Kratka filma vredna ogleda (VIDEO)

Tale dva filmčka sta mi zadnje čase dala misliti: kratki dokumentarni film “(S)lepota” (14 minut),  in filmček “David z zabave” (4 minute) iz serije Minutka za sveto pismo (Družina). Sveže, nizkoproračunsko, kakovostno v vseh pogledih.

Dokumentarec “(S)lepota”

Dokumentarni film je nastal v sklopu delavnice “Ustvari dokumetarec” na Socialni akademiji, kjer so udeleženci s pomočjo mentorjev (režiser Jernej Kastelec, direktor fotografije Simon Gosnik in filmar Matjaž Feguš), spoznali proces nastajanja dokumentarca: od začetne ideje, pisanja scenarija, snemanja na terenu ter končne montaže.

Film (S)lepota je mene najbolj navdušil. Govori o slepoti, ki bi jo videči gotovo doživljali kot velik primanjkljaj. Avtor Dejan Jurečič, ki jo je prikazal skozi oči slepih (tudi preko občutenja mlade mamice slepe deklice), pa odkriva še nekaj: “… da slepim v določenih situacijah kakšna vizualna informacija manj tudi koristi. Včasih je manj več. Njihov svet je zaradi neobremenjenosti z vizualnimi informacijami bolj ponotranjen in manj obremenjen s tempom vsakdanjega življenja.” Dejan Jurečič

Minutka za sveto pismo: David z zabave

Ponuditi odlomke iz Svetega pisma, kot bi se dogajali v današnjem času na zabaven način, se mi zdi dobra ideja. Gregor Čušin, David Sipoš in ekipa, ki ustvarjajo te nekajminutne filmčke v okrilju časnika Družina, naredijo dobro »reklamo« za Sveto pismo, ki smo ga katoličani odložili na »zgornjo« polico in ga skoraj ne prebiramo več. Ljudem, ki iščejo, pa taki kratki filmčki morda vzbudijo zanimanje za temeljno knjigo naše kulture, vsem pa pomagajo, da prinesemo nekaj svetopisemskega duha v vsakdanje življenje. Tale o poštenjaku Davidu, človeku brez greha, mi je še posebej zanimiv.

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja