Kisanje zelja in repe kar v kozarcih

Kisanje zelja in repe seveda ni nobena znanost. Prijatelj Ivan je lepo opisal kako se kisa repo.

Letos ko sva z ženo romala po slovenski Jakobovi poti, sva na polju v bližini Cerovega loga srečala dve gospe, ki sta okopavali repo. Pa je beseda dala besedo in pogovor je stekel v smeri kisanja repe in zelja. Pa sva dobila dober nasvet.

Gospe sta povedali, da kisajo zelje in tudi repo kar v steklenih kozarcih. Preprosto tako, da:

– zelje zribajo na okoli 3 mm debele rezine (seveda zelje ali repo prej dobro čisti),

– dodajo sol (okoli 2 % = 0,5 kg soli na 25 kg zelja) in premešajo, da zelje spusti vodo,

– natlačijo naribano zelje ali repo v steklene kozarce ( lahko kar z roko, sam pa uporabljam lesen tlačilnik za pire krompir).

Pomembno! Zelje (ali repo) je treba dobro natlačiti v kozarce, ker je kisanje anaerobni proces (mlečno-kislinske bakterije brez kisika spreminjajo sladkorje v mlečno kislino). Drugače se lahko pokvari. Fino je tudi kupiti take obtežilne mrežice, ki se fino prilegajo na vrhu kozarca in preprečujejo, da se zelje (ali repa) dvigne.

Kozarce se potem postavi na temno in se jih ne zapre do konca, ker med vrenjem lahko nastajajo plini, ki morajo ven. Po nekaj dneh (kake tri dni) se kozarce zapre do konca in to je to. V kozarcu sicer še vedno poteka vrenje in plini, ki se naberejo v njem tvorijo zaščitno atmosfero.

Čez kake tri tedne je kislo zelje na razpolago. Preprosto kajne? Poleg tega, da je postopek zelo preprost,  kislega zelja ali repe ni treba umivati, kar je tečno.

Mi ponavadi skisamo kakih 20 kg zelja in kakih 10 kg repe.

Še nekaj nasvetov Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ljubljana: Kisanje zelja

Foto: Aleš Čerin

23 odgovorov
   • Boru Dežman
    Boru Dežman says:

    Aleš lp
    kisanje v kozarcih je preverjeno in odlično. Poleg tega lahko kisaš tudi kakšno vrsto zelenjave, ki je sicer ne dobiš v tej obliki. Rdeče zelje recimo. Nekateri v receptih pišejo, da dodaj česen. Ne priporočam, ker ne da dobrega okusa, vsaj meni ni všeč. Naslednjo turo delam gotovo brez, samo da tega pospravim(pojem). Podobno, le malo drugače sem pripravil rdečo peso. Olupljeno narezal na koščke, dodal eno tretjino na debelejše trakove narezanega rdečega zelja. Posolil, 1%soli cca, pustil stati nekaj ur. Nato zalil z vodo, da stoji nad peso. Čez kake tri dni je že rahlo kisalo. Po treh tednih definitivno dovolj kislo, nakar le še bolj kisa. Brez skrbi stoji v hladilniku.
    Razmišljam o kisanju črne redkve, ki jo obožujem. Javim, ko naredim in kako je uspelo, G.Minci pa povej, da je nažalost dobila napačne mikroorganizme. Zelo važna je higiena, Aleš kot pri pivu, posode ki jo uporabiš in rok.

   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    Borut, hvala za delitev tvojih izkušenj. Ja, vse kar vsebuje nekaj sladkorja se da kisati. In seveda higiena je važna. Vse dobro želim v novem letu in pozdrav Nadi.

  • Mici
   Mici says:

   Umivati ni potrebno, če se zelje/repo kisa po starem postopku v čebru, namesto desk in kamna na vrhu pa se da PVC zavarjeno vrečko, napolnjeno z vodo, ki preprečuje prepust zraka do zelja/repe. Vprašaj Rudija 😉

   Odgovori
  • vinko
   vinko says:

   Jaz sem tako delal prejšnje leto in se je odlično obneslo. Repo naribam, dodam so (do 2 %),poper,lovor,kakšen janež..Pustim da malo stoji in se izloča voda. Potem vse dobro natlačim v litrske kozarce(nad robom kozarca), na silo popolnoma zaprem saj plini med fermentacijo gredo ven. Potem se ustvari vakuum ki močno zapre kozarec ki je dober in čist celo leto in dlje.Nobenega čiščenja, oksidacije,packarije . V kislo zelje dam nekaj zrn koruze za lepo rumeno barvo. Dober tek

   Odgovori
 1. ana kos
  ana kos says:

  Tudi jaz bom poskusila, čeprav nimam kaj dosti surovin. Pa vseeno je to zelo dober način – verjamem.
  Se mi pa zdi nekam malo dni, ko je že gotovo, pripravljeno za jest!.

  Hvala za preprosto idejo!

  Odgovori
   • klement
    klement says:

    Ja, enostavno. Repo se pobere,očisti, poreže korenino in listje in preostalo zemljo dobro umije z vodo. Vzame se pet do deset litrov veliko posodo s pokrovom. Lahko iz plastike, ki pa mora biti primerna za uporabo za prehrambene namene (ne od barve ali kakih kemikalij). Nato nadevamo eni plast tropin eno plast repe in ponavljamo do malo pod vrhom posode.Zadnjo plast repe pokrijemo s plastjo tropin. nato vse skupaj zalijemo z vodo in pokrijemo. Damo na toplo (v kurilnico npr.) in pustimo tri do štiri tedne. Nato lahko odkrijemo pokrov, vzamemo eno repo, jo olupimo in zribamo in poskusimo če je že dovolj kisla po našem okusu, sicer s kisanjem nadaljujemo. Ko je dovolj kisla jo lahko vso zribamo in naložimo v kozarce ter zapremo s pokrovi. Tako shranjena v hladni shrambi nam zdrži lahko vse do spomladi. Lahko uporabimo jabolčne ali vinske tropine – vsake dajo svoj okus.

   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    Hvala lepa. Odlično. Imamo tropine od jabolčnega kisa. Saj bi bile verjetno v redu. Samo kaj ko repe ni več veliko. Bom poskusil z nekaj repami, da vidim. Upam, da jih bom imel drugo leto več 🙂

 2. Jasmina
  Jasmina says:

  Zanima me, kako to, da je moja repa, ki sem jo dala kisat na zgoraj opisani način v kozarce, postala svetlo rjava, kar me malo moti? Kaj narediti v tem primeru (da bi repa postala bela)?

  Odgovori
  • cbelica1
   cbelica1 says:

   Sama letos tudi prvič tole kislo repo delam in po tvojem Aleš receptu in zaenkrat je več kot teden dni in vse lepo zgleda. Bom videla kako bo čez 14 dni, ko prvi kozarec odprem. Bom pa še kislo zelje probala narediti.

   Odgovori
   • cbelica1
    cbelica1 says:

    Ups pehitro oddala Sem jo delala in ne da jo šele delam, ker je že več kot teden dni v kozarcih 🙂

  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @minca: Tole je pa čudno. Zelje naj ne bi peklo v nobenem primeru. Ali peče tako kot kakšni feferoni? Tole pečenje je moralo priti od nekje drugje … Morda res od kakšnih feferonov, pekočih paprik, …? Preko kozarcev? A vsi kozarci pečejo, če ste jih vložili več? Nimam nobene ideje … Prvič slišim, da bi zelje peklo.

   Odgovori
 3. minca
  minca says:

  Hvala Aleš! Vložila sem 4 kozarce,za probo.Pustila sem odprte 3 dni,potem sem jih dobro zaprla.Imamo super klet,globoko pod zemljo.Ko sem kozarec odprla je bilo na vrhu polno vode,ki je vrela.Zelje peče kot hren,samo v milejši obliki.Še enkrat hvala in lep pozdrav

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja