Z vlakom na treking: Zasavska Sveta gora – Dolsko

Sem si zadal, da bom letos opravil nekaj trekingov, ki jih lahko opravimo le s pomočjo javnega prevoza. Tako sem včeraj zgodaj vstal in se kar peš odpravil do železniške postaje v Ljubljani. Štiri kilometre imam do nje, kar je z nahrbtnikom zneslo trideset minut rahlega drnca, ker se mi je mudilo na vlak. Sem se “za dobro jutro” lepo ogrel.

Z vlakom sem se torej odpeljal do kraja Sava v Zasavju in se po enajstih urah hoje znašel v Dolskem pri Ljubljani. Pot sem začel v temi in jo v temi tudi končal. Vmes pa potikanje po čudovitih krajih nad Savo: Zasavska Sveta gora s čudovito cerkvijo Svete Marije, Vače, Geometrijsko središče Slovenije, Slivna, Sveti Miklavž, Cicelj, Murovica. V Vačah sem ravno ujel mašo ob desetih.

Na kratko

 • Dolžina in višina: 11 ur kar hitre hoje (35 km, 2071 m višinske razlike – merjeno z GPS-om);
 • Pot: Sava – kmetija Bučar (0.30) – Tirna (1.00) – Zasavska Sveta gora (1.50) – vrh Slemšek (3.30) – Geometrično središče Slovenije (5.30) – Sveti Miklavž (8.00) – Cicelj (8.45) – Murovica (9.30) – Dolsko (11.00)
 • Primernost: Tura je primerna za vse, s precej kondicije za enajst ur kar hitre hoje.
 • Zemljevid: Posavsko hribovje zahodni del (1:50.000); Ljubljana in okolica (1:50.000)
 • Endomondoogled poti

Možnosti prilagajanja poti

Pot je zanimiva, ker jo lahko precej prilagajate kondiciji in če vam je zmanjka – kondicije, ne poti :), se vrnete v dolino in z vlakom nazaj v Ljubljano. Priporočam naslednje variante:

 • Pot samo na Zasavsko Sveto goro, dol v Savo in z vlakom v Ljubljano.
 • Druga možnost je, da se s Slivne nad Vačami spustite v Kresnice in se z vlakom vrnete v Ljubljano.
 • Lahko se pa šele s Svetega Miklavža spustite v Veliko vas in Senožeti, prečkate Savo in se iz Jevnice z vlakom vrnete v Ljubljano.
 • Lahko prehodite pot do Dolskega, prečkate Savo in se iz Laz z vlakom vrnete nazaj v Ljubljano.
 • Še ena varianta je: da greste še tistih 15 kilometrov (Laze – Zalog – Polje) peš do Ljubljane. Sem imel tudi to v mislih, a sem bil tokrat preveč “zmatran”.

Opis poti

 • Začetek poti, ki naj bi bila markirana (pa ni) poiščete na ovinku, kjer se odcepi cesta do kmetije Mošnjak (na Geopediji oznaka Vozel). V nekaj minutah po makadamski cesti, kakih 10 m pred nekakšno hiško, zavijete desno na dobro uhojeno pot, ki se precej strmo dviguje do kmetije Bučar in naprej do vasi Tirna. Skozi vas Rovišče se povzpnete na Zasavsko Sveto goro. Z vrha je čudovit razgled na Kamniške Alpe, ki s te strani čisto drugače izgledajo.
 • Sledi spust z vrha v vas Vovše in kar kmalu še vzpon na vrh Slemška, kjer stoji popolnoma obnovljena cerkev Svetega križa (zaradi strele je pogorela) in kmalu ste v Vačah. Še pred Vačami si je vredno ogledati arheološka najdišča, si prebrati informacijske table. Pot vas vodi tudi mimo mesta, kjer je domačin Janez Grilc 17. januarja 1882 odkopal znamenito Vaško situlo.
 • V Vačah sem si ogledal še fosilne ostanke na bivši morski obali, a zaklada (geocaching) nisem našel. Pod Slivno sem si dobro ogledal tudi park ob Geometrijskem središču Slovenije (GEOSS), ki je prav lep spomenik domoljubju in slovenski državnosti.
 • Pot čez Slivno mimo cerkvice Svete Neže do Katarije pod Svetim Miklavžem se mi je malo vlekla, četudi je s poti lep razgled na Kamniške Alpe in Karavanke vse do Stola. Na koncu me je čakala še lepa pot skozi gozdove na vrhova Cicelj in Murovico, ki se pneta nad Veliko vasjo nad Senožetmi.
 • Spust dol v Dolsko mi je hitro minil. Od tam sem hotel še čez Savo v Laze in na vlak v Ljubljano, pa sem v Dolskem dvignil prst in takoj dobil štop.
 • Prijazen mladenič in mladenka sta me vprašala, kaj da študiram. Lepo sem se jima zahvalil za kompliment in povedal, da sem res študiral, a pred več kot petindvajsetimi leti 🙂

Foto: Aleš Čerin

4 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dajana, hvala. Ja, prav rad bi koga spodbudil za tak treking. Pa tudi k temu, da ne gremo povsod z avtomobilom. Vlak, tako ali tako vozi, daš nekaj evrov in čez nekaj minut se znajdeš pod hribi. In kar je najlepše, nisi vezan na avto, da se moraš vrniti prav na izhodišče. Upam, da sem to povedal s tem blogom.

  Odgovori
 2. Matej Zalar
  Matej Zalar says:

  Vlak res preredko izkoriščamo, je pa res, da po mojih izkušnjah niti ni tako poceni.
  Jaz peljem zraven še psico, ki mora kupit polovično karto (plačam jo seveda jaz 🙂 ) in povratna karta do Radeč (po ugodnejši vikend ceni) naju je skupaj stala dobrih 13 evrov. Do Kolodvora sem šel z LPP (nazaj grede peš) in dodal še 1,20 evra, za ta denar pa (udobneje in hitreje!) pridem tudi z avtomobilom, če seveda zanemarim strošek obrabe materiala. Če bi šel še kdo zraven, pa sploh ni dileme. Kar je po mojem seveda starščjivo.

  Je pa res, da prija nevezanost na avto in greš lahko praktično kamorkoli, da je le postaja na cilju 🙂

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Matej, prav res. Vlak sploh ni poceni. Če gresta dva se že ne splača. Je pa za take ture fino, da nisi vezan na izhodišče. Prav res je strašljivo, predvsem to se mi zdi strašljivo, da se tako velika prevozna sredstva vozijo napol prazna. Relativno pogosto. Sem pa v Belgiji videl vlake kar precej bolj polne. Saj ne vem ali je to kultura ali kaj.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja