Frtajla: preprosta in okusna zeliščna jed
Zet je doma iz Tolmina in tam poznajo PREPROSTO jed imenovano “frtajla”. Kot vidim se na internetu pojavlja tudi izraz “frtalja“. Ne bom se ukvarjal s poimenovanjem, pač pa vam ponujam recept zanjo.
Pomladi in tudi poleti se lahko vse kar raste užitno-zelenega na vrtu in travniku drobno nareže in vrže v testo podobno testu za palačinke, premeša in popeče na obeh straneh. In jed je gotova. Razmerje rastlin seveda daje različne okuse, a niti ni tako važno. Rastline, ki gredo lepo v frtajlo: drobnjak, meta, melisa, koromač, dobra misel, kreša, rukola, regrat, peteršilj, »rorčki« od čebule, listi česna, zelena, luštrek, krebuljica, čemaž, blitva, špinača, koprive, … vse take bolj zelene zadeve.
Sestavine za 4 osebe in cena
- 6 jajc (0,13 €/kom = 0,78 €)
- 250 g moke (= 7 žlic) (0,80 €/kg = 0,20 €)
- 2 dl mleka (0,60 €/l = 0,12 €)
- 1 žlička soli (zanemarljivo)
- 300 g drobno narezanih zelišč (danes sem uporabil: drobnjak, meto, meliso*, koromač**, dobro misel, krešo, rukolo, regrat, peteršilj, »rorčke« od čebule, nekaj listov česna, zeleno, luštrek, krebuljico, čemaž) (saj ne vem koliko računati)
- 100 g masla (5,12 €/kg = 0,51 €)
*Melisi na Primorskem pravijo srčno zelje. Melisa v frtajli ne sme manjkati.
**Koromač je za nas Ljubljančane navadni komarček (Foeniculi vulgare) in menda tudi ne sme manjkati v pravi frtajli.
Skupaj: 1,61 € ali 0,40 € na osebo
Priprava
V skledi razžvrkljaj jajca in mleko, dodaj sol ter moko in mešaj, da nastane tekoča in gladka zmes.
Zelišča operi, vodo dobro odcedi in na drobno zreži. Pomešaj jih v zgornjo zmes.
Polovico vlij v visoko ponev, v kateri si raztopil polovico masla. Zapeči do lepo rjavega na eni strani, obrni frtajlo in jo zapeci še na drugi strani. Vse še enkrat ponovi z drugo polovico.
Zraven gre lepo berivka s fižolom.
Seveda gre lahko v jed tudi nekaj sira, parmezana, pancete, pršuta, suhe klobase, … Narezano na kocke tole vsekakor jed lepo popestri 🙂
Jabolčna varianta
Vse isto samo v testo dodaj še 100 g sladkorja in namesto zelišč 450 g na kak cm narezanih kock jabolk (kar z lupino) in šopek na drobno zrezane melise. Pa tudi drugo sadje – hruške, slive, marelice, borovnice, jagode, … – bi bilo fino.
V maso lahko vržete še eno pest orehovih jedrc in če vam je cimet všeč, ga lahko malo dodate. Otroci imajo tako frtajlo še raje 🙂 Hvala Jakobu z bloga Primorc za spodbudo.
Foto: Aleš Čerin
Pusti komentar
Se želite pridružiti pogovoru?Vabljeni ste, da prispevate!