Denar in materialno v zakonu: O edinosti med zakoncema na področju denarja (PODKAST)

V korona časih mnogi zakonci občutijo tudi močne denarne stiske in še huje bo. Tako je videti. Morda pa je sedaj čas, da zakonca premislita svoj odnos do denarja in materialnega ter – če še nista –  stopita na pot edinosti na tem področju?

Pogovori s prijateljem in sodelavcem v Družini in Življenju Benjaminom Siterjem, v okviru pogovornih oddaj Odnosi so ZAKON, na temo denarja in materialnega snemava oddaje, ki so in bodo na razpolago tudi na mojem podkastu.

Teme

 • Kakšna je najina (z ženo) denarna zgodba (iz domačih družin, kot mlada zakonca)?
 • Kakšni miti zaznamujejo naju kot zakonca (denar kot varnost, denar prinaša srečo, denar je slab, denar pokvari človeka, …)?
 • Naj imata zakonca skupen denar (o edinosti v zakonu na tem področju)?
 • Ali imata zakonca vedno lahko skupen denar?
 • Kako se danes lahko “zabijajo klini” med zakonca na področju denarja?

Hvala Benjamin za odlično vodenje pogovora.

 

 

Video najinega pogovora si lahko pogledate na spletni strani Družine in Življenja.


ČLANKI S PODROČJA DENARJA


Foto: Background photo created by kstudio – www.freepik.com, pngtree.com

4 odgovorov
 1. Mateja Jemec Tomazin
  Mateja Jemec Tomazin says:

  Poslušala vajin pogovor. Hvala zanj! Zelo zanimivo in potrebno, čeprav se zdi včasih prebanalno … Tudi s kupovanjem poceni malenkosti. Je pa govor zanimiva stvar – enkrat proti koncu rečeš Aleš: Dejte se pari … Prisežem, da se je slišalo: “Dejte se parit!” 🙂 Pa vesel in nasmejan dan!

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Hvala Mateja. Ne razumem dobro, kaj se ti zdi prebanalno. Vesel bom tvojega pogleda.

   Parjenje: A to da sem rekel?! Bom še enkrat poslušal. No sicer pa ni čisto mimo 🙂

   Vse dobro tudi tebi in tvojim. Kmalu pride druga – o točki dovolj (je že na DIŽ-evem FB in YouTube-u) in jutri posnameva tretjo (o kupčku za slabe čase).

   Odgovori
 2. Peter Gominšek
  Peter Gominšek says:

  Nasploh je tema o denarju včasih saj iz strani kristjanov nekako stranska tema… Denar smatrajo kot “nujno zlo” in se preveč zanesejo vsaj v nekaterih primerih bo že kako. Vse prevečkrat pa razmišljajo po svetopisemsko, da bo poskrbljeno za njih po reku… Ne skrbite, kaj boste jedli in pili..Vse prevečkrat poslušam sicer te izreke o skromnosti in pa o potrošništvu..Sam sem delal nekaj let v banki še v prejšnjem sistemu.. Čeprav je bila hiperinflacija in res ni imel denar realne vrednosti je kakor koli bil sredstvo za poslovanje.. Enkrat sem v eni družbi rekel, da Slovenci nimamo pravega odnosa do denarja in ga ne znamo spoštovati. In seveda kako lahko denar spoštuješ.. Dejal sem seveda ga moraš kot sredstvo za pridobivanje dobrin.. Da ceniš tudi svoje storitve, če jih prodajaš in veš, da ti prinašajo denar. Dilema ali imeti skupen denar ali ne je stvar vsakega posameznega para. Prvo je, da se dogovorita kako bosta z denarjem in tudi naredita načrt prihodkov in porabe..(stroškov) . Vedeti moramo, da je vsak par nekaj posebnega in tudi ravnanje z denarjem je v njuni domeni.. Tu ni univerzalnega pravila..kaj kdo plačuje in kako… Edina stvar je dober dogovor in odprte karte kot radi rečemo..Midva z ženo sva že po šestih mesecih poznanstva imela skupen denar in ga imava še danes..Poročila sva se po dveh letih odkar sva se spoznala. Imava tudi družinsko podjetje.. To sem napisal zaradi tega, ker ima midva takšen način. Ni pa to primer, ki bi bil dober za vsakega.. Zakaj sem to napisal.. Ker berem nasvete nekaterih “svetovalcev” (g. Čerin je izvet iz tega), da ponujajo svoj primer upravljanja z denarjem kot matriko, ki velja za vsakogar. Včasih se lahko to zgodi tudi v zakonskih skupinah kjer se pogovarjajo o svojih izkušnjah in kako so rešili kakšen problem..In pri tem se moramo zavedati. da je vsak človek svoja osebnost z svojo naravo. In kar pri meni velja kot dobro pravilo in praksa ni rečeno, da bo pri drugem..Za konec pa še nekaj Imam prijatelja, ki ima res dobro finančno stanje je kar dosti let delal za tuje podjetje. Enkrat mi je povedal eno misel in res ima prav. Pravi, da tisti, ki reče “novac kvari ljude” (denar pokvari ljudi) ga gotovo sam nima.. Postal sem pozoren na ta stavek in res, kadar sem ga slišal od koga sem vedno potem v pogovoru ugotovil, da ta človek res ne razpolaga z dosti denarja ampak dela kot pravim iz rok v usta.. In ravno ta njegovo prepričanje, da denar kvari ljudi je marsikdaj razlog, da ne razmisli o tem kako bi lahko izboljšal svoje finančno stanje.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Peter, hvala za izčrpen komentar. Res je to zanemarjena tema v katoliških krogih, četudi veliko težav v zakonu izhaja iz odnosa do denarja. In zanimivo, da je Jezus veliko govoril o denarju in materialnem. Ne brez razloga.

   Vse dobro želim.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja