Na Spodnje Bohinjske z “une” strani

Ne vem zakaj sem že velikokrat bil na Rodici, pa pravzaprav vedno s “te” strani – z Bohinjske namreč. Četudi sem doma iz Ljubljane in mi je dostop do Baške grape bližji (do Podbrda je 70 km), kot do Bohinja (80 km), mi do sedaj še ni prišlo na misel da bi šel na Rodico po južni, sedaj vidim – lepši strani.

Pogled nazaj na Idrijsko

Verigo Spodnjih Bohinjskih gora od Vogla na zahodu do Črne prsti na vzhodu sem opazoval zadnjič ko sem hodil po Idrijskem. Pa sem si zamislil kako bi izgledal pogled s Spodnjih Bohinjskih nazaj na Idrijsko. Pravzaprav niti ni izgledalo preveč navdušujoče, ker Idrijsko hribovje pač ne izstopa prav izrazito. Opaziti ga je le kot temnozelene robove in nič drugega. Vseeno zanimivo.

Pogled na Idrijsko-Cerkljansko pogorje. Mizasta gora je Kojca.

Na vse strani

Spodnje Bohinjske zaradi osrednje lege nudijo odlične razglede na vse strani. Triglav in veriga Julijcev kot na dlani, proti zahodu Krn z Batognico in Vrhom nad peski, pa naprej Matajur, pogled proti morju, ki se je včeraj bleščal v daljavi, pa naprej Golaki in daleč, daleč silhueta Snežnika, celo Šmarno goro je bilo opaziti, pa Kamniške, bližnje: Kojco, Porezen in Blegoš, pa Karavanke proti severu. Še enkrat sem dobil potrdilo (tokrat od daleč), da je Struška (kjer sva bila z ženo prejšnji vikend) res najbolj dolgočasna gora v Karavankah.

Pogled na osrednje Julijce

Na Spodnje Bohinjske sem se odpravil iz znamenite vasice Stržišče, kjer je legandarni duhovnik Vinko Kobal imel znamenite duhovne vaje za mnogo generacij mladih. Pot po gozdnatih pobočjih me je vodila proti vasi Rut in naprej na Rodico. V slabih treh urah sem že stal na vrhu in užival prekrasen razgled. Med potjo na Črno prst, sem zlezel po zelo lahkem brezpotju še na Mali Raskovec (1946 m) in na Raskovec (1956 m).

Na kratko

 • Dolžina in višina: Dobrih devet ur (9.20)  precej hitre hoje; okoli 1550 m višinske razlike
 • Pot: Stržišče nad Baško grapo 755 m – vas Rut (po kolovoznih poteh proti vasi Rut – pride se na gozdno cesto, ki vodi iz vasi proti Rodici) (1.00*) – Rodica 1964 m (3.00) (počitek na Rodici 40 min) – Mali Raskovec 1946 m (4.30) – Raskovec 1956 m (5.00) – Črna prst 1844 m (7.10) – Stržišče (9.20).
 • Primernost: Primerno za hodce s primerno kondicijo za 10 ur dolgo turo. Brezpotje na oba Raskovca lahko spustite in si tako pot za dobro uro skrajšate. Brezpotje na Raskovca je lahko, a poti na Malega ne priporočam, če je trava mokra. Nekaj previdnosti pred zdrsom tudi na markirani poti pred Črno prstjo.
 • Zemljevid: Bohinj; 1:25.000.

*Vsi časi se štejejo od izhodišča.

Fotogalerija

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov
 1. mojcej
  mojcej says:

  Oh, tele gore pa na našo družino čakajo še od moje mladosti.
  (Naslednje leto so pa res v planu, takrat bo naša kužika že dovolj stara za planinske pohode)
  In ravno Vinko je bil vzrok, da jih bom imela za vedno v prelepem spominu!

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Draga Mojcej, kar lotite se jih. Morda so jeseni še lepše in letos je jesen lepa. Tura je primerna tudi za otroke, samo malo dolga je.

   Me veseli, da ste ena od Vinkotovih.

   Vse lepo in trden korak.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja