Karantena peciva iz kvašenega testa – slana in sladka

Karantena je za dedke, še posebej za take, ki so na bolniški, čas, da skupaj z vnučki kaj spečejo. V maskah seveda. Namenil sem se, da vsak dan spečem za zajtrk kakšno pecivo. Slano ali sladko. Mnogi ste se zanimali za recepte. Pa jih objavljam nekaj.

PREPROSTO!

Kot vam je znano, sem zelo nagnjen k preprostosti, tako, da vsako reč skušam narediti bolj preprosto. Tako kot se da, vendar ne bolj (Albert Einstein).

Zato testo naredim na zalogo, ga hranim v hladilniku, zjutraj ga pa samo del odrežem, razvaljam, nadevam in spečem. Če je testo že narejeno, je potem zelo malo dela z valjanjem, nadevom in peko.

Tudi rjuha, na kateri valjam, me že pripravljena čaka – pomokana in lepo zvita.

To pecivo v karantena časih obvezno delamo s kakšnim od članov skupnega gospodinjstva. Najbolje z otroki ali vnučki. Tudi žena je dobra.

1) Kvašeno testo za slano pecivo

  • 1600 g pšenične moke (Štupnikov mlin – odlična moka – PRIPOROČAM!)
  • 2 žlički soli
  • 8 žlic oljčnega olja (lahko je tudi sončnično)
  • 1000 ml mlačne vode
  • 12 g suhega kvasa (= 3 žličke) (iz specializirane trgovine s pekovskimi zadevami)

Priprava testa

  • V skledo preko malo večjega cedila presej moko, dodaj sol in suhi kvas. Dobro premešaj. V moko naredi jamico.
  • V jamico zlij vodo in olje ter s primerno kuhalnico naredi luštno testo. Na koncu posodo in testo pomokaj, da se ga bo kasneje dalo odstraniti iz posode.
  • Dodaj vodo in olje, ter zgneti v testo. Pusti stati kakih 30 minut*, da testo vzhaja.
  • Po vzhajanju testo pomokaj po površini in ga daj v hladilnik. Zdrži več dni.

a) Picini polžki

 

Nadev

  • 300 g sira
  • 250 ml paradižnikove mezge
  • ščepec origana (nabrali na morju)
  • vložene oljke (oljke nareži na majhne koščke) = zanemarljivo
  • lahko tudi kakšno šunko, salamo, pršut, …
  • lahko tudi rezine paradižnika, rezine paprike, bučke – jaz jih prej popečem na olju, bazilika za okus in okras, …

Priprava polžkov

  • Naribaj sir.
  • Odreži približno četrtino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v pravokotnik.
  • Po testu polij paradižnikovo mezgo, dodaj origano, enakomerno raztrosi sir.
  • Zvij testo z nadevom kot za potico.
  • Nareži na kake 3 cm debele “šnitke” in jih pokonci postavi na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Daj peči na 220 st. C za ca. 20 minut.

b) Karantena rogljički s pršutom in parmezanom

Nadev

  • 100 g parmezana (sam uporabljam staran sir Tolminec Gogala iz Zatolmina)
  • 100 g pršuta, ki ga sam narežem na malo debelejše rezine
  • 1 rumenjak in ena žlica sončničnega olja za premaz

Priprava rogljičkov

  • Naribaj parmezan in nareži pršut na majhne koščke
  • Odreži približno osmino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v krog.
  • Testo nareži na osem rezin.
  • Na vsako rezino daj riban parmezan in na drobne koščke narezan pršut.
  • Zvij rezine v rogljičke – od širšega dela k ožjemu.
  • Daj rogljičke na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Premaži rogljičke (najbolje s čopičem) po površini z mešanico rumenjaka in olja – 1 rumenjak in ena žlica sončničnega olja.
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

2) Kvašeno testo za sladko pecivo

  • 1000 g pšenične moke (Štupnikov mlin – odlična moka – PRIPOROČAM!)
  • 1 žlička soli
  • 8 g suhega kvasa (= 2 žlički) (iz specializirane trgovine s pekovskimi zadevami)
  • 550 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 2 rumenjaka

Priprava testa

  • V skledo preko malo večjega cedila presej moko, dodaj sol in suhi kvas. Dobro premešaj. V moko naredi jamico.
  • V posodo odmeri mleko in ga rahlo pogrej (ne sme biti prevroč!).
  • Vanj stresi sladkor in maslo ter zmešaj s paličnim mešalnikom, da se sladkor raztopi, maslo pa raztali. Dodaj 2 rumenjaka. S paličnim mešalnikom vmešaj rumenjaka.
  • V jamico zlij mleko z ostalimi sestavinami in s primerno kuhalnico naredi luštno testo. Na koncu posodo in testo pomokaj, da se ga bo kasneje dalo odstraniti iz posode.
  • Pusti stati kakih 30 minut, da testo vzhaja.
  • Po vzhajanju testo pomokaj po površini in ga daj v hladilnik. Zdrži več dni.

a) Karantena rogljički z marmelado, nutelo, skuto, jabolki …

Nadev

  • marmelada
  • čokoladni namaz

Priprava rogljičkov

  • Odreži približno četrtino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v krog.
  • Testo nareži na osmine.
  • Vsako rezino premaži (precej na debelo) z marmelado, čokoladnim namazom, … Dodaj to še v kupček na sredini.
  • Zvij rezine v rogljičke – od širšega dela k ožjemu.
  • Daj rogljičke na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Premaži rogljičke (najbolje s čopičem) po površini z mešanico rumenjaka in olja – 1 rumenjak in ena žlica sončničnega olja.
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

b) Skutini polžki

Nadev

  • 300 g skute (če je možno naj bo bolj mazljiva)
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajca
  • 1 vanilin sladkor
  • (sneg od dveh beljakov, ki ostaneta od testa)
  • mleti cimet (če ga imate radi, drugače raje ne)

Priprava polžkov

  • Odreži približno četrtino testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v pravokotnik.
  • Po testu razporedi nadev.
  • Potresi s mletim cimetom, če ga imate radi.
  • Zvij testo z nadevom kot za potico.
  • Nareži na kake 3 cm debele “šnitke” in jih pokonci postavi na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

c) Jabolčni polžki

Nadev

  • 500 g jabolk (že olupljenih in očiščenih)
  • 100 g sladkorja
  • 50 g masla
  • cimet
  • 2 vanilin sladkorja
  • 100 g drobtin
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja

Priprava nadeva

  • Očiščena jabolka, sladkor in 50 masla duši kakih 5 minut, da se jabolka omehčajo. Ohladi.
  • Raztali 100 g masla ter dodaj drobtine in 50 g sladkorja. Dobro premešaj.

Priprava polžkov

  • Odreži približno polovico testa (vseeno če je malo več), pomokaj in ga razvaljaj v pravokotnik.
  • Po testu razporedi nadev ter pripravljene drobtine.
  • Potresi s mletim cimetom in vanilin sladkorjem.
  • Zvij testo z nadevom kot za potico.
  • Nareži na kake 3 cm debele “šnitke” in jih pokonci postavi na pekač (pod njim naj bo peki papir ali silikonska podloga).
  • Daj peči na 200 st. C za 20 minut.

Ko bom še kaj preizkusil v naslednjih dneh, bom dodal recept.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja