Belgija – dežela mnogih ‘Benetk’

apokali smo se v avto in se odpeljali v Belgijo. Obiskali smo Nežo (moja hčerka), ki študira grafično oblikovanje (pol leta – kot izmenjava študentov Erazmus – spet rezultati EU!) v Gentu (izgovori se Hent), prijetnem mestu kakih 50 km severozahodno od Bruslja.

Gent, pravo starodavno mesto na bregovih kanalov, je bilo nekaj stoletij nazaj eno najpomembnejših mest v Evropi. Po zatonu tekstilne industrije je skoraj propadlo, a se pobralo na račun številnih in uglednih univerz. Mesto nas je malo spominjalo na Benetke.

Drugi dan se odpeljemo v Brugge, kakih 40 km severno od Genta. Pa naletimo na nove “Benetke”, po moje še bolj slikovite kot Gent. Tudi tu polno kanalov, po njih čolnički s turisti, … Slikovito in prelepo. Tudi Brugge (izgovori se Bruhe) je bil razvito mesto v preteklosti, a je za 400 let zaspalo in se zbudilo kot mesto revežev. Šele z razvojem turizma se pobira.

Belgija nas je navdušila predvsem s slikovitostjo mest, pa seveda z odličnimi čokoladnimi pralini, znanimi vafli, mene pa še seveda z množico odličnih piv (Ali si predstavljate lokal z 250 vrstami piva – vsa so seveda na zalogi?) in množico kolesarjev v mestu – pa več o tem v drugih blogih.

Gent (spodnje tri fotografije) in Brugge (zgornje tri fotografije)

Foto: Aleš Čerin

1 odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja