iz svojega žepa, pač pa iz proračuna četrtne skupnosti, torej sem ga na nek način preko davkov že plačal.
Ja, hrana se res valja (ali pa visi) okoli in jo ponavadi kar ignoriram. Sedaj ne. Hrana s tem projektom zame dobiva čisto drugačno vrednost. Četudi nisem nikoli zelo lačen, sedaj vem, kaj pomeni lakota, ki so jo občutili – pravzaprav še naši straši. In jih sedaj tudi bolje razumem v njihovem odnosu do nje.
Dan 9: 28.9.2010
SKUPAJ: 0,91 € (-9 %) – 2.434 kCal
DOBRODELNOST: 9,09 €; Skupaj: 79,97 € = 160 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
Zajtrk (= 0,343€)
- Kislo mleko: 250 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,150 €
- Kruh: 122g (domač – 0,337/kg) = 0,041 €
- Jabolčni namaz (od Dan 4 – 2.9.): 142 g (1,07/kg) = 0,152 €
Malica (= 0,024€)
- Zeliščni čaj: Meta in melisa z domačega vrta, sladkor 34,6 g = 0,024 €
- 1 Jabolko: 212 g = 0,000 €
Kosilo (= 0,290 €)
- Porova juha: 1,17 kg krompirja = 0,585 €, 160 g pora (domač) = 0,000 €, 80 ml sončničnega olja = 0,116 €, 26 g masla = 0,113 €, 36 g kisle smetane = 0,069 €, 26 g moke =0,008 € SKUPAJ: 0,891 € Dobil 1925 g juhe, pojedel 19 % = 0,169 €
- Endivija s krompirjem: 280g endivije, 100 g krompirja 0,050 €, 30 ml sonč. olja = 0,044 €, 300 ml jabolčnega kisa (domač) Skupaj: 0,094€
- Kruh: 80 g = 0,027 €
Malica (= 0,075€)
- Mandlji: 10 g (H-7,45/kg) = 0,075 €
Večerja (= 0,180 €)
- Kislo mleko: 300 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,180 €
- Kostanj iz gozda: 259 g (olupljen) = 0,000 €
H – Hofer
M – Mercator
Zelo zanimiv projekt, sem res navdušena! Očitno se da jesti dobro in raznovrstno, je pa najbrž potrebnega precej načrtovanja.
Se vidimo na golažu!
p.s. česen se da pridelati tudi na domačem vrtu, ima veliko boljši okus in ni prepojen s kemikalijami.
@Mici: Me veseli. Česen: Ja, vem, da se ga da, pa ga ne. Drugo leto ga pa bomo …
Aleš, še en krasen zapis o hrani. Ja, povsod po Sloveniji sadje in zelenjava ostaja na poljih ali v gozdovih, ker ljudje nimajo časa ali volje, da bi nabirali dobrote, ki nam jih daje narava.
Še huje pa je, koliko hrane se zmeče stran. Baje 1/3 hrane, ki jo kupimo, konča v kantah za smeti – raziskava je bila sicer narejena v Veliki Britaniji, a pri nas verjetno ni kaj dosti drugače.
Pred dvema dnevoma sem pa zvedela še za eno hujšo stvar, kako se dela s hrano. Po standardih HASAP morajo iz menz (in verjetno še kje) vso hrano, ki ostane ta dan, vreči stran. Dobesedno. Tako jo odvaža eno od slovenski podjetij, ki jo, kot vem, uporablja kot “gorivo” za predelavo v el. energijo in toploto.
Me je skoraj kap, ko sem to slišala. Čeprav mi je že lani nekdo razlagal, da je počitnikoval v Avstriji in da so v hotelu enako delali tudi s hotelsko hrano. Baje je tudi uslužbenci niso smeli vzeti domov, čeprav je bila čisto OK.
Ne vem, človek se sprašuje, a se je tej družbi čisto zmešalo.
Ja tudi v bolnisnicah se vrze zaradi HASAP sistema dosti hrane v smeti.
Predlagala sem, da bi naredili nekaj takega kot javno kuhinjo in bi potem to kar ostane razdelili med tiste, ki nimajo. Pa ne.
Rajsi se vrze stran.
Delavci ne smejo hrane nosti domov (seveda obstajajo izjeme).
Srce me boli, ko vcasih vidim kako se 10 kosov telecjega ali govejega mesa v omaki vrze v pomije. In kruhovi cmoki, riz, krompir, juha.
Zalostno.
@Sabina: Se popolnoma strinjam. HACCP je sicer odličen sistem (ga poznam, tudi sam sem presojevalec), a so ga naši vrli inšpektorji tako interpretirali, da se resnično zmeče ogromno hrane v smeti.
Kot da se nam je zmešalo in se direktno norčujemo iz energije. Po moje se nam bo to še precej poznalo. To enostavno ni prav.
Se bom enkrat razpisal o tem …
@Aleš, prosim res napiši kaj o tem, ker je to nepojmljivo. Po eni strani ljudje nimajo kaj za jesti, oziroma si ne morejo privoščiti kakovostne hrane, po drugi strani pa se je toliko zmeče stran.