Pomurka: Zgnilo 90 ton mesa


Mediji poročajo, da so v Pomurki (skupina propadlega MIPa) že več kot 10 dni brez elektrike, zato hladilnice ne delajo, meso se kvari in po besedah inšpektorice ga bo treba zavreči.

Delavci so doma, podjetje je pred stečajem, plač ni, ljudje se oglašajo na Centrih za socialno delo. Meso je “zastalo” nekje med lastniki podjetja in banko, ki naj bi bila njegova lastnica. Očitno se ne morej zmeniti, zato so ga raje vrgli kar stran.

Finančni vidik

Če 1 kg mesa stane okoli 5€, je cena tega mesa 450.000€. S tem denarjem bi vsaj 450 družin živelo cel mesec. To je samo suhi finančni račun. Ali se res ne da najti potrebne električne energije, da se meso ohrani, ali pa se ga preprosto razdeli ljudem.

Etični vidik

Iz hrane se ne smemo delati norca, so nas učili naši starši in mi učimo svoje otroke. A vsaj v tem primeru se tajkuni in bankirji prav norčujejo iz mesa, ki smo ga dobili iz živih živali, ki smo jih pokončali, ne zato, da bi se nahranili, pač pa zato, da ga bomo zvozili takorekoč na smetišče.

Za mene izrazito NEETIČNO, izjemno SLAB ZGLED in preprosto NEDOPUSTNO. Po moje bi morala država take primere preganjati po uradni dolžnosti. Že iz ETIČNIH vidikov.

Na kratko: delavci so lačni, meso se pa meče stran. Čestitke lastnikom in Abanki za izviren, slovenski način reševanja gospodarske krize.

Aleš Čerin

14 odgovorov
 1. Sabina
  Sabina says:

  Ljudje, ki ukradejo drobnarijo, grejo v zapor, velikih kriminalnih dejanj, kot je omenjeno v Pomurki, pa nihče ne obravnava. Metanje hrane v smeti je zame kriminalno dejanje, ne le zaradi ne-etičnosti in vseh živali, ki so jih POBILI za meso, pač pa tudi zato ker po drugi strani država plačuje veliko denarja za brezposelne in druge socialne probleme.
  Kje imajo ljudje zdravo pameti? Vso to hrano bi lahko brezplačno podarili, pol bi se pa že kasneje menili, kdo je komu kaj dolžan! Ja, pomembneje je, da se držimo birokratskih pravil in zakonov, četudi na škodo ljudi. Ampak, saj že dolgo vemo, da pri birokraciji vsa zdrava pamet odpove.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Sabina, popolnoma prav ti dam. Natanko tako: kriminalno dejanje. Tudi iz razlogov, ki jih sama poudarjaš.

  Mislim, da tu niti ni birokracija, pač pa lenoba – ker paštete so pobrali, mesa pa ne. Samo ne vem kako je mogoče biti tako len, da ne poskrbiš za olo milijona €, ki ti leži pred vrati. Resnično ne razumem.

  Se pa zgodba razpleta – samo precej prepozno. Meso, ki je 12 dni na neprimerni temperaturi pač po moje ni užitno.

  Odgovori
 3. Mirore
  Mirore says:

  Tudi na tem primeru se vidi, da je Slovenija v nekem posebnem naboru kriz. Kriz, ki jih zdravi razume ne more več dohajati! V krizi vrednot in nasploh razpada vrednostnega sistema v celoti, nadalje v etični in moralni krizi..
  Če se vprašamo kdaj je nastopil največji porast teh kriz (saj krize na omenjenih področjih so bile že vedno a v veliko manjšem obsegu) se nagibam k letnici 2004 z prihodom prejšnje vlade (Janša), ki je dala negativen signal navzdol po družbeni piramidi, situacija se je slabšala nato skozi ves čas nekako linearno, s prihodom sedanjega premierja Pahorja pa je preskočila dinamika na naslednjo stopnico in drvi od tam strmo navzgor. Kaj je bil ta signal, ki je sprožil še večjo dinamiko proseca razkroja etično moralnih vrednot…je težko opredeliti, najbrž pa velika pasivnost, ki seva iz sedanje garniture, dočim pričakovanja nas ljudstva so pa bila velikanska. Iz tega odklona med pričakovanim in realiziranim je nastal oziroma bil podan vzgon za porast vseh vrst neopažanih in nekaznovanih kriminalnih dejanj, ki smo jim priča…primer Mip, Pomurka, Istrabenz in številni drugi. Kot da se nam je vmes nevede sesula država, ..kot da je sploh več nimamo in delujejo vsi ti kaotični primeri popolnoma nekontrolirani(o) v tem brezvladju naprej. Vedno več jih je…multiplicirajo se. Podzemlje se je kar povprek legaliziralo. Mafija je postala legalni institut. Nadomešča oziroma dopolnjuje manjko države. Mišljena je pravna država. Nikoli je nismo imeli, sedaj je imamo pa sploh najmanj.

  Kam vse to vodi? Je kje točka kjer se lahko to zaustavi?

  Oziroma kar mati vseh vprašanj, ki je med drugim vprašanje za debato – za vse vas: a sploh SLO premore toliko karizmatično osebo, ki bi zmogla narediti konec umiranju države?

  Je kje dno? Ali vodi po nekih silnicah direktno proti revoluciji? Le še nekaj takih povodov manjka… ne vem, groza no.

  Odgovori
 4. Sabina
  Sabina says:

  @Mirore – to ni samo vprašanje države. Država smo tudi ljudje. Vsak posameznik se mora vprašati, koliko naredi, ali pa ne naredi.

  Za moje pojme niso krivi samo tisti, ki nekaj naredijo, ampak tudi tisti, ki to dopuščajo ali pa gledajo stran in se delajo, kot da to ni nič takega.

  Meni se zdi grozno že to, da preberemo takšno novico, zamahnemo z roko, oh saj to ni nič takega, ali pa se razburimo, in potem življenje teče dalje, do naslednjega takšnega dogodka. Zakaj smo tako pasivni? Vse kar smo spodobni narediti je, da se pritožujemo. Namesto, da bi poiskali kreativne rešitve za probleme, ki pestijo našo družbo.

  Odgovori
 5. Mirore
  Mirore says:

  Jaz sam sebe nikakor ne morem enačiti z državo. če bi to bil oziroma na mestu premierja (hipotetično seveda), tega ne bi dopuščal. Kazni, sankcije bi bile drastične in to kontinuirano.
  Ker bi gonil poštem a strog pristop bi seveda bil hitro odstavljen. Eto.

  Tebe pa sprašujem. Zakaj si pasivna? Daj že vendar na mizo kreativno rešitev. Bodi prva! Lp

  Odgovori
 6. Sabina
  Sabina says:

  @Mirore – prva kreativna rešitev, ki mi pride na misel, je ta, da te tekoj podprem na naslednjih volitvah 🙂

  Zakaj sem pasivna? Verjetno zato, ker mi je v življenu full lepo. Slabo opravičilo.

  Odgovori
 7. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Kot jaz poznam Sabino, ona nikakor ni pasivna. Sam pravim, da ni nujno, da si ravno predsednik vlade, da ukrepaš. Niti ni nujno, da ukrepaš, za prav vsako reč in da se odzoveš na vse.
  Vsekakor, pa lahko kaj narediš vsak dan, v svojem okolju, da bi svet bil boljši.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Check out: “PREPROSTOST » Pomurka: Zgnilo 90 ton mesa” (http://twitthis.com/xdd8ev)

 2. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Pomurka: Zgnilo 90 ton mesa http://tinyurl.com/dfy2rf

 3. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Pomurka: Zgnilo 90 ton mesa http://tinyurl.com/dfy2rf

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja