Ljubljančani v Mariboru: Lep izlet od Maribora na Urbana in nazaj

Redko nas zanese v štajersko prestolnico, čudovito mesto ob Dravi. Nikoli pa se ne odpravimo kar tako na izlet v okolico Maribora. Največkrat nas zanese na Gorenjsko. Na velikonočni ponedeljek pa smo imeli lep razlog, da se “odpravimo v Emavsv Maribor. Cela družina.

Nedeljsko popoldne smo užili v prelepi naravi vinskih goric, v cvetočem raju, v prijetnih družinskih pogovorih. Ni je lepše kombinacije: prebujajoča narava – cela družina skupaj – ljubeči pogovori. Odpravili smo se na Svetega Urbana nad Mariborom (597 m).

Na kratko

 • Dolžina in višina: približno 4 ure zmerne hoje; 292 m višinske razlike
 • Pot: Za Kalvarijo – Grič – Sveti Urban in po isti poti nazaj.
 • Primernost: za celo družino, tudi za majhne otroke
 • Zemljevid: Pohorje – vzhodni del; 1: 50.000

Opis poti

 • V Mariboru poiščite Mestni park (ogled prihranite za na konec – čudovit star park!) in se po njegovem desnem robu zapeljite med hriboma Kalvarija (levo) in Piramida (odlična orientacija, ker se hriba vidi že od daleč!).
 • Peljite se mimo nekaj ribnikov in za njimi po kakih 500 m na vrhu klanca pustite avto. Na desni najdete markacije z oznako Urban. Odpravite se po njih in jim sledite do vrha, ki pa sploh ni čisto blizu. Presenečeni boste kako daleč se vidi cerkev svetega Urbana, ko jo prvič zagledate.
 • Bodite pozorni na križiščih. Zemljevid pride prav in tudi kakšnega človeka je dobro vprašati za pot.
 • Pot, ki se vije med vinogradi, med kmetijami, sadovnjaki,  je slikovita, še posebno v pomladnem času, ko vse cveti (češnje, breskve, jablane, hruške, gozdne rastline).

Možnosti

Foto: Aleš Čerin

3 odgovorov
 1. Franc
  Franc says:

  …dobro dene, ko leta odsotni Štajerc prebere tako prijazen zapis o svojem rojstnem mestu in okolici ter mu slike prikličejo drag spomin…

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Franc: Ja, resnično, Maribor je lepo mesto. Šele v zadnjem času ga obiskujem. Lepo, starodavno, urejeno, prelepa okolica. Me veseli, da si iz Maribora.

  Lepe dneve.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Ljubljančani v Mariboru: Lep izlet od Maribora na Urbana in nazaj http://tinyurl.com/d5he5f

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja