Dan 6 in dan 7: Računam, iščem kalorije in pečem kruh

Gregor me je v komentarju opozoril, da bi lahko bila cena za 2.500 kCal, ki jih potrebujem na dan precej večja od 1 €. Prijatelj – strokovnjak za prehrano pa me je opozoril na pomanjkanje beljakovin v dosedanji 1 € prehrani, kar bi dolgoročno vodilo do izgube mišične mase.

Tako sem se lotil izračunavanja kalorij, ki sem jih zaužil v teh sedmih dneh. Za vsak dan posebej sem lepo natančno izračunal in ugotovil, da se s porabo 1 € na dan in s prehrano, ki se mi zdi dovolj kakovostna in raznovrstna, zelo približam potrebnim 2.500 kCal na dan.

Prvič v življenju sem štel kalorije. Ko sem jih včeraj sešteval, se mi je zdelo pravzaprav zanimivo, ker sem bil vesel, če jih je bilo veliko. V naši kulturi se namreč ljudje (tudi jaz do sedaj!) raje otepamo kalorij in se jih bojimo. Kakšna sprememba paradigme, kajne? Za zamisliti.

Pravzaprav ni problem, da ne bi našel dovolj poceni kalorij, problem je najti dovolj raznovrstno prehrano, ki bi poleg energije (kalorij) zagotavljala tudi dovolj vitaminov, mineralov in beljakovin. Teoretično namreč 2.500 kCal lahko dobim za 0,62 € s tem, da pojem 716 g riža, (podobno bi bilo s kruhom, testeninami, …). Pa bi mi ostalo še za več kot pol litra mleka in bi se že začel rediti 🙂 Zato bom še naprej razmišljal in vrtal za poceni in kakovostnimi kalorijami, vitamini, minerali ter za beljakovinami.

Kalorije po dnevih

Dan 1: 2.304 kCal – 1,41 €
Dan 2: 2.240 kCal – 1,17 €
Dan 3: 2.169 kCal – 1,26 €
Dan 4: 1.920 kCal – 0,95 €
Dan 5: 2.610 kCal – 1,05 €
Dan 6: 2.997 kCal – 1,01€
Dan 7: 2.168 kCal – 1,13 €

POPREČJE: 2.344 kCal (6 % primanjkljaja glede na 2.500 kCal, kolikor jih potrebujem)

Dan 6: 25.9.2010

SKUPAJ: 1,01 € (+1 %) – 2.997 kCal

DOBRODELNOST: 8,99 € (Skupaj: 53,09 € = 106 kg riža)

Danes sem za 1 cent “falil” mejo. Nič zato. Jedel sem odlično. Kar za zajtrk solato, kar mi je malo nenavadno, četudi se spomnim časov, ko sem jedel še v menzi v LEKu in smo se z veseljem posluževali solatnega bara že v zgodnjih dopoldanskih urah.

Za kosilo pa sem si pripravlil zelenjavno rižoto z nekaj malega sira. Ja, beljakovine v obliki sira so precej drage.

Zajtrk (= 0,497 €)

  • Endivija s krompirjm, česnom in jajcem: 215 g endivije = 0,000 €, 5 g česna = 0,060 €, 40 ml sončničnega olja = 0,058 €, 300 ml jabolčnega kisa (domač) 0,000 €, 1 jajce = 0,119 €
  • Kruh z maslom: 150 kruha (domač – 0,335/kg) = 0,050 €, 25 g masla =0,109 €, 158 g krompirja =0,079 €
  • 0,5 l zeliščnega čaja: 0,022 €

Malica (0,000 €)

  • Tri jabolka z domačega vrta (0,47 kg) = 0,000 €

Kosilo (= 0,510 €)

  • Porova juha (od včeraj): 290 g = 0,151 €
  • Rižota z zelenjavo z domačega vrta (55 g pora, 30 g paprike, 76 g korenčka): 294 g kuhanega riža = 0,099 €, 40 ml sončničnega olja = 0,058, 45 g sira (H-Trapist 4,49/kg) = 0,202 € SKUPAJ: 0,359 €
    Priprava riža:
    290 g riža (H-0,86/kg) = 0,249 € in 30 ml sončničnega olja (1,45/l) = 0,044 € da 870 g kuhanega riža, kar znese 0,337 €/kg

Večerja (= 0,000 €)

  • 3 jabolka z domačega vrta (840g) = 0,000 €

Dan 7: 26.9.2010

SKUPAJ: 1,15 € (+15 %) – 2.168 kCal

DOBRODELNOST: 8,85 € (Skupaj: 61,94 € = 123 kg riža)

Danes sem spekel kruh. Žena je v glavnem le asistirala. Zadnjič mi je Tetapoli na Twitterju “očitala”, da uporabljam ženo za zastonj delovno silo, pa sem se ga tokrat lotil sam.

Recept za moj domači kruh: 1,5 kg moke (H – 0,29 €/kg) = 0,450 €, 24 g sladkorja = 0,016 €, 18 g kvasa (iz specializirane trgovine s pekovskimi zadevami)= 0,090 €, nekaj soli in 900 ml vode.  Poraba električne energije: 0,185 € SKUPAJ: 0,741 € za 2200 g, kar znese 0,337 €/kg

[slide]

Za kosilo pa sem si pripravil tudi nekaj piščanca (samo 40 g), ki mi je “uničil” današnji cilj.

Zajtrk (= 0,480 €)

  • Pečena jajca: 2 jajci = 0,238 €, 20 ml sončničnega olja = 0,029 € Skupaj: 0,267 €
  • Kislo mleko: 300 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,180 €
  • Kruh: 97 g (domač – 0,335/kg) = 0,033 €

Kosilo (= 0,648 €)

  • Pražen krompir s piščancem: 710 g krompirja = 0,355 €, 50 ml sonč. olja 0,073 € (pojedel 1/4 = 0,107 €) + 40 g pečenega piščanca (M – 6,79 €/kg): 0,272 €
  • Endivija s krompirjem: 250 g endivije, 180 g krompirja 0,090 €, 50 ml sonč. olja = 0,073 €, 300 ml jabolčnega kisa (domač), 7 g česna 0,084 € Skupaj: 0,247 €

Večerja (= 0,022 €)

  • 3 jabolka z domačega vrta (440g) = 0,000 €
  • 1 l zeliščnega čaja (pil celo popoldne): 0,022 €

H – Hofer
M – Mercator

23 odgovorov
  1. jozeb
    jozeb says:

    Aleš!
    Tale projekt je res poseben. Mislim, da vplivaš na več ljudi kot se po odzivih zdi. Midva z ženo sva se včeraj večkrat pogovarjala o tej temi in ugotavljala kako so nam neke stvari samoumevne, pa nam ne bi smele biti.
    Zato poguma še naprej, mi pa bomo tudi skušali modificirati kakšno “razvado”.
    Zakaj? Ker se da in ker je zdravo in koristno!

    Odgovori
      • Sabina Podjed
        Sabina Podjed says:

        @Jaz za proteine v glavnem uporabljam različne vrste leč. V Indiji, kjer je ogromno vegeterjancev, kuhajo riž z lečo, tako da imajo polnovredni obrok.

        Arašidi zvenijo zanimivo. Lahko se jih da vključiti v rižoto ali kakšno drugo kuhano jed. Bom poskusila.

        Sicer pa imam problem, ko berem tvoje zapise, saj v glavnem kupujem ekološko hrano, ki pa je pasje draga. Ne morem se znebiti občutka, da s poceni hrano iz veleblagovnic škodujem svojemu zdravju. Mi je pa dal tvoj zapis spodbudil k razmišljanju, kako bi lahko precej pocenila nakupovanje ekološke hrane. 🙂

      • Aleš Čerin
        Aleš Čerin says:

        @Sabina, leče sploh ne poznam. Je sploh še nisem jedel, mislim. Se bom pozanimal.

        Z ekološkimi pridelki sem jaz bolj na tako, tako. ne verjamem, dokler ne bi spoznal kmeta, ki to prideluje. V certifikate ne verjamem nič. Sem spoznal moč certifikatov drugje, na drugih področjih …

        Jaz sem do sedaj kupoval hrano v blagovnicah in tudi sedaj jo. Samo malo bolj s premislekom.

      • Sabina Podjed
        Sabina Podjed says:

        @Aleš, se strinjam glede certifikatov. Zato se trudim, da bi čim več kupovala pri kmetih, ki jih poznam in jim zaupam.

        Leča je zelo okusna – imaš več različnih vrst (rumena, rjava, zelena …) Samo paziti moraš, da jo pred kuhanjem dobro spereš, ker vsebuje saponin – vsaj nekatere vrste.
        Lahko jo uporabiš na tisoč in en način – za juho, kot prilogo, za v solato …

        http://eating.health.com/2008/02/01/worlds-healthiest-foods-lentils-india
        http://www.food.com/library/lentil-258

  2. Klemen
    Klemen says:

    Ce si namesto piscanca privoscis piscancjo drobovino (srce, ledvice, zelodcki), je le ta se 50% cenejsa, zna pa prinesti mnogo vec mineralnih snovi ali beljakovin kot pusto meso. Drugace pa v jedilniku pogresam ze predlagane zitarice nasih babic – cicerika, ajda, proso.

    Odgovori
  3. @tetapoli
    @tetapoli says:

    Aleš, mislim, da je bila @drfilomena tista in ne @tetapoli 🙂

    Projekt se mi zdi sila zanimiv, predvsem z vidika, da bi moral vsak od nas kot odgovoren posameznik/potrošnik malo bolj osvestiti svoje vsakodnevne izbire/odločitve v zvezi z hrano….

    Ko berem tvoje zapise me nekaj bega, pa nisem čisto sigurna, če sem že prišla zadevi do dna… namreč razmišljam, da bi bilo treba prehrano verjetno še bolj poenostaviti oziroma spremeniti, da bi jo lahko bolj realno približal tem 1 €/dan (npr. opustitev sladkorja, drobtin, masla, sira… in upeljava kakšnih novih živil – žitaric/oreščkov kot so že nekateri predlagali…)

    Poleg tega je res vprašanje, če lahko za 1 €/dan zaužiješ teh 2.500 Kcal in s kakšno hrano (je res lahko tako zdrava, povnovredna in raznolika?) – in ali imajo posamezniki, ki so dejansko primorani živeti s temi 1 €/dan na voljo toliko časa/energije in možnosti izbire za svojo prehrano…

    Vsekakor pa se ti pridružim kakšen dan z izračunom, da ne bodo vse moje izbire tako avtomatične in samoumevne…

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      @tetapoli: Oprostite. Sem kaj pomešal …

      Super, da se mi kdaj pridružite pri izračunih. Povejte naprej, morda kar v komentarje. Ja, res je pomembno kako se vsakodnevno odločamo pri naših nakupih. S tem nekako delamo tudi politiko. Zelo posredno a jo.

      Se mi zdi, da vedno bolj poenostavljam. V začetku sem pač pripravil jed tako kot prej, samo zmanjšal količino. In samo zapisal, nič v naprej načrtoval.

      Jedilnika ne mislim čisto spemeniti in uvesti kak nov način prehrane. Tako pridejo v poštev tudi drobtine in maslo, sir, … Pač to jem. To jemo v teh krajih. Samo drobtine bom gotovo naredil sam in jih pocenil. No, bom videl kja vse bo še prinesel čas.

      Eden od namenov kot sedaj vidim je tudi, da bi ljudje videli kako se da, ne samo, da se da. S primerim razmislekom in dobrimi vsakodnevnimi izbirami in nekaj več časa posvečenega pridelavi in pripravi hrane se da delati marsikaj.

      Lepo vas pozdravljam in se bereva.

      Odgovori
  4. ana kos
    ana kos says:

    No, kar govorita vidva, Sabina in Aleš,močno čutim. Tudi meni se je zrušilo zaupanje v marsikaj, tako postopoma. Že pred veliko leti se je začelo.

    Ko smo kupovali neke žitarice, naj bi bile polnovredne, potem pa smo brali v časopisih, da je šlo le za preprodajo ne vem kako pridelanih stvari …

    Pri hrani moram VEDNO gledati na ceno, le za otroke z dieto kupimo ne glede na ceno. Imamo zdaj enega s celiakijo, drugih diet zdaj nimamo.

    Mleko … Aleš, jaz sem zrasla na kmetih in dobro vem, kaj je domače mleko. A je zdaj mož hodil k enemu kmetu po mleko, pa je meni in otrokom tako smrdelo. Poleg tega je bilo dražje kot šparovo, ki ga običajno kupimo.

    Tako da zdaj ob tvojih zapisih ne razmišljam le o poceni preživetju, temveč še bolj o kvalitetnem preživetju …
    Velikokrat se mi zdi, da kvalitetno ne moremo preživeti – z našimi omejitvami …

    Vse dobro!

    Odgovori
    • Sabina Podjed
      Sabina Podjed says:

      @Ana, jaz kupujem mleko pri kmetu in ne smrdi. To pa zato, ker hranijo krave s travo/slamo in ne kakšnimi žitaricami, sojo, silažo …. To se res pozna. Se splača poiskati kmeta, ki ima kvalitetno mleko.

      Letos sem se odločila kupiti par deset kil pšenice in jo bom sproti mlela za moko in kosmiče. Samo še mlinček moram kupiti.
      http://bit.ly/9RKtoY

      Pri enem eko kmetu bom kupila ozimnico in jo shranila v njegovi kleti, enkrat na dva tedna pa bom šla iskat za naslednja dva tedna. Če kupuješ eko zelenjavo v veleblagovnicah, je pogosto obsevana, zato da dalj drži. Drugače si ne znam razlagati, da je brokoli še po parih dnevih enak, kot tisti dan, ko sem ga prinesla domov.

      Na eko tržnicah pa po mojih izkušnjah eni eko kmetje diktirajo ceno in jo navijajo navzgor. Ceneje je, če greš h kmetu domov. Pa tudi to sem že slišala, da je v Avstriji eko hrana cenejša kot pri nas.

      Odgovori
  5. ana kos
    ana kos says:

    Sabina, tudi mi sanjamo o mlinčku! V Ribnici (mislim, da je okolica Ribnice) je nekdo, ki jih izdeluje, na kamen. Enkrat sem videla reklamo in govorila z njimi potem po telefonu.

    V času mojega otroštva smo doma pridelali sami pšenico, pa malo ječmena, ovsa, prosa in včasih ajdo. (No, nekaj moke so tudi kupili.) O kje je že to … In tam gor zdaj raste kvečjemu koruza. Čisto drugače je.

    Tako da zdaj iščem druge vire.
    Sama imam le vrt, oddaljen dve uri vožnje od tu, kjer živim.

    Pri nakupu hrane se držim nekaterih načel. nočem kupiti hrane, ki so jo pripeljali od daleč (izjemoma kdaj babane, dvakrat na leto), že zaradi transporta, tako nikoli ne kupim grozdja ali hrušk z drugih kontinentov.
    Dajem prednost slovenskemu, le za kakšno sadje in zelenjavo sprejmem bližnje države.

    Vse dobro!

    Odgovori
    • Sabina Podjed
      Sabina Podjed says:

      @Ana, sem slišala za mlinček, ki ga delajo v Ribnici. Imajo svojo spletno stran.

      Meni je ta, ki sem ga napisala, padel v oči, zato ker melje tako moko, kot tudi kosmiče. Ribniški pa mislim da nima te možnosti.

      Lep dan ti želim.

      Odgovori
  6. Andraž
    Andraž says:

    Enkrat sem taval po 24 ur odprti trgovini z zelo malo denarja v žepu in željo dobiti največji “bang for the buck” v smislu kalorij (in približno užitne hrane), ki bi jo lahko konzumiral spotoma.

    Ugotovil sem da ima najbolj ugodno razmerje kcal/€ zelo mastni sir (tisti ki je navadno pakiran v rdečem vosku, 30-40%).

    Ker ima veliko maščob in proteinov, je tudi dokaj idealno uravnotežen, saj so hitro sproščujoči se sladkorji samo nepotrebna navlaka v smislu dolgoročne situacije kot je tvoj projekt.

    Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

  1. RT @AlesCerin: 1€ na dan: Dan 6 in 7: Računam, iščem kalorije in pečem kruh. Ponavadi seštevamo kalorije, ker jih je preveč Jaz ne. http://skrci.me/dan6in7

  2. Aleš Čerin pravi:

    1€ na dan: Dan 6 in 7: Računam, iščem kalorije in pečem kruh. Ponavadi seštevamo kalorije, ker jih je preveč Jaz ne. http://skrci.me/dan6in7

  3. Edusatis pravi:

    1€ na dan: Dan 6 in 7: Računam, iščem kalorije in pečem kruh. Ponavadi seštevamo kalorije, ker jih je preveč Jaz ne. http://skrci.me/dan6in7

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja