Praznik 40 mučencev: Dedci se v zadregi hahljamo, ko dobimo suho češpljo

10. marca obhajamo godovni dan 40 mučencev iz Sebastije v Armeniji. Zgodovinski viri poročajo o mučeništvu štiridesetih rimskih vojakov, ki so mučeniško smrt pretrpeli zaradi vere v Kristusa. Več

Ob dnevu mučenikov sem pred leti dal izjavo za spletni portal Aleteia.

Zakaj moški potrebujejo svoj praznik?

Prazniki so potrebni zato, da se spomnimo. V okviru moškega praznika bi se morali spomniti svoje moške vloge v tem svetu, polnem zavajanja in potvarjanja resnice. Recimo glede spola. A tako praznega praznika, kot je dan mučencev, ne potrebujemo.

Dan 40 mučencev ‒ elitnih vojakov v rimski vojski, kristjanov, ki so zaradi vztrajanja v veri v Kristusa pretrpeli grozljivo smrt, bi morali napolniti z vsebino, ne pa da se šalimo okoli tega. Ti možje so močno zaplavali proti toku tistega časa. To je moška vloga. Boj za resnico. Današnji moški pa kloni in plava s tokom zablodelega feminizma.

Ste danes moški tudi še kdaj mučenci?

Seveda, a le tisti, ki zaplavajo proti toku. Če se temu izogneš, mučeništva ni. Tudi danes, tako kot v rimskih časih, je biti kristjan, zavzemanje za zvestobo eni ženi za vse življenje, boj za nerojeno dete … plavanje proti toku, močnemu toku. A ‘dedci’ nimamo ne volje ne ‘mišic’. Razen onih mišic za v fitnes …

Res je čas, da ‘dedci’ napolnimo ta praznik z vsebino teh vrlih mož, ne pa da si pustimo podariti suho češpljo in klobaso ter se zraven le v zadregi hahljamo.

Prvič objavljeno v Aleteii 10. marca 2018.

Dodajam 10.3.2023

Gregor Čušin – 40 mučencev

Takole je zapisal Gregor: “Tudi v naši bližnji, pol pretekli zgodovini, lahko naštejemo neizmerno več kot štirideset mučencev na elitnih področjih umetnosti, znanosti, gospodarstva, šolstva … ki jim je režim ponujal marsikaj, ko bi se le odpovedali svojemu Bogu, svoji veri in svojemu prepričanju. In ker se niso uklonili, so jih dali »na hladno«, jih odrinili na rob, jih osamili in prepustili zmrzali pozabe.

Ljubi moji sveti mučenci! Nikjer ni zabeleženo ali ste bili poročeni ali samski. Umrli ste moško in ni dvoma, da ste bili možje, ki bi jih bile žene lahko samo vesele. Kajti umrli ste za Kristusa, ki je umrl za nevesto – Cerkev. In sveti Pavel zakonskim možem naroča, naj svoje žene ljubijo tako kot je Kristus ljubil nas. Vi ste tako storili. Vi ste tako ljubili.”
Celoten članek

Foto: Wikipedija (ikona), Ulrike Leone, Pixabay

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja