,

Ob petih zjutraj ima vsakdo čas!

Možje pač ostajamo fantje, ker ne maramo discipline. Zato ne vstajamo ob petih. Svet pa hrepeni po možeh, ki jo imajo in (tudi) zato zmorejo.

Stavek iz naslova je izrekel Marko Košnik, duhovnik salezijanec. Drži, res ima vsakdo čas ob petih zjutraj. Samo vstati je težko. Težko pa je vstati, ker gremo prepozno spat. Vsaj jaz.

Pred časom sem si celo “naštimal” staro budilko, ki me “budi” zvečer ob desetih, da bi odšel spat, da bi do petih zjutraj imel sedem ur spanja. Pa mi redko uspe. Zakaj?

Ker nimam discipline!

Težka je in prav tako nepriljubljena kot driska. A pomembna.

V nadaljevanju Exodusa 90, duhovnega izziva za može, ko smo prebirali iz Geneze, iz prvih treh poglavij Svetega pisma, je bilo en dan govora o disciplini. V povezavi z možmi.

Takole je zapisano v eni od meditacij: “Fantje sovražijo disciplino. Možje sprejemajo disciplino. Fantje se skrivajo pred tistimi, ki jih popravljajo. Možje se postavijo pred tiste, ki zahtevajo od njih odličnost. Fantje se hranijo z materialnim udobjem, da ohranjajo občutke od takrat, ko so sesali materino mleko. Možje sprejmejo izziv, ker vidijo strahotno potrebo sveta po boljših možeh in so pripravljeni narediti kar je treba, da postanejo en od njih.”

Možje pač ostajamo fantje, ker ne maramo discipline. Svet pa hrepeni po možeh, ki jo imajo in zato zmorejo. Za začetek vstati ob petih.

Ena ura na začetku dneva

Ob petih zjutraj ima vsakdo čas. Eno uro. Takrat se lahko občuti tišino. Takrat je čas za molitev. Takrat je čas za Božjo besedo.

Da se pustimo naravnati na odličnost, da sprejmemo odziv, ki ga imamo moški v tem svetu. Da smo pripravljeni narediti kar je treba.

Disciplina.


Ta članek na temo pete ure sem našel: Najbolj uspešni ljudje na svetu vstajajo ob 5. uri! Po 66 dneh je vse lažje! Verjetno res.


Foto: Aleš Čerin (ura), Wendy van Zyl, Pexels

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja