Dobijo še preden si zaželijo in to prekmalu, preveč, prepogosto.

Predstavljajte si očeta, mamo ali oba, ki svojemu otroku kupita vse kar si zaželi. Ni težko, kajne? Tega je v zadnjih desetletjih veliko. Kar otrok izreče, dobi.

Pogosto pravzaprav dobi še preden izreče. In tako dobi prekmalu, preveč in prepogosto. Da bi le bil srečen! Za one – četudi kratkotrajne – iskrice v “sončkovih” očeh bi starši naredili – kar se velikokrat prevede v kupili – vse. In tudi kupimo. Ne sicer čisto vse, pač pa toliko kot največ zmoremo. Včasih globoko preko meja svojih finančnih zmožnosti.

Kratkotrajne iskrice v očeh

A iskrice v očeh so vedno bolj kratkotrajne, sreče na obrazih ni. Otroci zahtevajo več in več, in ko dobijo, niso hvaležni, pač pa nerazpoloženi, nezadovoljni, namrgodeni. In zahtevajo. So kot odvisniki. Stalno dobivanje stvari pač vodi v vedno večjo željo po več stvari.

Otroke tako skozi otroško dobo navadimo na materialni standard, ki je v neskladju s tem, kar bodo lahko kadarkoli dosegli s svojim trudom kot odrasli.

Otroci pač dosežejo, da dobijo – in to v preobilju – brez truda, brez dela, brez odrekanja, pač pa le z zahtevami in če ne pomaga, s “cmeranjem” in manipuliranjem.

Kaj se s tem naučijo za življenje? Da pač dobiš, če le zahtevaš, in če ne gre zlahka, manipuliraš in “nabijaš krivdo” z jokom. Da se stvari dobijo brez odrekanja, brez dela, brez žrtvovanja.

Katere mišice otroku krepimo na tak način? Ali bo vedno v življenju tako? Kdo bo kasneje v življenju stalno in vedno bolj zadovoljeval želje našega “sončka”? Predstavljajte si, da prideta skupaj dva taka “sončka”, oba z naravnanostjo in s pričakovanji, da bo ‘drugi zadovoljeval moje želje’.

Ukinjanje hrepenenja

Otroku z razvajanjem jemljemo hrepenenje (SSKJ: občutek močne želje po čem). Ukinjanje hrepenenja pa vodi v naravnanost, ki se kaže v ‘vse je brez veze’ in v depresiji.

Zdi se, da ukinjanje hrepenenja do stvari, vodi v pomanjkanje hrepenenja do ljudi. Vse – tudi človeka – se da dobiti takoj, brez truda in vedno več(krat).

Kratek in odločen NE – usklajeno med očetom in mamo

Pomagajo lahko starši. Saj vemo, da pot iz ‘več in več’ lahko vodi v isti smeri v ‘še več in še več’ in da ta začarani krog lahko peljemo v skrajnost. Dokler pač zmoremo. Vemo pa tudi, da obstaja obratna pot, da se lahko odločimo in obrnemo smer – ‘v manj in manj’.

Vemo, da bi pomagal kratek in odločen NE. Usklajen med očetom in mamo. Spet ta znamenita svetopisemska edinost med možem in ženo (prim. 1 Mz 2,24)! A kaj, ko se nam začne “trgati srce”, ko naš “sonček” zajoka in se začne – recimo – metati po tleh in zahtevati. Če dopustimo, nas “sončki” zmanipulirajo – tudi enega proti drugemu.

Starši vemo, da je prav, da se do česarkoli vrednega v življenju pride le s prizadevanjem, vemo, da prizadevanje prinaša zadovoljstvo, vemo, da je to prava pot. A težko je to védenje spraviti v prakso. Zaradi našega pomanjkanja discipline. Zaradi tega, ker smo bili že mi deležni materialnega – preden smo si zaželeli, prekmalu, preveč in prepogosto. Ne sicer še v taki meri, a začelo se je – ali pa se nadaljuje – z nami.

Vrtimo ta začarani krog, kajne? In to vedno hitreje.

Članek je bil prvič objavljen na Časnik.si, spletni magazin z mero.


Dodano: Dati vse kar potrebujejo in le malo tega kar hočejo

Saj nam zdrava kmečka pamet pravi, da otroci ne vedo kaj v resnici potrebujejo, zahtevajo pa – pogosto, precej naglas ali zelo opazno.

Velikokrat zahtevajo to kar vidijo v reklamah ali pri sovrstnikih in kar v njih spodbudi kakšno čustvo. Saj se zavedamo, da mnogo reklam “pikira” prav na otroke, kajne? Zato, ker “marketingarji” dobro vedo, da starši želimo otrokom v vsem ustreči.

Ker starši nimamo ne volje, ne moči, da bi rekli NE, pač kupimo, … in kar kupujemo. Tako začnemo “futrati nenasitno žival”. Dokler zmoremo.

Na kratko: Otroci ne vedo kaj POTREBUJEJO, vedo samo kaj HOČEJO. Odrasli so odgovorni za to, da jim dajo VSE kar potrebujejo in le MALO tega kar hočejo.


8.11.2022: Dodajam članek dr. Sebastjana Kristoviča: Kako vzgojiti nesrečnega otroka?

Vir: Revija Ognjišče in spletna stran Revije (POVEZAVA)

PDF članka


Foto: Aleš Čerin (igralo za otroke), spletna stran Alma Mater Europea (portret dr. Kristoviča)

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja