V petek je na vrsti pica margerita
Petek je čas za pico margerito. Naša je res dobra.
Spekel sem za šest oseb – dva pekača za v pečico. Mi pečemo pico brez tako-imenovane “pica šunke”, ki je tako in tako čisto zanič in po moje to sploh ni šunka, pač pa nekakšen izdelek iz ostankov mesno-predelovalne industrije.
Testo
- 800 g pšenične moke (Štupnikov mlin – odlična moka – PRIPOROČAM!) – 0,80 €/kg) = 0,64 €
- 1 žlička soli = 0,005 €
- 4 žlice oljčnega olja = 0,42 €
- 500 ml mlačne vode
- 8 g suhega kvasa (= 2 žlički) (iz specializirane trgovine s pekovskimi zadevami) = 0,050 €
Za po vrhu
- 600 g sira = 3,90 €
- 250 ml paradižnikove mezge = 0,25 €
- ščepec origana (nabrali na morju)
- ščepec popra (zanemarljivo)
- kakšna sezonska zelenjava z vrta*
- olje za namastiti pekač (zanemarljivo)
*rezine paradižnika, rezine paprike, bučke – jaz jih prej popečem na olju, bazilika za okus in okras, …
Priprava
V skledo presej moko, dodaj sol in kvas ter premešaj. Dodaj vodo in olje, ter zgneti v testo. Pusti stati kakih 30 minut, da testo vzhaja.
OPOMBA: Še bolje je, če narediš testo mnogo prej – da vzhaja večkrat. Če ne morem takoj peči, po vzhajanju testo namažem po površini z oljem in ga dam v hladilnik.
Naribaj sir.
Testo prereži na dva dela in ju razvleci na dva pomaščena (najbolje z oljčnim oljem) pekača. Po testu polij paradižnikovo mezgo, dodaj origano, malo poprav (ni nujno), enakomerno raztrosi sir
Daj peči na 220 st. C za 20 minut. Če nimaš pečice z ventilatorjem, po 10 minutah pekača zamenjaj po višini in peči še 10 minut.
Za zraven
K tej pici meni zelo ustreza pekoča pekoča omaka iz čilija in oljke.
Ekonomija
Cena: 5,26 € za tri osebe in pol** (za to količino bi v piceriji odšteli vsaj 24 €, z dostavo na dom pa okoli 30 €)
**preračunal iz površine našega pekača in primerjal z velikostjo pice premera 33 cm
Še kruh
Po navadi spotoma s pico spečem še hlebec kruha. To je tak oljni kruh – odličen! Zamesim trikratno količino in razdelim testo – za pico in za kruh. Spečem eno za drugim.
Racionalno.
Foto: Mahima Agarwal, Unsplash
hvala aleš za dobre ideje!
pripomba: namesto sira, raje mocarela in potem samo malček naribanega parmezana
Tjaša, hvala. Bom seveda poskusil. Namesto parmezana mi uporabljamo precej postaran Tolminski sir od Gugale (Zatolmin) – https://www.gugala.si. Odličen je.