Karantena peciva iz kvašenega testa – slana in sladka

Karantena je za dedke, še posebej za take, ki so na bolniški, čas, da skupaj z vnučki kaj spečejo. V maskah seveda. Namenil sem se, da vsak dan spečem za zajtrk kakšno pecivo. Slano ali sladko. Mnogi ste se zanimali za recepte. Pa jih objavljam nekaj.

PREPROSTO!

Kot vam je znano, sem zelo nagnjen k preprostosti, tako, da vsako reč skušam narediti bolj preprosto. Držim se tega izreka Alberta Einsteina: Stvari morajo biti tako preproste kot se le da, vendar ne bolj preproste.

To pecivo v karantena časih obvezno delamo s kakšnim od članov skupnega gospodinjstva. Najbolje z otroki ali vnučki. Tudi žena je dobra.

1) Kvašeno testo za slano pecivo + dober recept za oljčni kruh

*Moke lahko tudi kombinirate s polnozrnato, pirino, ajdovo, rženo, koruzno, proseno … Sam dodam do okoli 200 g druge moke beli moki. 

**Količina vode je odvisna od moke – nekatere je “rabijo” več, druge manj.  Poskusi s to količino tako, da najprej dodaš ca. 1000 ml, potem pa opazuj testo. Če je presuho, dodajaj vode, če ne, je v redu. Voda ni treba, da je mlačna. Mlačna voda le pospeši vzhajanje testa.

Priprava testa

  • V skledo preko malo večjega cedila presej moko, dodaj sol, sladkor in suhi kvas. Dobro premešaj. V moko naredi jamico.
  • V jamico zlij vodo in olje ter s primerno kuhalnico naredi luštno testo. Zgneti tudi na roke. Na koncu posodo in testo pomokaj, da se ga bo kasneje dalo odstraniti iz posode.
  • Pusti stati kakih 30 minut, da testo vzhaja. Lahko večkrat.
  • Po vzhajanju testo pomokaj po površini in ga daj v hladilnik. Zdrži več dni.

a) Picini polžki

Nadev

  • 300 g sira
  • 250 ml paradižnikove mezge
  • ščepec origana (nabrali na morju)
  • vložene oljke (oljke nareži na majhne koščke) = zanemarljivo
  • lahko tudi kakšno šunko, salamo, pršut, …
  • lahko tudi rezine paradižnika, rezine paprike, bučke – jaz jih prej popečem na olju, bazilika za okus in okras, …

Priprava polžkov

  • Naribaj sir.
  • Odreži približno četrtino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v pravokotnik.
  • Po testu polij paradižnikovo mezgo, dodaj origano, enakomerno raztrosi sir.
  • Zvij testo z nadevom kot za potico.
  • Nareži na kake 3 cm debele “šnitke” in jih pokonci postavi na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 220 st. C za ca. 20 minut.

b) Karantena rogljički s pršutom in parmezanom

Nadev

  • 100 g parmezana (sam uporabljam staran sir Tolminec Gogala iz Zatolmina)
  • 100 g pršuta, ki ga sam narežem na malo debelejše rezine
  • 1 rumenjak in ena žlica sončničnega olja za premaz

Priprava rogljičkov

  • Naribaj parmezan in nareži pršut na majhne koščke
  • Odreži približno osmino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v krog.
  • Testo nareži na osem rezin.
  • Na vsako rezino daj riban parmezan in na drobne koščke narezan pršut.
  • Zvij rezine v rogljičke – od širšega dela k ožjemu.
  • Daj rogljičke na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Premaži rogljičke (najbolje s čopičem) po površini z mešanico rumenjaka in olja – 1 rumenjak in ena žlica sončničnega olja.
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

c) Sirnica (kot burek, samo da je iz kvašenega testa)

Nadev 1

  • 200 g skute
  • 30 g masla
  • 80 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • sol

Nadev 2

  • 250 g skute
  • 70 g jogurta
  • 70 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • sol

Premaz

  • 1 jajce
  • 1 žlica oljčnega olja (lahko sončnično)
  • sol
  • sezamova semena

Priprava

  • Zmešaj sestavine za nadev in za premaz.
  • Odreži približno osmino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga oblikuj v “kačo” (debelo).
  • Razreži na več delov in oblikuj kroglice premera kakih 8 cm. Razvaljaj v kroge.
  • Na vsak krog razporedi nadev in zvij v “potičko”. Oblikuj v spiralo.
  • Daj spirale na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Premaži (najbolje s čopičem) po površini s premazom.
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 200 st. C za 15 minut.

d) Mesni burek, ki ni burek …

… ker je iz kvašenega testa.

Nadev

  • 400 g zmlete govedine (če je iz župe, je tudi (nekako) v redu)
  • 250 g čebule (dve srednji čebuli)
  • 12 g česna (3 srednji stroki)
  • 90 g sončničnega olja (bolje, če je oljčno)
  • 1 žlička majarona
  • 0,5 žličke mletega črnega popra
  • sol

Premaz

  • 1 jajce
  • 1 žlica oljčnega olja (lahko sončnično)
  • sol

Priprava

  • Zmešaj sestavine za nadev in za premaz.
  • Odreži približno osmino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga oblikuj v “kačo” (debelo).
  • Razreži na več delov in oblikuj kroglice premera kakih 8 cm. Razvaljaj v kroge.
  • Na vsak krog razporedi nadev in zvij v “potičko”. Oblikuj v spiralo (ali pa ne, da se lahko razreže v koščke).
  • Daj “kačo” ali spiralo v pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Premaži (najbolje s čopičem) po površini s premazom.
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 200 st. C za 15 minut.
  • Če želiš, razreži na manjše koščke.

2) Kvašeno testo za sladko pecivo

Priprava testa

  • V skledo preko malo večjega cedila presej moko, dodaj sol in suhi kvas. Dobro premešaj. V moko naredi jamico.
  • V posodo odmeri mleko in ga rahlo pogrej (ne sme biti prevroč!).
  • Vanj stresi sladkor in maslo ter zmešaj s paličnim mešalnikom, da se sladkor raztopi, maslo pa raztali. Dodaj 2 rumenjaka. S paličnim mešalnikom vmešaj rumenjaka.
  • V jamico zlij mleko z ostalimi sestavinami in s primerno kuhalnico naredi luštno testo. Na koncu posodo in testo pomokaj, da se ga bo kasneje dalo odstraniti iz posode.
  • Pusti stati kakih 30 minut, da testo vzhaja.
  • Po vzhajanju testo pomokaj po površini in ga daj v hladilnik. Zdrži več dni.

a) Karantena rogljički z marmelado, nutelo, skuto, jabolki …

Nadev

  • marmelada
  • čokoladni namaz
  • skutin nadev: glej pri skutinih polžkih
  • jabolčni nadev: glej pri jabolčnih polžkih

Priprava rogljičkov

  • Odreži približno četrtino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v krog.
  • Testo nareži na osmine.
  • Vsako rezino premaži (precej na debelo) z marmelado, čokoladnim namazom, … Dodaj to še v kupček na sredini.
  • Zvij rezine v rogljičke – od širšega dela k ožjemu.
  • Daj rogljičke na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Premaži rogljičke (najbolje s čopičem) po površini z mešanico rumenjaka in olja – 1 rumenjak in ena žlica sončničnega olja.
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

b) Skutini polžki

Nadev

  • 300 g skute (če je možno naj bo bolj mazljiva)
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajca
  • 1 vanilin sladkor
  • (sneg od dveh beljakov, ki ostaneta od testa)
  • mleti cimet (če ga imate radi, drugače raje ne)

Priprava polžkov

  • Odreži približno četrtino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v pravokotnik.
  • Po testu razporedi nadev.
  • Potresi s mletim cimetom, če ga imate radi.
  • Zvij testo z nadevom kot za potico.
  • Nareži na kake 3 cm debele “šnitke” in jih pokonci postavi na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

c) Jabolčni polžki

Nadev

  • 500 g jabolk (že olupljenih in očiščenih)
  • 100 g sladkorja
  • 50 g masla
  • cimet
  • 2 vanilin sladkorja
  • 100 g drobtin
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja

Priprava nadeva

  • Očiščena jabolka, sladkor in 50 masla duši kakih 5 minut, da se jabolka omehčajo. Ohladi.
  • Raztali 100 g masla ter dodaj drobtine in 50 g sladkorja. Dobro premešaj.

Priprava polžkov

  • Odreži približno polovico testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v pravokotnik.
  • Po testu razporedi nadev ter pripravljene drobtine.
  • Potresi s mletim cimetom in vanilin sladkorjem.
  • Zvij testo z nadevom kot za potico.
  • Nareži na kake 3 cm debele “šnitke” in jih pokonci postavi na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

d) Kokosovi polžki z beljaki in rozinami

Nadev

  • 180 g beljakov (od okoli 6 jajc)
  • 80 g sladkorja
  • 2 vanilin sladkorja
  • 100 g kokosove moke
  • 50 g masla
  • (100 g rozin)
  • (rum)

Priprava nadeva

  • Stepi beljake v trd sneg. Dodaj sladkor in vanili sladkor ter z nizkimi obrati vtepi v sneg iz beljakov.
  • Raztali maslo.
  • (Rozine dobro operi in namoči za kake pol ure v rum.)

Priprava polžkov

  • Odreži približno polovico testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v pravokotnik.
  • Po testu namaži z raztopljenim maslom.
  • Po testu razporedi stepene beljake s sladkorjem in vanili sladkorjem.
  • Potresi kokosovo moko.
  • (Potresi z rozinami. Dodaj še nekaj ruma, v katerem so se “kopale” rozine.)
  • Zvij testo z nadevom kot za potico.
  • Nareži na kake 3 cm debele “šnitke” in jih pokonci postavi na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Vzhaja naj kakšnih 30 minut.
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

Ko bom še kaj preizkusil v naslednjih dneh, bom dodal recept.

Videi o kruhu, kvasovkah, …

Lep video o kruhu

Kako delujejo kvasovke – fermentacija kvasovk pod mikroskopom

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      Draga Tadeja. Hvala. Sem vesel, da se vam zdi uporabno.

      Jaz testo sedaj hranim kar na balkonu. In neverjetno, še zunaj vzhaja (tudi pri nekaj stopinja C). Se ne prehladi, tako kot so govorile naše mame.

      Testo se malo izsuši v enem tednu. Lahko ga pokrijete s folijo, pa bo tega rahlo manj. Lahko pa ga tudi malo naoljite. Jaz nič od tega ne delam, ker se to nikjer ne pozna. Niti neestetsko ni.

      Vse dobro.

      Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja