Vrzita otroke iz gnezda!

Imate doma odraslega otroka (18+), ki živi na vajin/vaš račun, ne študira niti ne dela, ne išče dela, le piše prošnje in zraven goreče moli, da službe ne bi našel ali pa ima občasno službo, ki je ne obdrži, ker je šef cepec? Morda več njih?

Seveda tudi ne prispeva za življenjske stroške, žurira pozno v noč, posledično pozno vstaja, čez dan poležava in učinkovito prazni hladilnik, ter se pri tem še pritožuje nad slabo izbiro.

Po navadi tudi ne pomaga pri domačih opravilih, če pa že kaj naredi, to dela z upiranjem in stalnim pritoževanjem.

Doma kadi, popiva, se morda tudi drogira in je zasvojen z računalnikom – najbrž z igricami, socialnimi omrežji, pornografijo, …

Če večina od tega ali le nekaj drži, potem doma redita(e) mladiča, ki bi moral odleteti iz gnezda, pa ne more ali noče ali oboje.

Četudi je vaš otrok, ki ga imate nadvse radi in vas tale izraz zaskeli, … vaš odrasli mladič je parazit – živi na račun drugega. Na vaš račun. Ker lahko.

Vektorsko seštevanje treh sil

Kdo je kriv niti ni najbolj pomembno. Najbrž ste to vi, če ste oče ali mati, ki mu v dvajsetih letih, kolikor ste imeli časa, niste omogočili razvoja (dovolj) močnih “mišic kril”, da bi z njimi lahko “poletel iz gnezda”.

Vsakič, ko ste kaj naredili namesto njega, vsakič ko ste mu prihranili težavo tako, da ste reševali njegov problem, … niste omogočali “bildanja mišic”.

Tako mladenič/mladenka ne občuti, da je dovolj močan za “letenje”. In kar sedi in neodločno čaka. Včasih tudi na robu gnezda. Prhuta s krili in ne vzleti.

Včasih ima mladič mišice kril sicer dovolj razvite, lahko tudi dela in tudi dobro zasluži. Lahko celo bolje kot vi. Lahko bi živel sam ali z družico, a ugotovi, da je brezplačno življenje, s popolno svobodo brez odgovornosti, v hotelu mama, bolj udobno. Kdo teh bonusov ne bi izkoristil! Poleg tega pa nihče nič ne zahteva od njega – ali vsaj ne dovolj resno. Nihče ga ne pahne iz gnezda.

Za povrh si pa pogosto tudi vi ne želite, da bi vzletel, ker se bojite soočiti s praznim gnezdom. To starše, še posebej mamo, boli, povzroča občutek samote in izgube smisla. Še posebej, če se mož in žena ne razumeta, če živita vsak v svojem svetu in le stanujeta na istem naslovu.

Ste opazili, da tule tri “sile” delujejo v isto smer, da se pravzaprav vektorsko seštejejo? Slabo razvita krila, sladkosti brezplačnega življenja brez odgovornosti in vajin sindrom praznega gnezda. Vse troje se sešteje v smeri, da odrasli mladič ne zapusti gnezda. Nihče nima interesa – niti mladič, niti starša.

Kako premagati seštevek sil?

Mladič ga bo težko. Oče in mama sama tudi. Če ste sami, je to skoraj nemogoče. Kristjani se v takih situacijah pač naslonimo na največjo silo – na Vsemogočnega, na Boga, v katerem zmoremo vse, ker nam daje moč (prim. Flp 4,13).

  1. Molitev: Oče in mama naj najprej molita za moč in v molitvi tudi preverita svoje srce in motive. Glavni motiv mora biti ljubezen do bližnjega – v tem primeru do sina, hčerke in ne jeza, maščevanje, zamera.
  2. Poenotenje in skupne zahteve: V naslednjem koraku se poenotita, se v edinosti odločita, kaj bosta zahtevala od odraslega “mladiča”. Pomeni, da preprosto naredita skupni seznam pričakovanj in določita meje. Vse to naj jasno izrazita, če se da, zapišeta. Potem naj odraslemu “mladiču” to povesta in mu dasta možnost odločitve ali-ali. Ali boš sodeloval in ubogal ali pa se boš moral – če boš kršil najina pravila – oditi.
  3. Izselitev: Poprosite ga še, da določi končni datum zapustitve gnezda. Če ima težave, mu pomagajta vidva in ga – v edinosti – določita. Ko se približuje ta dan, ga najprej nežno spomnita na dan selitve. Če se ne bo izselil, mu pri izseljevanju pomagajta.
  4. V primeru nasilja: Če pa pride do nasilja, kar se tudi lahko zgodi, imata možnost sodelovanja uradnih organov po 111. členu Stanovanjskega zakona. Včasih morata starša iti tako daleč. Ker so sile tako velike.

Nad vsem skupaj, nad tem celotnim procesom pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti (prim. Kol 3, 14).

Na koncu boste zadovoljni vsi. Ker je prav, da odrasli “mladič” zapusti gnezdo in se “rodovitno razmnožuje”.

Pripravljeno imam predavanje na temo Vrzita otroke iz gnezda. Več o predavanju

Če pa imata še majhne otroke …

… poskrbita, da se jim v teh dvajsetih letih, kolikor imata na razpolago, dobro razvijejo “mišice kril”. Občasno jim tudi dajajta vedeti, da (počasi) prihaja čas, ko bo treba zapustiti gnezdo.

Spoštovana pesnica Neža Maurer ve kako se spusti otroke v svet. In to tudi lepo izrazi v tej pesmi. Foto: Aleš Čerin

Vidva pa poskrbita za dober odnos med vama. Da bo edinost med vama mogoča, ko bo najbolj treba.

Članek je bil najprej objavljen na Časnik.si.

Foto: Gerhard GellingerPixabay

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja