Dan 5: Blizu, a ne pod

Peti dan projekta je bil namenjen delu na vrtu pred deževjem, ki ga vremenoslovci obetajo čez vikend. Pospravili smo vrt, ki se pred jesenjo prazni in pripravili novo gredico za rastline – za zdravilne in za dišavnice. Torej kopanje, grabljenje, … Kar nekaj “kradljivcev” energije 🙂

Zeliščni čaj

Večkrat napišem, da pijem zeliščni čaj iz mete in melise. To sta moji najljubši zdravilni rastlini in precej ju imamo nasajenih na vrtu. Čaj pripravim včasih svež, sedaj ga pa imam tudi pripravljenega v 100 l sodu – poglejte si način priprave.

Na vrtu imamo še precej rastlin mete in melise, ki čakajo (do naslednjega tedna), da jih poberemo in skuhamo, ter presadimo v nove gredice. Včeraj sem si pa skuhal čaj iz svežih rastlin.

Kot ste morda opazili, sem opustil limone, ker so odločno predrage, ne prinašajo pa dodane vrednosti. C-vitamina imam itak dovolj, ker je še toliko solate. Pa še dolgo pot iz Argentine so morale narediti in bogve kako vse so jih preparirali, da so zdržale.

Zahvala

Zahvaljujem se vsem, ki mi izražate podporo tule na blogu, pa na Facebooku in Twitterju. Sem si mislil, da bo projekt, ki je kar provokativen in težek, ter v teh dneh krize zanimiv za širšo javnost, pritegnil nekaj pozornosti, da se bo pa toliko ljudi odzvalo nanj, pa nikakor nisem pričakoval.

Dan 5: 24.9.2010

SKUPAJ: 1,05 € (+5 %)

DOBRODELNOST: 8,95 € (Skupaj: 44,10 € = 88 kg riža)

Danes mi ni uspelo, sem pa blizu. Sem pa “izničil” včerajšnji prihranek, tako, da mi ostane za nadoknaditi Kot vidite mi je danes uspelo, predvsem na račun kruha, ki sem ga precej pocenil z domačo peko in precej “švoh” večerje. Kar pa ne pomeni, da sem šel ravno lačen spat.

Zajtrk (= 0,389 €)

 • Fižolova juha od včeraj (20 %) = 0,140 €
 • Kuhan krompir: 198 g = 0,099 €
 • Kruh z jabolčnim namazom (58 g + 67 g namaza) = 0,091 €
 • Mleko 3,5 % (H – 0,59/l): 100 ml = 0,059 €
 • Zeliščni čaj 1,5 l: meta in melisa z vrta = 0,000 €, sladkor 50 g  0,68/kg = 0,034 € (pil v porcijah čez dan)

Malica (0,000 €)

 • Dvoje jabolk z domačega vrta (0,36 kg) = 0,000 €

Kosilo (= 0,627 €)

 • Porova juha: 1,13 kg krompirja = 0,565 €, 206 g pora (domač) = 0,000 €, 80 ml sončničnega olja = 0,116 €, 46 g masla = 0,201 €, 76 g kisle smetane = 0,146 € SKUPAJ: 1,028 € Dobil 1970 g juhe, pojedel 28 % = 0,288 €
 • Pečen krompir: 1,52 kg krompirja = 0,760 €, 50 ml sončničnega olja = 0,073 € SKUPAJ: 0,833 Pojedel 1/4: 0,208 €
 • Endivija s fižolom: 200 g endivije zz domačega vrta = 0,000 €, 20 ml sončničnega olja: 0,029 €, 300 ml jabolčnega kisa (domač) = 0,000 €, 40 g kuhanega fižola  (tržnica, 3,27 €/kg) = 0,131 €

Večerja (= 0,000 €)

 • 3 jabolka z domačega vrta (660 g) = 0,000 €

H – Hofer
M – Mercator

6 odgovorov
 1. Mojca
  Mojca says:

  Bravo! Ta tvoj podvig spremljam že od začetka. Sem začela mal premišljat o kolk zapravim za malco (žemljo, salamo…), doma pa se mi kruh izstara in je za posušit. Tko bom večkrat vzela kruh kar v službo.

  Kar tako naprej. lp

  Odgovori
 2. Tomaž Peršin
  Tomaž Peršin says:

  Zelo zanimiv pristop, ni kaj.
  Pripombo imam edino čez domače pridelke. Če bi se šel jaz na isti način nebi imel težav, saj je doma dovolj domače hrane, da živim samo od nje. Še zredil bi se. (5 gajbic krompirja, 2 gajbici čebule, pol gajbice česna …)
  Mislim, da bi bilo potrebno nekako ovrednotit tudi domače pridelke. Verjetno ne po trgovinskih cenah. Mogoče po odkupnih ali kaj podobnega.
  Vstrajaj do konca!!!

  Tomaž

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Tomaž: Ne vem, če bi šlo tako lahko. Od tega kar si naštel ne moreš zdravo živeti dva meseca. Nimaš beljakovin, ki jih tudi potrebuješ za trajnostno inzdravo obnavljanje. Ali si to vse pridelal ti in tvoja družina ali si dobil pri sorodnikih 🙂 ?

   Sam želim s tem, da doma pridelana hrana ne računam, ravno spodbuditi sebe k večji zavzetosti za vrt.

   Ovrednotenje domačih pridelkov je zelo težko. Svojega dela pač ni treba računati, se mi zdi. Kar zmečemo za vrt je samo za semena in vsake 2 leti nekaj gnoja.

   Odgovori
 3. BB
  BB says:

  Vsa čast Aleš!
  Mislim, da vsi pozabljamo koliko je hrana sploh vredna in jo jemljemo kot samoumevno. Včasih o tem razmišljam in mislim, da vsaj pri nas hrana izražena s povprečno plačo, še nikoli ni bila tako poceni in menim, da to sploh ni zdravo, saj s tem postajamo odvisni od tistih, ki jo za nas pridelujejo (ko Rusija ne da več pšenice…). Prej ali slej so to mutlinacionalke, z njim značilnim razmišljanjem, ki je običajno tako, da ko se bomo ne nekaj navadili in tega ne bomo znali/mogli več sami, takrat smo pa pečeni…
  Mislim tudi, da ko svetovna organizacija reče “1$ na dan”, to pomeni vse stroške (hrana, stanovanje, obleka, transport…), ne samo hrane, ampak že samo hrana je vsekakor izziv in bom tvoj poskus spremljal (tudi meni bi takšna dieta koristila…)
  Želim ti vso srečo!!

  Boštjan

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Boštjan: Se strinjam s tvojo poanto. Postajamo vedno bolj odvisni. In to na prav tistem fizičnem, najbolj osnovnem preživetvenem področju. pa še nekaj.

   Še nekaj je pomembnega: Zdi se mi, da se je izgubilo znanje pridelave hrane pri ljudeh. Se mi zdi, da se je to znanje izgubilo prav v naši generaciji. Poenostavljeno rečeno: Naše mame so še vrtnarile, mi bolj “švoh”, naši otroci pa več ne znajo.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja