Izdati e-račun: Komplicirano, a je (z mukami) šlo!

Danes sem za eno od predavanj, ki sem ga imel, moral izdati e-račun. Že prej sem videl kje na socialnih omrežjih, da so se ljudje pritoževali, kako strašno hudo je izdati e-račun. Me je tako prestrašilo, da enega računa prej sploh nisem izdal. K sreči ni bil preveč visok 🙂 Upal sem namreč, da bo šel “kelih izdajanja e-računov mimo mene”. Pa sem se zmotil.

Svetovalca

Danes sem si pa vseeno vzel čas, se najprej umiril, že vnaprej sem si rekel, da se ne bom jezil … in se lotil postopka. Res je komplicirano! Vseeno sem se jezil. Pihal sem kot ris …

Dva svetovalca (Halcomov in javna uslužbenka na UJP) sta si morala vzeti vsak po kakih 20 minut časa, da smo skupaj zmogli. Najbrž zato, ker sem tako presneto računalniško nepismen. Ja pa ja! Aplikacija bi morala biti narejena tako, da zna e-račun poslati vsak “bučman”, tudi farmacevt. Še precej priložnosti je tule za izboljšave, predvsem v smeri boljše uporabniške izkušnje.

Svetovalca sta imela precej različni stopnji prijaznosti. Halcomov je bil zelo prijazen, potrpežljivo me je vodil preko postopka in ni izražal nobenih – sploh pa ne negativnih – čustev. Javna uslužbenka pa je bila slišati rahlo naveličano, bila je kar malo nesistematična in v podtonu mi je – seveda le z barvo glasu – dala vedeti, da sem rahlo nevešč upravljanja z računalnikom.

Kako v praksi?

No, tule so celotna NAVODILA ZA UPORABO PORTALA UJP eRačun (19 strani!). Meni pri navodilih že število strani  vzame (skoraj) vso voljo do življenja. Škoda, ker aplikacija ni taka, da bi kar sama vodila uporabnika. Sam tako tukaj podajam navodila za to kar sem dejansko rabil. Da bom drugič spet znal napisati e-račun, pa če še komu pomaga.

1. Brskalnik: Oba svetovalca sta me opozorila, da stvar zanesljivo dela le z Microsoftovim Internet Explorerjem (da z Microsoft Edge še ne dela). Sploh nisem vedel, da imam še stari Intrenet Explorer, pa mi ga je svetovalec od Halcoma pomagal najti (lupa – vpiši “Internet Explorer”).

Če imaš Mozillo Firefox, je treba še nekaj nastaviti, za Google Chrome, pa da nekaterim dela, drugim pa ne in da ne daje zagotovila. Pri meni na Chromu ne dela.

2. Kvalificirano digitalno potrdilo: Sem ga že imel, a ne na tem računalniku. Poklical sem izdajatelja (Halcom) in fant me je vodil po korakih:
– Naložila sva programsko opremo Nexus personal (preverila, če je v levem spodnjem kotu ikonca rdeče-belega možička od ‘Nexus Personal’ in če klikneš ikonico se mora v belem polju pokazati “Electronic ID”, če je ni, je treba zapreti in ponovno odpreti).
– Ponovno je bilo treba zagnati računalnik.

3. Vloga za dostop na aplikacijo UJP eRačun

OPOZORILO: Preko aplikacije ‘UJP eRačun’ lahko izdaš največ 5 e-računov na mesec oziroma 60 e-računov letno.

– Izpolnil sem vlogo za dostop do aplikacije ‘UJP eRačun’, ki se nahaja na vstopni strani aplikacije (Vloga za novega uporabnika). Drugo jutro sem dobil “OBVESTILO UPORABNIKU portala UJP eRačun” z geslom, ki sem ga takoj spremenil.

– V e-pošti, ki sem jo dobil od ‘Uprave RS za javna plačila’ iz Kopra, je bilo rečeno, da moram “pred prvim vnosom e-računa namestiti komponento za podpisovanje in testirati elektronski podpis po navodilih na vstopni strani Portala UJP eRačun”. Tole me je kar malo prestrašilo in res nisem sam našel ne mesta, kjer naj bi namestil komponento, niti nisem znal sam stestirati e-podpisa.

3. Pred izdajo prvega e-računa 

– Vtakni kartico digitalnega potrdila v špranjo.
– Tule je mesto za prijavo: http://eracuni.ujp.gov.si
– Odtipkaj PIN.
Preden se prijaviš, lahko vidiš navodila za “Namestitev komponente za podpisovanje e-računov” (potem ne več) in namesti komponente za podpisovanje e-računov (klikni povezavo v točki 2).
– Stestiraj elektronski podpis (klikni ‘Testiranje elektronskega podpisa’).

4. Izdaja e-računa

– Vtakni kartico digitalnega potrdila v špranjo.
– Tule je mesto za prijavo: http://eracuni.ujp.gov.si
– Odtipkaj PIN.
– Prijava z geslom.
Samo prvič: V ‘Nastavitvah’ uredi ‘Izgled računa’ (sam sem zavzel preprostostno naravnanost in nisem nič “krasil” računa s kakšnimi logot, nogami, …). Dodal sem le ‘odgovorno osebo’.
– Izdaja novega e-računa: VNOS E-RAČUNA – NOV E-RAČUN – Shrani – Pošlji – Natisni e-račun v PDF (spodaj levo!), ker se računi ne hranijo permanentno.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja