Aflatoksini v Mercator Embinem musliju

Od prijatelja, ki ve, da pojemo precej Mercator Embinega hrustljavega čokoladnega muslija me je opozoril, da ga je proizvajalec moral odpoklicati s trga zaradi “presežene zgornje mejne vrednosti za aflatoksin B1 in zgornje mejne vrednosti za vsoto aflatoksinov (B1+B2+G1+G2) v vzorcu lešnikov”, kar je bilo objavljeno na strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) 30. oktobra 2008.

Mi smo to zvedeli šele pred dnevi, cel mesec se pa veselo prehranjujemo s mikotoksini. Evo kaj pravi ZPS o aflatoksinih: “Aflatoksini so zelo toksični, če jih uživamo v preveliki količini ali predolgem časovnem obdobju (škodujejo jetrom). Še posebej škodljivi so za otroke. Aflatoksine proizvajajo določene plesni/glive. Če živilo “smrdi” po plesnivem, je že lahko znak za prisotnost toksinov gliv/plesni. V konkretnem primeru upoštevajte navodila proizvajalca in živilo vrnite v trgovino, kjer ste ga kupili.”

Na strani Zdravstvenega inšpektorata RS smo našli tudi številke serij odpoklicanih muslijev. Mi smo imeli na polici eno od njih (Embi Hrustljavi musli s čokolado 1kg, EAN 3838900033722, oznaka serije 2940 označena na zgornjem delu vrečke) – in jo že skoraj do konca pojedli.

Hvala Mercator Emba, ker nam daješ možnost za razvoj raka jeter. Več o toksičnih efektih aflatoksinov na Wikipediji (eng).  Kaj vse pojemo!

Spremljajte na strani ZPS informacije o Odpoklicih živilskih izdelkov!

Aleš Čerin

5 odgovorov
 1. frau Blitz
  frau Blitz says:

  Joj Aleš, no vidiš, a ni bolje delati kakšno uro več, da si lahko kupiš kakovostno hrano. 😉 Sicer pa grozno in verjamem, da si besen. Tamali stalno navaljujejo na produkte nastavljene v merkatorju pri blagajni. Od afere z melaminom na Kitajskem vedno preverim državo proizvajalca. Zdaj vidim, da je gromno teh spajderman čigumijev doma iz Kitajske. Ta kontaminirana hrana je res groza. Sem prebrala, da ima sodobnio človek samo dve možnosti, da umre od lakote ali pa zboli od hrane.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Frau Blitz! Ni problem denar, pač pa kako slediti te neumnosti. Saj musli se šteje kot zdrava hrana, pa še preveč poceni ni.

  Ja malo je treba gledati po ovojnini in spremljati stran ZPS. Vsega itak ne moremo preprečiti.

  Odgovori
 3. frau Blitz
  frau Blitz says:

  Kar vsak musli pa ni zdrava hrana Aleš. Čokoladni zagotovo ne. Najbolj zdrav musli si boš pripravil sam , s svojim mlinom iz preverjenih bio sestavin. Te kupljene piče, navadno niso niti z od zdravo.

  Odgovori
 4. Žogca
  Žogca says:

  Izhajala bom iz Aleševega, da je to zdrava hrana. Kolikokrat se jaz bojujem sama s teboj, naj vzamem nekaj zdravega (kar nerada jem) ali packarijo (ki jo jem rada). In potem velikokrat berem o vseh mogočih strupih v tako imenovani zdravi hrani ter se sprašujem … Mar ni potem isto, če preprosto vzamem čokolado?

  Pred tednom ali dvema sem brala dolgeee recepte, kako s sadja spraviti vse strupe. Kakšni postopki, kako dolgotrajni. In sem se spraševala, kaj vse je na tem jabolku, ki ga dam v usta samo zato, ker naj bi bilo zdravo?

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja