Direkt od kmeta!

Sem gledal oddajo Tarča, kjer so razpravljali tem koliko se hrana podraži od kmeta do trgovine. Največji delež vzame trgovina, ki končni izdelek samo posavti na polico. Kmet dobi za liter mleka 0,28 €, v trgovini stane okoli 1 €.

In še tole mi je zanimivo: “Za skoraj petino se je v tem obdobju (od 2003 do 2013) povečal tudi odkup mleka – s slovenskih kmetijskih gospodarstev letno odkupimo več kot 500 tisoč ton mleka, s čimer bi lahko do vrha napolnili stadion v Stožicah. S to količino se stopnja samooskrbe z mlekom in mlečnimi izdelki giblje med 113 in 120 odstotki. Kljub temu po podatkih Kmetijskega inštituta letno uvozimo okoli sto tisoč ton mleka, več kot tretjino domačega mleka pa izvozimo.” Vir: Planet Siolnet Dobrega domačega izvažamo, tujega – nevemokakšnega – pa kupujemo.

Podobno je tudi pri zelenjavi, mesu, moki, … Podprimo slovenske kmete! Malo se potrudimo, dvignimo rit (kot je nekoč rekel Robi Friškovec na Jakcu), se odpravimo do kmeta, vzpostavimo odnos zaupanja in kupujmo DIREKT OD KMETA.

Delimo si dobre kmetije!

Se mi zdi fino, da zberem na enem mestu možnosti nakupov dobrih izdelkov DIREKT OD KMETA po PRIMERNIH CENAH in PRIMERNI KAKOVOSTI. Če imate v vašem kraju kakšen tak primer, napišite v komentar (navedite ime kmetije, naslov, kaj se lahko dobi, cene in vašo izkušnjo). Objavim potem na tej strani, tako, da se dober glas lahko širi.
OPOMBA: Objavim samo to za kar imam vsaj eno dobro referenco. Gradim za ZAUPANJU.

KMETIJE

 • Kmetija Žabjek, Rok Žabjek, Zapuška cesta 69, Ljubljana (Dravlje) / mleko po 0,60 €
  OPOMBA: Mlekomat imajo na svojem dvorišču. Zelo prijazni. Mleko kupujemo že pet let in nikoli ni bilo nobenih težav. (Aleš Čerin)
 • Kmetija-sirarna Gugala,  Bojan Kavčič,  Zatolmin 63, 5220 Tolmin, 041 955 116 / sir Tolminc (9 € – 11 €/kg – odvisno od starosti). Dobi se tudi sirotka. Naročila
  OPOMBA: Odličen sir! Že več let ga jemljemo in smo izredno zadovoljni s kakovostjo. Neverjetno kako dober je lahko sir … Prijazni ljudje. (Aleš Čerin)
 • Kmetija pri Maršet, Blaž Koželj, Kamniška cesta 40 a, Vodice / mleko po 0,60 €, tudi moke (pšenične, ajdova, pirina, koruzna, ržena moka, pirini in ovseni kosmiči,…), olje oljne ogrščice.
  OPOMBA: 
  Prijazni l’dje. Sem že 2x pozabila denarnico pri njih, pa so se (še posebej prvič) ekstra potrudili, da so me našli. (Polonca Sokol)
 • Kmetija Matk (Matkov kot), Klemen Matk, Logarska dolina 21, 3335 Solčava / ekološka jagnjetina (6 €/kg) in teletina (8 €/kg) z višine 1150 m
  OPOMBE: Ko je meso na razpolago, pripeljejo tudi v večja središča. Zelo prijazni ljudje, zanesljivo ekološko. (Aleš Čerin)
 • Kmetija Podpečan, Galicija 51, Žalec /siri, skuta, mleko (po 0,70€) / sokovi, kruh (glej celotno ponudbo in cenik)
  OPOMBA: Ravno tako se da dobiti pri njih štruklje, ki jih sami izdelajo, skuto, kruh (domač), sokove, domače marmelade, jabolka, krompir. Pa še marsikaj. Pri njih sem kupovala tudi domače piščance. Z njimi sem zelo zadovoljna. Odkar smo poskusili njihov sir, ne kupujemo več tega v trgovini. (Manja Rozman)
 • Kmetija Kukenberger, Toni (Anton) Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, Trebnje / siri, skuta, mleko (po 0,80€), (glej celotno ponudbo)
  OPOMBA: Dodajte v komentar svojo izkušnjo.
 • Kmetija Pr’ Konc, Anton Čemažar, Kleče 25, Ljubljana (Ježica) / sezonska zelenjava, moke, kruh, mleko, skuta, jogurt, … (glej celotno ponudbo)
  OPOMBA: V petek imajo odprto trgovinico. / Mi hodimo ob petkih h Čemažarjem, torej na kmetijo Pr’ Konc in nam je OK. (Tomaž Paljk)
 • Kmetija Dolinar (Janez Dolinar, Razori 1, 1356 Dobrova), mlekomat na parkirišču gostilne Žabar, Viška cesta 50, Ljubljana (ob gasilskem domu). V sredah od 16h do 19h je tudi tržnica.
  OPOMBA: 1. Moje izkušnje z njimi so pozitivne, zelo so prijazni in odzivni, izdelki ok, cene pa primerljive. (Katarina Možina) 2. Prodajajo več vrst svežega mesa, pečenice, krvavice, slanino itd.Mene bo mesar ali trgovec v Ljubljani le redko še videl. Okusi domačega mesa so popolnoma drugačni- zelo okusno in dobro. Prodajajo tudi mlečne izdelke in sezonsko zelenjavo. Imajo pa še več izdelkov, kateri so pridelani na kmetiji. Obiščete jih lahko tudi na domu od ponedeljka do petka od 8 do 18 ure in sobotah do 13 ure. Jaz sem z njihovimi izdelki prezadovoljen. Lep pozdrav vsem in probajte, ne bo vam žal. (Branko Ošep)
 • Kmetija Orešnik, ekološka kozjereja (Dejan Orešnik, Šentjošt 59a, Šentjošt nad Horjulom), kozje mleko, kozje mesoin izdelki iz kozjega mesa. Ob sobotah imajo svojo stojnico za Šparom na Viču.
  OPOMBA: Dodajte v komentar svojo izkušnjo.
 • Kmetija Brišnik-Skok v Šentrupertu v Savinjski dolini (več informacij kmalu)
 • Kmetija Zadrgal (Zavod Grunt za socialno podjetništvo na podeželju), Glavarjeva cesta 50, 1218 Komenda / sveže mleko (0,60 €), krompir – različne vrste (0,40 €), domača jajca, testenine, jogurte, marmelade, piškote …
  OPOMBA: Dodajte v komentar svojo izkušnjo.
 • … (čakam na vaše predloge)

MLINI

 • Štupnikov mlin, Marjan Maver, Fužina 33, Zagradec / razne moke (bela pšenična moka je po 0,80 €/kg) (glej celotno ponudbo)
  OPOMBA: Odlična kakovost moke. Že pet let sem zadovoljen. (Aleš Čerin)
 • Kmetija pri Maršet, Blaž Koželj, Kamniška cesta 40 a, Vodice / moke (pšenična, ajdova, pirina, koruzna, ržena moka, pirini in ovseni kosmiči,…), tudi olje oljne ogrščice.
  OPOMBA: 
  Prijazni l’dje. Sem že 2x pozabila denarnico pri njih, pa so se (še posebej prvič) ekstra potrudili, da so me našli. (Polonca Sokol)
 • … (čakam na vaše predloge)

ČEBELARSTVO

 • Čebelarstvo Petelin, Irma Petelin, Pliskovica 77b, 6221 Dutovlje / med vseh vrst (od 7-10€/kg – odvisno od vrste medu)
  OPOMBA: Lipov med je naravnost fantastičen, tudi akacija je čudovita. Greš kar k njim na dom po zadevo. (Jona Mirnik)
 • … (čakam na vaše predloge)

OSTALO

 • Pot dobrot (Ježica – Savlje – Kleče): spisek kmetij, kjer ponujajo domačo hrano. Tudi naslovi in telefon.
  OPOMBA: Dodajte v komentar svojo izkušnjo.
 • Mlekomati po Sloveniji: Spletno mesto, ki jasno pokaže, kje so mlekomati v Sloveniji.
  OPOMBA: Žal je precej informacij nepopolnih. Kmetje, dajte popolnite podatke o svojih mlekomatih (tule)! Tole pa je šlamparija … (Aleš Čerin)
 • … (čakam na vaše predloge)

Foto: Aleš Čerin

31 odgovorov
 1. zdenka
  zdenka says:

  Aleš, zelo pohvalno. Če bomo vsi poiskali naše, domače, slovenske ponudnike kvalitetne hrane in pijače bomo naredili dve stvari naenkrat. Kupili bomo dobre izdelke in pomagali pridelovalcem. Poskušala bom najti naslove in jih objaviti v komentarju.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Hvala. Objavim. Ja res to dvoje se nam bo zgodilo. In če nas bo veliko “dvignilo rit” bo kot stranski učinek tudi več mladih raje ostalo na zemlji. Velika razlika je, če dobiš za mleko 60 ali pa samo 28 centov.

   Dodajte tudi na kratko vašo izkušnjo.

   Odgovori
  • Karmen Cerar
   Karmen Cerar says:

   Ekološka kozjereja, kmetija Orešnik, Šentjošt nad Horjulom. Kupite lahko vse od mlečnih izdelkov do mesa.
   Ob sobotah imajo svojo stojnico za Šparom na Viču

   Odgovori
  • Branko Ošep
   Branko Ošep says:

   Jaz že kar nekaj časa ob sobotah hodim na Viško tržnico ob Intersparu, kjer kupujem izdelke od kmetije DOLINAR, Razori 1 iz Dobrove. Prodajajo več vrst svežega mesa, pečenice, krvavice, slanino itd.Mene bo mesar ali trgovec v Ljubljani le redko še videl. Okusi domačega mesa so popolnoma drugačni- zelo okusno in dobro. Prodajajo tudi mlečne izdelke in sezonsko zelenjavo. Imajo pa še več izdelkov, kateri so pridelani na kmetiji. Obiščete jih lahko tudi na domu od ponedeljka do petka od 8 do 18 ure in sobotah do 13 ure. Jaz sem z njihovimi izdelki prezadovoljen.
   Lep pozdrav vsem in probajte, ne bo vam žal.

   Odgovori
  • tiana
   tiana says:

   Se zelo veselim, vendar imam pripombo, kmet prodaja dražje kot je v trgovini, vsaj po mojih izkušnjah. Včasih tudi kvaliteta ni zadovoljiva, tukaj se kmetje morajo popraviti. Drugače pa se strinjam.

   Odgovori
   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    Če kmet prodaja dražje kot v trgovini in če je to nekako utemeljeno (recimo z ekološko pridelavo ali veliko kakovostjo), ni panike. Če pa ni, potem povejte. Se bo zgodilo, da bom koga tudi odstranil s seznama. Ljudje moramo nekako povedati svoje mnenje.

   • Brišnik-Skok
    Brišnik-Skok says:

    Najlepša vam hvala, da ste nas dodali na seznam. Na naši samopostrežni ekološki stojnici ponujamo vse vrste ekološke zelenjave in sadja, jajca, mleko, ipd. (z ekološkim certifikatom). Kljub temu, da smo ekološka kmetija pa imamo cene večine pridelkov primerljive cenam pridelkov iz kmetij konvencionalne pridelave.

    Trenutno tako ponujamo jabolka za ozimnico iz starega visokodebelnega nasada (Carjevič, Bobovec, Reneta). Cena je 1€/kg.. Od zelenjave se na stojnici trenutno najde koleraba in črna redkev (1€/kg.). Repo za kisanje se da v večjih količinah trenutno še dobiti po 0,5€/kg.. Cena za 10 kom. jajc (bele- avtohtone Štajerske kokoši in rjave- ekološke nesnice) je 2€. Po naročilu se da dobiti tudi mleko (kozje (2€/l) in kravje (1€/l)). Kmalu bomo na stojnico dodali še orehe-jedrca. Cena bo nekje med 8-10€/kg.. V sezoni smo ponujali še stročji fižol po 2,5€/kg., paradižnik po 1,45€/kg., rdečo peso po 1,2€/kg, vinogradniške breskve po 1,8€/kg., hruške po 1,6€/kg., ipd. Sezona se bo sicer sedaj počasi zaključila, drugo leto pa načrtujemo našo ponudbo še malo razširiti.

    Še enkrat hvala, da ste nas sprejeli na seznam.

    Lep pozdrav, Ekološka kmetija Brišnik-Skok (Šentrupert v Savinjski dolini 18, 3303 Gomilsko)

 2. Renata
  Renata says:

  Kmetija Mikl, Jamnica 11, 2391 Prevalje
  Imajo pirino moko in domače pirine testenine, včasih tudi ajdovo moko (glede na letino). Za ceno se še pozanimam, so pa zelo prijazni ljudje, veseli vsakega.

  Odgovori
 3. Zavod Grunt
  Zavod Grunt says:

  Kmetija Zadrgal in Grunt, zavod za socialno podjetništvo na podeželju; Glavarjeva cesta 50, 1218 Komenda; nidimo sveže mleko (0,60 €), krompir – različne vrste (0,40 €), domača jakca, testenine, jogurte, marmelade, piškote …

  Odgovori
 4. Igor Đukanović
  Igor Đukanović says:

  Uh, težko delim informacije, ker so večinoma lično izdelani oglasi iz Facebooka. A tega je res veliko. Recimo včeraj sem dobil mandarine iz doline Neretve. Prevzem v Hočah direktno od hrvaškega kmeta. Pri mandarinah je zame lokalna pridelava Hrvaška. Pri kakijih sem pa že bolj izbirčen. Zelo priporočam Štekar Pavzin iz Goriških Brd. Dostavljajo odlične kakije v Ljubljano in tudi nekaj drugih mest. Podobno moj prijatelj Domen išče stalne odjemalce za svoje ekološke jabke (iz miroljubnega kmetijstva). Če vas zanima, mi lahko pišete, pa vas povežem. Za sadje pa me kontaktirajte na Facebooku, da vas dodam v ustrezno skupino. Vse to je nastalo iz pohvalne akcije reševanja slovenskih pridelovalcev breskev. Razširilo se je še na zelenjavo: Zeleni krog, Štirje letni časi,… ne spomnim se imen, a tega je res veliko in moralo bi biti iz dneva v dan samo še več!

  Odgovori
   • Igor Đukanović
    Igor Đukanović says:

    Moja osebna izkušnja je, da si brez avta odrezan od teh skupinskih nabav. Malo nerodno je fehtati prijatelje, za katere veš, da bodo tudi naročili. A zelo, če nisi prepričan…

  • Tina
   Tina says:

   Pozdravljeni g. Igor.

   Lepo bi prosila, če mi lahko date kontakt kmetije Štekar Pavzin. Kaj pa vse prodajajo?

   Katero kmetijo iz Goriških Brd iz Goriške mi še priporočate?

   Hvala, Lep pozdrav

   Odgovori
 5. Sabina Podjed
  Sabina Podjed says:

  Projekt Nakupujmo skupaj organiziramo skupinsko nakupovanje od kmetov iz različnih koncev Slovenije, ki nam enkrat na dva tedna pripeljejo svoje dobrote v Ljubljano. Glavni stroški, ki so razlika med zneskom, ki ga dobi kmet, in zneskom, ki ga plača kupec, so organizacijski (najem tržnice med dostavo, program za naročanje in podobno).
  Cene so višje, kot če kupiš direktno na kmetiji, a nižje kot na tržnici. Za kupca je prednost v tem, da se ni treba voziti od kmeta do kmeta, saj dobiš na enem mestu skoraj vse, od sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov, mesnin, čajev, olj …. , tako da se ti ni treba voziti od kmeta do kmeta.

  Odgovori
 6. Nina Maležič
  Nina Maležič says:

  Mi pa imamo zadnji dve leti zelo dobre izkušnje s čebelarstvom Ferenčak (https://www.facebook.com/%C4%8Cebelarstvo-Feren%C4%8Dak-239133952926237/).

  Zelo okusen med (lipov, cvetlični, gozdni, hojev, kostanjev, akacijev), ima pa tudi cvetlični prah in propolis. Cena za 900g kozarec medu se giblje med 8 in 11€, ima pa v ponudbi tudi manjše kozarce. Lani je za akacijev, kostanjev in hojev med dobil zlato medaljo na mednarodnem ocenjevanju medov.

  Odgovori
  • Sabina
   Sabina says:

   Odvisno po kakšni ceni in kakšna kvaliteta.
   Na kmetiji Pr’Šuštar (Primož Krišelj) imajo odlične ekološke.
   Zadnjič sem jih kupila na kmetiji Odems (Predoslje), pa mi niso bili tako všeč kot Krišljevi.

   Odgovori
 7. Sonja Cimerman
  Sonja Cimerman says:

  V upanju, da tudi našo kmetijo dodate na vaš seznam vam pošiljam kratek opis.

  Pri očetu doma se je reklo Pri Gregurju. Pri Gregurju so vedno radi dobro jedli zato smo GreGurMani. Delo z zemljo nam je v krvi.
  Žitarice in oljnice, ki jih pridelamo so prvovrstne kakovosti. Za njih skrbimo vse od setve, do žetve in vse dolker ne pridejo v vaše domove in vam prinesejo radost.
  V ponudbi imamo tisto kar pridelamo sami. Žitarice v domačem mlinu zmeljemo v moke, olnjice pa stisnemo v olja. Pri nas dobite vedno sveže mleto moko – pšenično, ajdovo, pirino, kamutovo in hladno stiskano olje oljne ogrščice, sončnično, ričkovo ter konopljino olje.
  Najdete nas na glavni tržnici ali pa kar doma na Sneberski cesti v Ljubljani.
  Vedno dobrodošli.
  Lep dan, Sonja

  Odgovori
 8. Vanda
  Vanda says:

  Pozdravljeni,
  mene pa zamina katere mlekomate polnijo kmetije katere omogočajo čimboljše življenjske pogoje živalim / kravam – predvsem ali se živali pasejo prosto na travnikih.
  Prosim, če ima kdo podatke, če lahko pripiše v komentarje (morda bi pa lahko tudi pripisali zgoraj ob kmetijah)? Nisem še zasledila takega članka. Predvsem me zanima za okolico Šiška / Dravlje / Koseze
  Hvala!

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja